台灣人工真係低到咁?拎住香港舊錢過去咪可以做大爺?

670 回覆
229 Like 28 Dislike
之後就有人係ptt出post信唔信
其實唔係踩,台灣一樣有好多值得欣賞嘅地方:風景,文化,保育,歷史 都做得好好

唯一concern 係人工同生活質素都唔見得好輕鬆
坦白講如果唔係因為當勞侵嘅話
相信全個連登都笑緊佢哋
所以咪話,台灣真係一個充滿住bitch同厹既地方,呢個地方既人成個腦除左諗點樣恥笑香港叫支那之外,就係諗住做愛,sex,做愛,外遇,偷情,同人妻人夫做愛,亂倫, 強姦,迷姦,撿屍,一有時間就諗下可以點樣屌到自己個呀嫂,堂/表姐妹,女朋友/老婆嘅姊妹,或者朋友個女,朋友個孫,弱智信徒嘅弱智女、 弱智孫女,老闆屌女秘書,醫生屌女病人,偷嘢女客人主動叫處男店員屌佢同幫佢口交,老師就想同自己個學生做下愛咁,學生又諗下點屌個大波miss,再唔係就係最鍾意做愛果時拍下片,方便以後分手再要脅下個前度做多幾次分手愛,台妹最馨同條仔吵兩句嘴就馬上搵前度傾心事,傾傾下就又做愛,個前度問佢可唔可以內射,台妹搖頭說不,但最後還是被射滿滿,所以話,呢個地方真係十分淫亂。
唉屌又Brian
唔係話台灣無野玩,但係唔通唔去外國玩咩

一世留喺井底又係好?
僅23%的日本人持有護照
咁日本人又係咪你眼中井底
我地既中價餐等同佢地高價餐 不過一樣咁多人食
台北D樓價同香港有得比 人工少一半 點買呀?
香港人工同英國差唔多
其實呢,台灣人工真係低,特別生活係台北唔使諗,
但我想講,好多台灣人自己都有屋,起碼唔使租..身邊同事十個有九個都係住自己屋企. 如果租屋係台北,,,,隨便一間套房都一萬台幣,如果你人工3萬,,水電加租都去咗一半.生活費都冇咗一萬,得返幾千...哈
我都覺得貴 所以好少去食下午茶, 又貴又唔飽
講緊菠蘿油
如果你成日去旅行,你會發現去到歐美嘅日本人都係跟團,因為佢地英文唔得,所以佢地唔會好熱衷出國

問題係,唔去外國行下又係好事?
幾十年都留喺台灣旅行?
話台灣冇it
勁多國際it 公司係台灣
係就快啦
台灣好快發展得好過大陸香港
到時後悔都黎唔切
我想問起台灣人工月入係3 4 萬hkd 係咪好好洗?
有咩問題
咪用香港人個諗法睇人啦
香港細先要成日去人地國家玩咋
台灣打工人工低
但創造咗好多大企業
搞傳統產業科技產業都可以好搵食
而且人才夠平

而香港呢?因為樓價高肯豁出去做生意嘅少之又少
亦都好難再出產到大企業
人才又唔夠
近十年,咪得HKTV一間可以搞得大而又有幾十億市值
佢地多數係自己買定係同屋企人住?
唔信
但台灣人都好熱衷去旅行喎
台灣嘅科大唔係我哋口中嘅大學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞