台灣人工真係低到咁?拎住香港舊錢過去咪可以做大爺?

670 回覆
229 Like 28 Dislike
唔少香港人做嘢幾年都有“幾百萬”台幣saving
究竟昔日嘅4小龍沒落到咩地步
整天8小時看來看去都是機器與儀器,身心緊繃。

我好懷疑係支那打壓原因大,定係台灣政府廢呢個原因大d

好多台灣人去美國都創立左好多世界級企業

nvdia yahoo tsm....
一個人唔係一世最多去一次working holiday咩?點可能去完又去?
台灣人人工低,唔去外國根本搵唔到錢

但佢地又無料移到民,又無bno 呢類

繼續留喺台灣又要驚中共

老老實實,同香港爭唔得幾遠

不過香港肯定搵錢易過台灣,賺夠錢去外國都易好多
早排聽過個case, 去澳洲wh 時接d工程做,eg. 收2k澳紙做3日,咁就1k澳紙請2條台仔做2日搞掂佢
人地物價低咁多
亞洲來講 香港人均人工係最高個堆
咁人哋物價相對都低
如果同樣都係搵32000
相信台灣嗰個隨時開心過香港嗰個
台灣人同中國人一樣,都係一出生就係做廉價奴工

如果開間工程比台灣人同中國人鬥bid, 應該幾好睇

中國同台灣人血入面都流住廉價奴工DNA
我儲好多年
呢一刻就係,遲幾年就唔係呢個講法
台北人工高上海深圳一啲
只要唔係台北買就會好平。

我中學讀官校,d 老師退休後有長俸,於是有唔少老師退休後都係走去台中台南做土皇帝
如果你去台北食d 中高檔餐廳cafe, 根本同香港一樣價

咁當然如果你日日食街邊痴飯油炸鬼就另計

仲有如果去旅行,台灣份糧一年去轉北海道應該夠破產
香港人覺得台灣生活美好係因為本身有舊錢拎過去慢慢搣
亞太區好多總裁都係印度同台灣人揸旗

人材一定有
同埋佢地好易去美國進修

不過台灣佬出名度縮到仆街

同埋台灣政府奶足咁多年共
經過馬英九之後 仲未死得真係算係咁
政府廢又係因為支那玩嘢
而家台獨個政府幾撚勁
最主要係市場比支那食左。
去咗台灣真係去轉日本都要左度右度
篇文明明係吹奏濕鳩Sean,但淨係覺得Brian好慘
係澳洲明明可以過自己嚮往既生活,台灣對佢嚟講只係地獄
如果唔計買樓,根本香港同台灣飲食住行其實計返份人工比例係差唔多

香港份糧就算你做洗碗,你每半年肯定有閑錢去一轉日本

肯定去台灣會開心好多?

講埋買樓,台灣d 樓根本都係離地,不過香港d 樓離地離到上太空姐
代價係來佬嘢變到好貴,出國旅行要儲好耐錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞