台灣人工真係低到咁?拎住香港舊錢過去咪可以做大爺?

670 回覆
229 Like 28 Dislike
香港6~7萬買到樓,渣到歐洲車架喇

台灣人喺街見人渣歐洲車都覺得高檔d
你意思係挖角?
你意思係台灣兩萬港紙仲好生活過香港6 7 萬港紙?
More
我覺得好耐以前同個台妹網友傾,我話搵萬幾蚊港紙,佢講笑咁講 己經話可以養埋佢
其實係,所以台灣面前最大嘅問題就係人工低
你睇下其實大陸雖然人工都係低,但係叫做有增幅
台灣咁耐都係咁低,明明已經帶起左半導體產業
就算自己公司內部轉都要搵manager refer 同interview 多次
但上網都好多台灣人寫嘅遊記 我plan旅行一搵資料好多都係台灣人寫
好撚多五毛一味踩台踩美
一講人地點好就耍太極
我唔知台灣係點,不過香港搵6~7萬應該唔會太差,起碼買到樓,買到歐洲車出入先,唔肯定台灣得唔得
如果只用人工嚟計
俾你移民去歐美 都一樣慘過留係香港
護士一畢業係香港搵3萬幾
去到英國都係得返一半
但至小容易搵到工
其他行業嘅專業人士 隨時過到去搵工都難

移得民 你預咗至小人工要扣一半
但你換嚟嘅係生活環境 自由 等等嘅提升
好難剩係用錢計
佢地買唔起奢侈品呢,始終依個年代太多比較
打卡 個個後生都想去旅行
台灣好處:有自由,風景,文化,環境保育做得好,最緊要係台妹好正又淫
生活環境嚟講 台北完勝香港
工作前途上 如果話香港非專科係食得屎
台灣非專科可以話係食兩舊屎
唔係踩台 不過唔好將台灣當做烏托邦
絕對係,但移去歐美應該生活點都好過移去台灣
買到樓都係買3 400 呎個d 囉
如果車加租樓既話其實都唔係得返好多
人地拎65k台幣喺台灣用, 個購買力相對香港唔止16500啦
30-40蚊台幣都食到個飯有肉有菜
條友柒𠹌到
當你一買iphone 個d 就仆街了...
如果一個人搵6~7 萬其實ok,夠你一季一次日本

如果一個搵6~7萬,另一個搵2~3萬,其實生活直頭無問題
同中國大陸差唔多
On9
台灣打工:買部iphone 都要儲一年錢
咁我都冇話生活有問題,一年儲3 40 萬都易就算租住樓

不過供層5 600 萬既樓都係一樣要15 年以上
所以我起香港都係鍾意租樓,而家出咗國都係流動性高d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞