台灣人工真係低到咁?拎住香港舊錢過去咪可以做大爺?

670 回覆
229 Like 28 Dislike
香港人都係啦
識幾個去完澳洲之後返黎都唔適應
所以人地多backpacker 除左行程享受外某程度上都慳好多錢
係 香港所有賓妹做十年都可以返鄉下起學校養起成條村
其實有冇人計過一個月入可能40k左右
每項洗費係點
係台灣要幾多錢先財務自由?
供樓2萬,
停車場3千,
食3千,
入下油行街買下垃圾2千

以上未計家用水電煤差餉管理費

利申:月入5皮
你睇佢地遊記會好好笑架,天啊 點解咁貴

又話cp值低,成日囉台灣幾錢 依到幾錢,又心痛 但佢地肯用錢又
波鞋 電話 同香港一樣咁貴
其實真係好平民既餐廳先平 唔通日日食幾餸飯,魯肉飯咩
食返好少少唔係平香港好多
樓價平香港一半,但人工又少過香港一半以上,係地方大
你太睇少香港人

新年一次 復活節一次 聖誕一次,大假一次
至少4次
講就講話台灣平...但黎黎去去咪又係嗰幾味
你香港要平真係揾都唔會冇架,一樣選擇少囉....

旅行心態一兩年先去食嗰幾味梗係冇所謂架
而且我地拎港紙過去用梗係覺得平
真係嗰邊生活結果咪又同香港差唔多...

而且入左台灣係真係好難走番出黎
我地呢輩都仲話有能力彈出彈入,但如果真係要生仔真係要好好諗過....
3千停車場係46?
26既話台灣好似都係泊停車場多?
就咁睇40k都好似啱啱好夠
以為你講緊香港,以上係香港生活價錢
香港$30燒味飯 $20油菜 40雲吞麵 是但叫多個小食咪一樣差唔多錢你咁講
香港 葵廣 都好多平靚正既真心,係香港其他地方小

荃灣豆腐花仲有
台灣真心平係台式野飲
又走去老遠地區食個$30 燒味飯, 定take average 拎個$50 一碟燒尾飯黎做標準呢? $50+20+40=110 兩個人同 60 兩個人差一半啦
5萬佢會過得好好.起碼輕鬆
但如果佢租屋,就要睇佢點租.
租屋可以慳好多
聽佢講就會租屋囉
但扣稅每個月都會扣17% 未計健保
17%真係好甘....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞