台灣人工真係低到咁?拎住香港舊錢過去咪可以做大爺?

670 回覆
229 Like 28 Dislike
啱啊,但如果做左幾年野先去,都幾肯定去台灣會幾難過

會無曬之前喺香港嘅物質享受

最好係做幾年野,拎舊大錢去台灣享受人生
咁無辦法,我哋始終唔係嗰到出世
我係用 fresh grad 計吖
可能我講得唔係幾好

用 最低工資 講食
係講佢嘅 【購買力】
香港人都去英美澳加呢d 地方好d
國際大城市排外少,生活質素都相近,最緊要係唔洗做奴工有work life balance
啱啊,但如果做左幾年野先去,都幾肯定去台灣會幾難過

會無曬之前喺香港嘅物質享受

最好係做幾年野,拎舊大錢去台灣享受人生

今年畢業係 98年
我真係唔知佢地點買香港樓?

可能要供 2世

我台灣最多成世唔去旅行
都住得安穩
當兩地嘅freshgrad 人工爭兩倍,如果兩面食嘅飯物價都爭兩倍嘅話,其實購買力應該係一樣?
平有平食
台灣一碗滷肉飯十零蚊又一餐
因為佢唔識brian cha
發現新大陸咁啵
唯一方法可能係等老豆死左,拎層樓?

呢個真係一個無人答到嘅問題
香港燒味飯都有廿幾蚊嘅
uncle brian, 唔夠錢啊,quit 囉
照你咁講係
所以我覺得台北同香港差不多,台灣二線城市另計
討論嗰陣最好唔好用 極端例子
極端例子 比較 極端例子 係好容易有其他因素

正常香港 茶餐廳食個午巿飯 4x~5x
香港要比 就用呢個值比 會好啲
台灣午市飯應該平一半? 大概廿幾蚊?
土生土長嘅台灣人本身多數有樓
份糧淨係供佢地國內生活嘅話叫做夠用
但面對進口野嘅時候人工低就係低冇得避
如果你係讀書移民或者一支公冇帶定一舊去錢台灣嘅話個人工真心幾難接受
中南部一個便當60-80到
台北食餐中午其實都過百
對比返個人工唔會話好抵食
所以我覺得如果講物價,台北除左樓之外根本都同香港一樣,甚至貴過香港
我先用城巿比
一定係 香港 vs 台北
台中台南嗰啲唔係同一個層次

我都唔可以好確實比到真實數據
因為我唔係住喺台北

以我台北工作經驗 2x港紙係夠食
香港lunch 都係4x hkd
你計返香港freshgrad 大概係台北兩倍人工

結論:食方面其實一樣
好多人成日攞物價低呃自己話台灣人工ok
但你點都要面對買進口野嘅時候
就算買國產都要用到進口材料
加埋台灣仲有進口關稅

人工差就係差架啦
只係贏在個環境同生活節奏
睇你接唔接受到
啱啊,有好有唔好,有辣有唔辣

最緊要唔好覺得離開左仲可以keep 返香港嘅消費習慣旅行習慣

一定有取捨,當然換返黎嘅係自由同埋好嘅生活環境
我覺得如果有下一代諗住比個好少少嘅環境小朋友嘅台灣都算係可以考慮
但本身就唔打算生仔甚至一支公嘅話就去其他地方或者留返喺香港啦
食野真係平,求其街邊一碗魯肉飯,炒碟菜,加多豌米粉湯,叫多兩份小食,兩個人真係hkd 60 度已經好飽

香港荼記60 蚊個就差唔多

大家唔好同旅遊區比,餐餐大魚大肉咩,有d 地方真係要當地人先識帶你去平食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞