台灣人工真係低到咁?拎住香港舊錢過去咪可以做大爺?

670 回覆
229 Like 28 Dislike
好似啲鬼佬黎香港/東南亞咁姐
份糧好洗幾倍
英文上屆都係垃圾架

係唔知點解爆seed 上到黎

可能反共團結咗佢地
香港有樓收租。 台灣住
台灣做engine同IT都係靠OT同bonus
你肯做唔會低人工 但係唔好諗咩work life balance
做到身體差哂? 台灣醫藥費夠平
仲係短時間,暫時未見真張
不過抗疫先贏一仗
所以香港人咁撚鍾意去旅行囉
啲港幣離開咗香港真係好襟洗
香港d 樓
唔好起鋼啦
好多人都係近排先留意台灣
之前根本冇人關心過
中高檔餐廳都係平香港少少 之前食過間酒吧 一人200幾港紙 香港應該400以上

台灣人工要儲一年人工先去到旅行 唔似得香港 台灣人好珍惜去旅行既機會 以前識落既台灣朋友都好訝異我點解可以成日去旅行
每個人適應能力唔同
我係佢就唔返台灣
所以根本喺台灣出唔到去嘅人都應該好葡萄香港有bno

望住香港bno 撚話唔走,佢地應該笑撚到仆街

如果你比本bno 台灣人,佢地應該舉國移左民
最叻既台仔咪去usa做科技大企業,人工十倍
老人家唔俾後生走…又係食子文化,講真個後生走去做多2年,儲多舊錢係袋都好呀,之後無呢條水咪返黎打工囉,起碼贏多100粒係袋
我記得之前去間幾出名既冰室食野
一個菠蘿油好似都三十零蚊(好似係
然後有4個台妹入黎坐我隔離枱
然後有個台妹問我:餐牌上的都是港幣嗎

我答完係之後佢就oh.....
之後佢地嗌野食都淨係嗌左少少
借一借個位
請大家幫下手推po
請各黃店 唔掂一定要出聲 唔出聲邊有人救
https://lih.kg/2128587
篇文都幾撚仆街,講到Brian係唔願捱一定要賺大錢
明明人地都講左澳洲既lifestyle同民風都好吸引佢,根本唔係錢問題咁簡單
創科業咁強都帶唔起本土人收入嘅話,咁講西咩

比支共打壓唔識反檯?你做政府就係要做呢D 野,唔係我選你黎把撚?
普及教育都出問題啦
階級冇咁分明

明明ive level 都叫大學
你請晒佢地食分分鐘可以玩5p
佢去到一咪諗錢同娛樂
根本無好好計劃埋點可以拎埋個身份長做,又或者做靚CV回流

時間慢慢咁過,到發現問題,好難兩三下可以執番,咁樣去邊到死啦
以前睇佢地d綜藝節目,佢地d 人講經歷,去旅行多數都都係國內遊多…甚至見過佢地d暗星話多謝呢個節目,可以第1次出國旅行
一個就想hea
最緊要放工有得爽
一個就想搏
份工係自己鐘意做嘅野
無話慘唔慘
想hea 邊道搵到錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞