台灣人工真係低到咁?拎住香港舊錢過去咪可以做大爺?

670 回覆
229 Like 28 Dislike
有冇諗過佢一家科技企業係帶唔起成個國家,除非佢做到Samsung咁大啦
你可能見到係最top嗰d

群魔亂舞
佢應該冇點去過旅行先咁講,99% 8,90後 個個都鍾意去旅行,特別台灣人
係呀,題外話 淡海 林口文化 好好好好多香港人.......
台灣出產不知幾好
資源又豐富技術又好
大陸質素工廠工人都幾千蚊人仔一個月啦, 同等價錢你買MIC定MIT?
只係商家佬為利益要大陸市場唔做台灣生意喳
唔係台灣出口需求應該幾何級上升
要搞幾個上到檯面既食品/日用品/電子品牌唔難
但退休果班好嘆
每個星期都去其他市玩
每年幾次外國旅遊
係?咩年齡層?
一兩球係有嘅,二百呎咁上下囉
咪係 旺角比較出名果間都唔洗$30,30頂盡咪西多士
喺歐洲見到嘅普通話人,7成係蝗,3成係台,1~2% 係馬拉

台灣人最鐘意去外國,你睇下d 旅遊blog 就知
internal refer 過去有,做緊Google 級別既IT 公司
咁講聽落生活都唔錯,不過去旅行d 錢就好唔見洗
真係得咩,係咪同香港搵6 7 萬差唔多?
咁都唔係好大爺姐
中年人多, 但都一家大細.
林口就老少少,btw我係三井見過馮粹帆一次.
真呀,上次去北歐 比個台仔撩 屌佢老味
[得閒得濟]喺台灣做科技業,你問我答
https://lih.kg/2125194
如果去台灣係諗搞cafe搞民宿搞茶記咁就錯哂啦
咪就得半導體業發達但其他行業低人工到仆街囉
連台仔都話比支那同化+依賴越嚟越嚴重係冇得變
因為支那遲早人工會變高嚟吸引佢地去
相反台灣十年如一咁低
有朋友晌果邊做文員 23000台幣

你計返人地啲物價同樓價, 根本仲好洗過係香港搵多一倍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞