Fujifilm討論區 (23) 記得唔好買錯鏡

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
母親的決擇
X-T2定X-Pro2好
巴打們比少少意見
拍片我有單反拍
X-T2個evf同boost mode好吸引
X-Pro2個外形同ovf又好吸引但又冇反mon,低炒會唔會好煩
本身有支35.4,三羊12 f/2
支有支50.4菲林鏡
未來都係應該玩定焦多

本身手頭上有部X-T1,想起佢仲值錢時放左佢再升級

始終想光圈大啲

影出嚟你唔聞相會睇到咩?
心理作用 可能你換左又嫌對焦慢

係咪架 搞到我變on9仔
但上網睇呢 見到.4 sharp過f2好多

買埋.4先啦
之後兩枝渣過手先決定放邊枝

係囉
有錢嘅買晒2支先
試清楚啱邊支再放另一支

那有錢 你老母 有人想換既留tg囉

F2唔好用咩

佢應該有大光圈強逼症
今日拎完支35 f/2玩左陣
對焦真係快到無可挑剔
死黑呀

明顯係 under。

買埋.4先啦

係囉
有錢嘅買晒2支先
試清楚啱邊支再放另一支

F2唔好用咩

佢應該有大光圈強逼症

老老實實,我自己覺得兩支鏡頭嘅散景唔多分別
不過可能我老花
師兄上網睇吓兩支鏡自己分唔分到出

買埋.4先啦

係囉
有錢嘅買晒2支先
試清楚啱邊支再放另一支

F2唔好用咩

佢應該有大光圈強逼症

係 似係有呢個病
母親的決擇
巴打們比少少意見
拍片我有單反拍
X-Pro2個外形同ovf又好吸引但又冇反mon,低炒會唔會好煩
支有支50.4菲林鏡
未來都係應該玩定焦多

xpro2
利申 外貌協會
母親的決擇
巴打們比少少意見
拍片我有單反拍
支有支50.4菲林鏡
未來都係應該玩定焦多

xpro2
利申 外貌協會

買埋.4先啦

係囉
有錢嘅買晒2支先
試清楚啱邊支再放另一支

F2唔好用咩

佢應該有大光圈強逼症

咪傻啦 講散景 F2同.4 差唔多呀
而家Fujifilm 啲iso咁勁 推高幾百有咩所謂
http://blog.udn.com/mobile/wingmanchenzero/35816594
自己參考下啦 不過我放左F2 買左.4
今日拎完支35 f/2玩左陣
對焦真係快到無可挑剔
死黑呀

明顯係 under。

Under exposure
唔好濫用貓蛇既on9句

唔洗太認真 都係笑下條傻閪為樂

買埋.4先啦

係囉
有錢嘅買晒2支先
試清楚啱邊支再放另一支

F2唔好用咩

佢應該有大光圈強逼症

http://blog.udn.com/mobile/wingmanchenzero/35816594

原來我冇老花,好彩姐
屌 想放左枝35f2
轉入35.4 有冇人肯同我換 加少少錢
買左四日好撚後悔

後悔乜嘢?
四方形hood?

太過輕?
太過細支?
對焦太過快?
頂唔順其他人嘅羨慕目光?

始終想光圈大啲

唔好死追境深喇,影得再耐啲再算
屌 想放左枝35f2
轉入35.4 有冇人肯同我換 加少少錢
買左四日好撚後悔

後悔乜嘢?
四方形hood?

太過輕?
太過細支?
對焦太過快?
頂唔順其他人嘅羨慕目光?

始終想光圈大啲

唔好死追境深喇,影得再耐啲再算

都好 反正遲下都會入16.4同56.2

買埋.4先啦

係囉
有錢嘅買晒2支先
試清楚啱邊支再放另一支

F2唔好用咩

佢應該有大光圈強逼症

唔該曬巴打 我試左幾日都發現1.4同2淺景深差唔遠
都以為自己眼有問題
喺咪冇新手會拎16.4做第一支鏡 冇乜人講咁

新手通常拎16-50 (好似係)

笑了 岩岩追返之前d post

鞭鞭有力

一打

真新手定扮先
其實16.4根本唔難用 鐘意就去啦
母親的決擇
巴打們比少少意見
拍片我有單反拍
支有支50.4菲林鏡
未來都係應該玩定焦多

xpro2
利申 外貌協會

屌其實我都係
不過買X-T2有個好處
買左屋企人唔知,唔會又比人鬧晒錢
母親的決擇
巴打們比少少意見
拍片我有單反拍
支有支50.4菲林鏡
未來都係應該玩定焦多

xpro2
利申 外貌協會

屌其實我都係
不過買X-T2有個好處

on9, 唔知既都係會繼續唔知

利伸我xt10 升xpro2, 女朋友無哦我
母親的決擇
巴打們比少少意見
拍片我有單反拍
支有支50.4菲林鏡
未來都係應該玩定焦多

xpro2
利申 外貌協會

屌其實我都係
不過買X-T2有個好處

on9, 唔知既都係會繼續唔知

利伸我xt10 升xpro2, 女朋友無哦我

點會唔知..
新買番黎 你日日攞住部機笑
日日係到撚部機
唔係買左新鏡就係買左新機
點都有d野唔同左
如果唔係你唔會坐係到開心研究
壞左你就會皺住眉咁研究

係佢地唔出聲姐

買埋.4先啦

係囉
有錢嘅買晒2支先
試清楚啱邊支再放另一支

F2唔好用咩

佢應該有大光圈強逼症

都以為自己眼有問題

但事實上大光圈真係有實際用途,除左散景之外,吸光量影響快門速度,尤其到晚上,ISO好容易上到1600或者3200,再推多一級畫質就爭好遠,呢個時候大光圈就發揮到優勢,爭一級就係一級

唔好話爭一級光圈,巴打可以留意Canon 50.8、50.4、50.2呢三支鏡,每支鏡光圈相差唔夠一級,但每支既差價係另一支既兩倍有多,光圈爭小小價錢爭好遠(所以當35/2同35.4差價咁小,35.4真係相對吸引)

揀35/2主要有兩個優點,對焦快、體積細,如果呢兩個優點對你冇乜大幫助,強烈建議考慮入35.4

題外話,我除左有以上既考慮之外,喺呢兩支鏡之間會考慮埋外形,35.4外形真係冇得彈(個人認為),至於支35/2,如果冇另外買金屬遮光罩既話,我同啲攝影朋友一致認為呢支鏡似... 包皮過長的龜頭

係囉
有錢嘅買晒2支先
試清楚啱邊支再放另一支

F2唔好用咩

佢應該有大光圈強逼症

都以為自己眼有問題

但事實上大光圈真係有實際用途,除左散景之外,吸光量影響快門速度,尤其到晚上,ISO好容易上到1600或者3200,再推多一級畫質就爭好遠,呢個時候大光圈就發揮到優勢,爭一級就係一級

唔好話爭一級光圈,巴打可以留意Canon 50.8、50.4、50.2呢三支鏡,每支鏡光圈相差唔夠一級,但每支既差價係另一支既兩倍有多,光圈爭小小價錢爭好遠(所以當35/2同35.4差價咁小,35.4真係相對吸引)

揀35/2主要有兩個優點,對焦快、體積細,如果呢兩個優點對你冇乜大幫助,強烈建議考慮入35.4

題外話,我除左有以上既考慮之外,喺呢兩支鏡之間會考慮埋外形,35.4外形真係冇得彈(個人認為),至於支35/2,如果冇另外買金屬遮光罩既話,我同啲攝影朋友一致認為呢支鏡似... 包皮過長的龜頭

無可否認35/2個形真係衰過35.4
呢個都係我其中一個考慮因素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞