台灣人工真係低到咁?拎住香港舊錢過去咪可以做大爺?

670 回覆
229 Like 28 Dislike
其實我真係好建議搵夠儲夠先黎,
唔係係台灣一吓唔覺意有咩意外,
真係冇咩人幫到你,除非你人脈好好
記住,人離鄉賤
你話台灣窮 又未窮得曬
人工低但係又afford到衣食住行 有車有樓有地

同時台北一樣有好多有錢人
台清交成非乞食科畢業一樣做到高收入人士

用香港份人工比去臺北以外就梗係爽啦
但係生活習慣又係另一回事
其實台灣人生活水平係點?

用台北計
嗰面 fresh grad 值幾錢?

銀行 teller ?
侍應?
公務員?
想離開香港嘛, 咪睇下公司俾咩Offer我轉過去做。

當然唔包住, 唔包稅, 台北d野其實唔係真係咁平,
上面都有討論, 你拎住香港人工去玩幾日當然係爽爽豬,
但計一計數,收台灣人工係台北生活唔同講法
台灣人工乘2就差唔多係香港人工
但物價 樓價呢
視光師得30000....
又開鋪又打工係咩玩法
要交幾多稅?
香港有d人月搵萬幾都年年換iPhone 去日本

成日聽人講
佢地大學生都係3~4萬台幣
我當你港幣除4
都係 1皮嘢 港幣

點夠錢去旅行?
咁傾緊台北吖嘛
香港醫生grad 出黎做幾年都HKD100K
即係香港專科=10 倍台灣
香港非專科= 2倍台灣
台灣肯SELL野仲搵得易過香港 台灣人做SALE 可以講到佢同你係一家人咁
總結:專科香港贏幾條街
fresh grad 其實好睇你咩科出身,邊間出黎係一回事,
但佢睇你經驗仲多,例如有冇實習,咩公司實習
分數高係台灣人眼中冇用,老闆係要你幫做野.你識讀書但個腦唔識轉請你托柒,我公司之前請左個政大公行畢業,你老母閪,返工第4日就可以將客人個印章同產權證留撚左係國稅局,仲要推畀人話已經交左返黎........

台北計 餐飲有手有腳都有3萬左右,海底撈之流可以到35
公務員就要考試,公職乜都係要考,,,N咁多人考
政府不嬲有啲ao eo to可以去東南亞做野
做泰國台灣馬拉呢啲爽到仆街
月入5皮住台灣真係
不過而家就
開鋪係佢屋企人,我覺得佢唔鍾意接屋企既野....所以自己出黎打工.
所以呢D現象係好奇怪....
根本城市黎計,要同香港有得比嘅得台北,仲要其實唔係同level

香港level = 東京= 倫敦= SF = NY

香港樓價係好撚貴,但拎香港樓比台中台南比,不如搵架吉利同法拉利比
Don't like it? Quit it!
學 Uncle Brian 整個自動吸客系統,做生意
香港大把炒散MK 咩住LV gucci, 年年換iphone
所以台灣d遊記9成都窮遊
係台灣係生存得好好,一去旅行就
睇完人工睇埋屋租,臺灣的一”坪“ = 35.714平方呎
台北市

新北市
我理解呀
你屋企係大澳有間鋪 你都唔想做啦
但係間鋪又搵到錢 咪食老豆囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞