Fujifilm討論區 (23) 記得唔好買錯鏡

1001 回覆
6 Like 0 Dislike

個外形真係

那有錢 你老母 有人想換既留tg囉

F2唔好用咩

佢應該有大光圈強逼症

咪傻啦 講散景 F2同.4 差唔多呀
而家Fujifilm 啲iso咁勁 推高幾百有咩所謂
http://blog.udn.com/mobile/wingmanchenzero/35816594
自己參考下啦 不過我放左F2 買左.4

唔該曬巴打 我試左幾日都發現1.4同2淺景深差唔遠
都以為自己眼有問題

但事實上大光圈真係有實際用途,除左散景之外,吸光量影響快門速度,尤其到晚上,ISO好容易上到1600或者3200,再推多一級畫質就爭好遠,呢個時候大光圈就發揮到優勢,爭一級就係一級

唔好話爭一級光圈,巴打可以留意Canon 50.8、50.4、50.2呢三支鏡,每支鏡光圈相差唔夠一級,但每支既差價係另一支既兩倍有多,光圈爭小小價錢爭好遠(所以當35/2同35.4差價咁小,35.4真係相對吸引)

揀35/2主要有兩個優點,對焦快、體積細,如果呢兩個優點對你冇乜大幫助,強烈建議考慮入35.4

題外話,我除左有以上既考慮之外,喺呢兩支鏡之間會考慮埋外形,35.4外形真係冇得彈(個人認為),至於支35/2,如果冇另外買金屬遮光罩既話,我同啲攝影朋友一致認為呢支鏡似... 包皮過長的龜頭

無可否認35/2個形真係衰過35.4
呢個都係我其中一個考慮因素

睇到最後一句笑左 雖然唔知咩樣

係囉
有錢嘅買晒2支先
試清楚啱邊支再放另一支

F2唔好用咩

佢應該有大光圈強逼症

http://blog.udn.com/mobile/wingmanchenzero/35816594

都以為自己眼有問題

但事實上大光圈真係有實際用途,除左散景之外,吸光量影響快門速度,尤其到晚上,ISO好容易上到1600或者3200,再推多一級畫質就爭好遠,呢個時候大光圈就發揮到優勢,爭一級就係一級

唔好話爭一級光圈,巴打可以留意Canon 50.8、50.4、50.2呢三支鏡,每支鏡光圈相差唔夠一級,但每支既差價係另一支既兩倍有多,光圈爭小小價錢爭好遠(所以當35/2同35.4差價咁小,35.4真係相對吸引)

揀35/2主要有兩個優點,對焦快、體積細,如果呢兩個優點對你冇乜大幫助,強烈建議考慮入35.4

題外話,我除左有以上既考慮之外,喺呢兩支鏡之間會考慮埋外形,35.4外形真係冇得彈(個人認為),至於支35/2,如果冇另外買金屬遮光罩既話,我同啲攝影朋友一致認為呢支鏡似... 包皮過長的龜頭

多謝巴打詳細解釋
我明白光圈原理的 都知道差一級就係一差一級呢個事實
因為我入手果時專登用佢做街拍鏡 所以都係簡返f2
希望佢會再出35.4二代 改善到對焦問題 我再放35f2

係囉
有錢嘅買晒2支先
試清楚啱邊支再放另一支

F2唔好用咩

佢應該有大光圈強逼症

都以為自己眼有問題

多謝巴打詳細解釋
我明白光圈原理的 都知道差一級就係一差一級呢個事實
因為我入手果時專登用佢做街拍鏡 所以都係簡返f2

啊,突然諗起35/2仲有個優點,有wr配合返xt2呢類有wr既機身,就算落細雨都唔太擔心

反而35.4係外對焦,對焦嗰陣個頭會伸下伸下咁,都擔心佢入麈,呢一點值得關注

街拍黎講,速度好重要,35/2冇揀錯
(我自己多數影小品唔追速度就揀左35.4)
母親的決擇
X-T2定X-Pro2好
巴打們比少少意見
拍片我有單反拍
X-T2個evf同boost mode好吸引
X-Pro2個外形同ovf又好吸引但又冇反mon,低炒會唔會好煩
本身有支35.4,三羊12 f/2
支有支50.4菲林鏡
未來都係應該玩定焦多

本身手頭上有部X-T1,想起佢仲值錢時放左佢再升級

xpro2
利申 外貌協會

屌其實我都係
不過買X-T2有個好處
買左屋企人唔知,唔會又比人鬧晒錢

on9, 唔知既都係會繼續唔知

利伸我xt10 升xpro2, 女朋友無哦我

點會唔知..
新買番黎 你日日攞住部機笑
日日係到撚部機
唔係買左新鏡就係買左新機
點都有d野唔同左
如果唔係你唔會坐係到開心研究
壞左你就會皺住眉咁研究

係佢地唔出聲姐

見你哂錢點會唔出聲,
無人叫你日日攞住部機笑

35f2 咪35.4 2代囉?

你啱啊
咪對焦快左 又有WR

你啱啊
咪對焦快左 又有WR

魚與熊掌why not both

你啱啊
咪對焦快左 又有WR

魚與熊掌why not both

或者搵啲高手搞搞佢 睇下可唔可以2合1
我想問,新手3000-4500有咩Model岩新手人門級用

二手xt10

二手xt10

有冇一手 For旅行用

二手xt10

有冇一手 For旅行用

等高手解答

二手xt10

有冇一手 For旅行用

等高手解答

why don't use iphone?
4000太少
建議加一倍budget 上xt20 $8xxx

二手xt10

有冇一手 For旅行用

等高手解答

4000太少

btw唔好貪平,支kit用1855會好啲

二手xt10

有冇一手 For旅行用

等高手解答

4000太少

唔好$79xx買16-50
母親的決擇
X-T2定X-Pro2好
巴打們比少少意見
拍片我有單反拍
X-T2個evf同boost mode好吸引
X-Pro2個外形同ovf又好吸引但又冇反mon,低炒會唔會好煩
本身有支35.4,三羊12 f/2
支有支50.4菲林鏡
未來都係應該玩定焦多

本身手頭上有部X-T1,想起佢仲值錢時放左佢再升級

xpro2
利申 外貌協會

屌其實我都係
不過買X-T2有個好處

點會唔知..
日日係到撚部機
點都有d野唔同左
壞左你就會皺住眉咁研究

係佢地唔出聲姐

見你哂錢點會唔出聲,
無人叫你日日攞住部機笑

好難笑唔出
X-T1升X-T2

二手xt10

有冇一手 For旅行用

等高手解答

4000太少

唔好$79xx買16-50

Acros 加 粗微粒

xpro2
利申 外貌協會

屌其實我都係
不過買X-T2有個好處

點會唔知..
日日係到撚部機
點都有d野唔同左
壞左你就會皺住眉咁研究

係佢地唔出聲姐

見你哂錢點會唔出聲,
無人叫你日日攞住部機笑

好難笑唔出
X-T1升X-T2

有新機新鏡新套新帶都會安上然後笑住欣賞
搞到好想買35.4

想左好耐
搞到好想買35.4

想左好耐

值得擁有

遲買只會愈貴

二手xt10

有冇一手 For旅行用

等高手解答

4000太少

呢個價位買x-a line囉

入門感受下玩無反
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞