Fujifilm討論區 (23) 記得唔好買錯鏡

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
而家用緊NEX6 + 1650 電鏡

有冇人知fuji支18-55 比起sony 1670za 差幾多?

諗住換鏡好(1670za/18105g) 定係轉fuji

如果轉fuji 有咩機身同鏡推介

fuji 有支1655 有f2.8
不過其實主要睇你用途
拍片 sony
影相fuji
1855嘅質素就唔清楚

fuji 支18-55 真心覺得ok,
但佢個f2.8 散景一d 都唔似2.8, 似1.8 多d
同場問下,我e 家我支18-55 想買支大光圈,大家覺得我應該買16.4 定35.4 好

我影風景,玩具多,有時都影下人
個標題
嗰位巴打係真心定假膠
點解可以touch screen影相
個標題
嗰位巴打係真心定假膠

唔得咁點解fuji要整呢個function
個標題
嗰位巴打係真心定假膠

gimmick嘢姐 不過喺腳嗰陣用mon嚟揀focus area係幾方便 唔洗下下㩒制

touch shot我就真係未用過
邊到有35 1.4買呀
而家用緊NEX6 + 1650 電鏡

有冇人知fuji支18-55 比起sony 1670za 差幾多?

諗住換鏡好(1670za/18105g) 定係轉fuji

如果轉fuji 有咩機身同鏡推介

fuji 有支1655 有f2.8
不過其實主要睇你用途
拍片 sony
影相fuji
1855嘅質素就唔清楚

fuji 支18-55 真心覺得ok,
但佢個f2.8 散景一d 都唔似2.8, 似1.8 多d
同場問下,我e 家我支18-55 想買支大光圈,大家覺得我應該買16.4 定35.4 好

我影風景,玩具多,有時都影下人

風景多就16 1.4 加多幾舊買埋個型仔hood
個標題
嗰位巴打係真心定假膠

gimmick嘢姐 不過喺腳嗰陣用mon嚟揀focus area係幾方便 唔洗下下㩒制

橄欖皇后
個標題
嗰位巴打係真心定假膠

用腳影相咁重口味
想問少少技術問題

有時用35 f1.4 室內影貓, 成日都想close 少少影, 但室內又唔夠光. f4 已經要開到iso2000 打上
開大光圈就太淺景深

點取捨好

買支LED
橄欖皇后你個賤人

原來綠箭俠英文係oilver queen 個譯名咁九唔搭八
想問少少技術問題

有時用35 f1.4 室內影貓, 成日都想close 少少影, 但室內又唔夠光. f4 已經要開到iso2000 打上
開大光圈就太淺景深

點取捨好

如果要直出,而f4先有你想要既景深既話咁就開f4,冇辦法

另一折衷方法係開2.8行遠小小影(反正影貓都要預左佢突然四圍走動),影完再crop,但咁樣可能會損失左啲像素,不過新一代sensor有2400萬像素其實好夠用
百記訂鏡用恆生分期係唔係可以免息分12個月
想睇下有無閒錢分支35.4玩下

每個月都係300 屌

今個月去旅行無計,返左香港先睇有幾飛錢

原來你唔係蠢.. 係弱智..
oilver queen係佢個真名 綠箭俠英文係叫green arrow
即係好似篇幅俠真正身分係bruce wayne
巴打們 新手啱啱入坑xt-20
我想問 我部機有時未影未撳快門嗰時 個lcd mon黑咗睇唔到 要去睇個取景器 但過幾秒又睇得返
咁有冇問題洗唔洗拎去換
我想問 我部機有時未影未撳快門嗰時 個lcd mon黑咗睇唔到 要去睇個取景器 但過幾秒又睇得返
咁有冇問題洗唔洗拎去換

我都好似係咁 我估係為左慳電???
咁有冇問題洗唔洗拎去換

壞咗掛
買埋支三陽12 財散人安樂

原來你唔係蠢.. 係弱智..
oilver queen係佢個真名 綠箭俠英文係叫green arrow
即係好似篇幅俠真正身分係bruce wayne

識佢老鼠 呢d 2打6我一向唔理
利申冇睇開呢d xxman
咁有冇問題洗唔洗拎去換

壞咗掛

唔撚係掛
咁有冇問題洗唔洗拎去換

Press "view mode" to change to "LCD only"
咁有冇問題洗唔洗拎去換

壞咗掛

個evf隔離有個感應器,只要你一接近佢就會自動熄mon淨係睇到evf,唔想咁既話可以喺view mode嗰度set
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞