台灣人工真係低到咁?拎住香港舊錢過去咪可以做大爺?

670 回覆
229 Like 28 Dislike
我揀台灣呀,人工低都住得舒服
香港人工高,有錢都仲要逼
台中直頭係1000萬買5層樓有LIFT 添
ok sor
你第一篇我睇唔出你係專指文中嗰位既科大
台灣大學太多冇辦法一句講哂
我揀香港做十年,再拎去台灣
係咪好少台灣公司肯用香港人工請香港人做野?
係咪要senior mgnt先有機會
都唔明台北D野比得上香港咁貴
D野點買? 但又唔係無人買....
大家有興趣可以睇下104人力銀行, 睇返自己工種個邊幾錢請人
https://www.104.com.tw/jobs/main/
是但CAP D俾大家睇下

你訓撚醒未

台灣比中共嘅一中原則搞到係國際上比人邊緣係咁樣嘅情況仍然係developed country,已經好強揪
即係拖長D野黎做?
冇所謂 大家傾下計啫
點解去台灣唔去新加坡或者馬拉
人地生活得開心已贏過全部
不意外
香港全部最少乘2
唔多可能一樣人工,
之前我問過公司想調去台灣做, 最多只可以香港份糧7折係台灣做,
如果用返香港份糧, 台灣個CEO都冇咁高,
同埋本地請一定唔駛咁貴
好恐怖
私立科大真係垃圾中嘅垃圾搵到4萬幾真係偷笑
Brian
呢個現象係好奇怪架....
身邊波友係咁叫窮 又要養小朋友,
但又可以換到車,連假又可以周圍去玩..
所以其實,都係好多有錢人
有個朋友屋企開自助餐便當店,係三峽,新莊.
但佢自己都出黎幫人打工,,,佢老婆生咗個仔.佢老母即科咗水畀佢買樓.......
所以呢,台灣都有好多父幹
馬拉?…
你上面唔係話佢哋好難溝通咩 點解想調過去七折我覺得ok wo 包唔包住?
唔係退休都好少返台中台南買樓 不過你咁比一定好過香港既 香港住屋就係地獄
台灣做專科 IT 跑數以外 人工升得好慢
一個濕鳩文員返幾年真係未必有4萬
高競爭力行業 (除非香港無呢行) 去台灣定香港都無咩問題
但係低競爭力行業 香港都幾多高薪養廢人
所以好老實,其實唔好expect 台灣好好
如果買大城市嘅樓,再要返香港咁上下嘅享受嘅話(買電腦換電話去日本歐洲),根本仲難過香港

倒不如喺香港賺夠,去台灣做大爺去屌台妹過一世好過
高競爭力嘅去世界邊度都得啦,唔洗一定台灣添

主要一定講返平民啦

專科就40K TwD 起跳
非專科就26K Twd 起跳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞