Fujifilm討論區 (23) 記得唔好買錯鏡

1001 回覆
6 Like 0 Dislike

召喚手動鏡巴絲 抛磚引玉
用開Canon SLR有兩支FD鏡,50 1.4, 28 2.8
聽講Minolta舊鏡唔錯,但好似都貴貴地成千蚊起跳
有無鏡500蚊樓下平靚正 想揾定焦,ultra wide或者35mm

我淘左wesley 35mm, 368人仔
心大心細緊,揀xt2定a7ii好

揀機要睇埋鏡群,建議你了解下呢兩個牌子鏡群先

如果你後期投入資金充裕、玩老鏡、鍾意後製既話就a7ii(以上三項中一項都值得入a7ii),否則xt2

鏡群, size 同重量, 都係一個考量點
A7 鏡群就唔會擔心, 最少仲可以用sigma + canon
但相比起fuji, 鏡頭size 就大返哂起到

A7系列可以轉接其他牌子鏡用,畫質的確唔擔心,但問題係價錢貴(原廠好既鏡好貴,而轉接環都係一筆錢),所以就話後期資金充裕先入

開咗都唔見

你要啲乜啊其實

用開Canon SLR有兩支FD鏡,50 1.4, 28 2.8
有無鏡500蚊樓下平靚正 想揾定焦,ultra wide或者35mm

用咩mount?

如果你後期投入資金充裕、玩老鏡、鍾意後製既話就a7ii(以上三項中一項都值得入a7ii),否則xt2

試緊富士用舊鏡,都有峰值、裂像對焦
普通轉環都幾齊,但減焦增光環就無乜
老鏡用富士,焦距要乘1.5,我覺得都ok

富士xt1、xt2仲有dual mode可以畀你用兩個screen對焦,操控性係幾好

但我覺得a7ii個峰值好用過富士,感覺上易睇啲,而更重要係:a7ii有五軸防震,對玩老鏡好有幫助;a7ii係full frame,用得盡支鏡,散景會表現得更好(當然你都可以話xt2 apsc crop左支鏡中心鋭利、較少變形部份黎用,相對都係個優點),整體上黎講,玩老鏡都係a7ii較好

用咩mount?

https://world.taobao.com/item/547490827535.htm?spm=a312a.7700714.0.0.ptxpYz#detail
有富士mount, 其實佢係加多個轉環俾你
鳩影左幾次,等天氣好d再試

開咗都唔見

你要啲乜啊其實

呢個唔係曝光補償咩?
唔揀xt1揀xpro1是否不智?

xpro1仲歷史悠久過xe1

開咗都唔見

你要啲乜啊其實

呢個唔係曝光補償咩?

係囉 呢個叫曝光補償喎
自己碌返上去睇 有2隻你揀 刻度/數位
down份說明書啦

Xpro1, xe2s 同 xt10點揀好?
仲考慮pro1係因應始終都係mij

試緊富士用舊鏡,都有峰值、裂像對焦
普通轉環都幾齊,但減焦增光環就無乜
老鏡用富士,焦距要乘1.5,我覺得都ok

富士xt1、xt2仲有dual mode可以畀你用兩個screen對焦,操控性係幾好

但我覺得a7ii個峰值好用過富士,感覺上易睇啲,而更重要係:a7ii有五軸防震,對玩老鏡好有幫助;a7ii係full frame,用得盡支鏡,散景會表現得更好(當然你都可以話xt2 apsc crop左支鏡中心鋭利、較少變形部份黎用,相對都係個優點),整體上黎講,玩老鏡都係a7ii較好

Thanks巴打詳盡說明

xe2s都係mij

xe2s都係mij

XE2 好夠,一樣 sensor
有冇巴打有50-140
見到大家分期買得咁開心想一步攻頂
有冇巴打有50-140
見到大家分期買得咁開心想一步攻頂

in分期we trust

利申: xt2 kit 分24 35.4分12 黎緊每個月要供800鬆

xe2s都係mij

都係, 基本上冇咩分別

xe2s都係mij

都係, 基本上冇咩分別

點解唔xt1

性能上買 xt10 都好過 xpro1。
事隔一年原來50-230 都貴左唔少

上格價.com望左望, 而家9xx應該搵唔到
貓貓走光圖

走光了
點解張相咁醜 我跟第一頁setting

搵到你了
呢張鳩影 唔小心用左auto唔記得轉
影嗰陣冇zoom近 睇返先自己cut走
貓貓走光圖

走光了

搵到你了

突出唔到主體 老實講其實唔知你想影乜
貓貓走光圖

走光了

搵到你了

突出唔到主體 老實講其實唔知你想影乜

想影d貓走晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞