台灣人工真係低到咁?拎住香港舊錢過去咪可以做大爺?

670 回覆
229 Like 28 Dislike
搵香港錢去台灣洗
重點啊,除非自己買返d 3 400 呎既樓先得
其實而家呢個時勢就真係唔好買樓,如果有bno, 而家隨時移民都得,仲洗撚買香港垃圾樓咩,儲多兩年錢去英國好過啦講真

利申:諗住去英國買,同女朋友夾埋一個月搵十幾萬
用返人工比例,台北d樓分分鐘仲貴過香港
但去旅行買部靚電腦或者名牌衣物都要就住呢
唔好搞笑啦 平嗰啲全部淘寶淘架。。
值得計下
其實呢個世界無野係overpriced

個市場係自由,佢set 得呢個價即係話佢值呢個價

佢唔值嘅時候自然會大插
不過老實講,澳洲月薪五萬台紙仲要租屋真係生存到?
台北一樣好多後生仔女用新型號iphone同著名牌衫
當你煩少左樣住屋問題, 儲錢買靚野唔會難過普遍香港人
你係香港供樓, 靠份牛工份狗糧咪又係就住就住洗
但又計返
同一價錢, 空間大一倍
台北啲樓點會平
成個台灣最煩住屋問題既就係台北人
你假設左香港後生買到樓
正乜野常呀...你以為佢地OT少過香港

香港OT補水都仲算多
台灣簡直係稀有物種
你真係覺得台北平?
咪睇個保障以為咁好
黑暗面既野多到你唔信
真係告起上黎就浮上面,唔係話去一去法院咁簡單
運氣一唔好....

台灣唔係一個有良好法治既地方...
遲D就可能台灣先搵到食
唔係有得去日本就代表開心嘅,每日搭車使同人唔迫,空氣清新啲,放假可以揸車周圍去,間屋大過香港都可以好開心嘅
睇到好亂,係台幣定港幣黎
4年以上,作品唔差,香港請過最平都25k
但最近台灣請55k 個個d 野係勁掂,仲要識畫識CG
認真答
雖然稅收唔高 但事實係有一半勞力比政府沒收咗 去咗邊?去咗其他生產力低嘅人度

政府大大條水喉放落醫療
十年前開始搞抗老化 而家已經玩緊第二次長期/老年照顧改革
簡單啲講就係你嘅勞動
有至少一半免費比咗政府
政府再將呢埋勞力放落啲社會「廢物」度
你四肢健全 仲要讀過書有腦嘅 又努力工作嘅
你一定係唔順氣

不過那怕有一日你係台灣人
你鍾意拍戲 鍾意玩音樂 鍾意踩單車踢波打籃球嘅
從事呢啲咁無生產力嘅活動
甚至你你殘撚咗
你一樣會過得好好的
上面講緊係一種社會平等概念
呢個係台灣實踐人權嘅方式

同埋唔知條友做咩工程師得兩皮幾三皮咁少
懷疑係出去幫手check modem就當自己工程師
求奇去104都見到一大堆搵工程師嘅開四萬以上 而且基本一定有雙糧 分紅

就算齋講枱面個數都無你想像咁低
上面都有人講佢地一樣飲咖啡飲酒
講台灣內生活咪一鳩樣
台北買樓貴係呢十年多人北漂
但人地台灣雖然無租金條例
但屋主唔會亂加租 你真係可以租到ok嘅樓
香港呢?

揸住嗰舊台紙一出國就收皮呢點就無計
要講台紙作為貨幣本身真係無得駁
不過睇返韓國日本收入中位數雖然比台灣高
但都係高廿萬台幣左右
而且國內消費高啲 計返條數咪一樣去唔到旅行

香港可以去旅行係因為香港做中共中轉站牽涉好撚多黑錢
睇下隔離澳門 求奇一個出嚟做嘢都萬八起薪 前幾年做派牌都幾萬 佢地憑咩?
咪憑澳門多黑錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞