台灣人工真係低到咁?拎住香港舊錢過去咪可以做大爺?

670 回覆
229 Like 28 Dislike
當佢地係ive 仔,但香港ive 仔都人工高過佢一大截
睇完依個post先發現原來有咁多正常人
以前一講台灣人工低,就有一大班人話人地台灣生活指數低物價低
去完台灣旅行根本唔覺得台灣野有幾平
唔好講咩「旅客區緊係貴d啦」,就以旺角為例,一樣係旅客區但香港人一樣會去

野食台灣可能平少少
但係其他生活用品/電子用品同香港差不多價甚至貴過香港
唔通你台灣人工只係香港一半都冇
iphone會平一半?電腦野會平一半?u記衫平一半?

當然台北樓價有d都貴但人地地方大好多
不過最慘係香港人供緊樓剩低既錢都多過台灣人收入
當你起碼4皮先供得舒服,供一半好未? 都仲有2皮剩
但係台灣搵到2萬港元既,只係佔人口15%左右
台灣,日本,香港
如果係個窮撚,,應該會揀台灣,起碼活得舒服
好神奇嘅post, 會見到有人話台北樓同香港樓差唔多
我之前去台北大安區 等同cwb地段
兩條友食個火鍋要過千
應該係我係台灣食過最貴既一餐
小心比人話你係5毛
其實連登一向踩開台,不過反送中之後啲人就捧到上天 依家踩台就係五毛pr
邊有得比
1000萬港紙買到2000呎喎
講真....我同我老婆人工加埋先10萬台幣,先會敢生小朋友.
台北啲野一啲都唔平......
只可以講我習慣同香港人做野,爽手好多,
台灣人好重面子同階級,另外其實好計較,
我有兩個香港兩個台灣designer,
香港每星期要做 30個task, 台灣做20個(同類型工作,唔係一邊砌圖,一邊做影片個種)
但台灣同事係咁抱怨工作量多,要加班,
最後仲要分多5個task 返香港做

每次派task 要鼓勵,同埋要定期安撫,關係要好好先比較順利
Quit囉 quit台灣囉 Quit咗去
邊區呀.咁誇張.
貴其實唔係問題,貴的唔值先係問題
所以台灣咪老細天堂囉,同香港一9樣,老野壟斷生產資源同房產,跟著怪後生唔努力。黃金年代食正條水既咪發達囉,輔仁、文大呢種大台北地區既學校周不時有名車出沒架,咪爸爸送架囉。
講事實都比人話五毛的話,佢地咪同藍絲一樣
我話台灣人個個強姦犯,弱智低能冇腦就話姐
台灣人生活水平低係事實
香港人低估左自己既生活水平亦係事實

當然,廢事又比人話,香港樓係好貴又好細唔係人住
但係香港既物價以同等稅後收入黎講係好正常,一d都唔貴
工作效率高咪越做約多野囉
台科大肯定唔係私立

台灣係分開做高等教育同高等技職教育(即科技大學)
但佢地既程度係完全一樣係學士
唔係香港IVE或者副學士或者職訓呢種低一級
北投係遠啲但去市中心都唔過一粒鐘
你又話佢地肯加班
香港樓真係唔值
細唔再講 配套又閪 所謂豪宅隔籬可以係公屋
唔怕太原始 澳洲真係好住
喔喔2000呎56坪差唔多啦.
但未計公設比例......
有呢個錢 情願買公寓 裝修靚D
所以咪話香港澳門都特例
同埋台灣工程佬咁撚多 一定有幾個階層
呢啲大學私立科大 嘅料 碩士洗一洗底嘅
根本只係後段 國立嘅出去咪仲高人工
仲未計唔同工 你做ee cs一定高人工過起樓起橋
碩士畢 做電子相關嘅工 frsehgrad年薪一百萬
係台灣已經做皇帝啦
台北你唔好係大安、天母租屋嘅話
一千尺都係兩萬台紙 計埋稅唔高 租屋佔人工三分一左右
你拎住月薪兩萬港紙(年薪一百萬台紙)
三分一當七千 租到咩屋?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞