台灣人工真係低到咁?拎住香港舊錢過去咪可以做大爺?

670 回覆
229 Like 28 Dislike
你嗡乜野
國立台灣科技大學唔係大學乜料
台灣人一樣覺得台灣樓好撚貴,佢地覺得香港痴線,但冇諗過香港人平均搵幾多

只係台灣樓大好多,但要買樓一樣難

當買平均300萬台幣, 你一個月可能先儲 $10000台幣 一樣要供300個月以上啦,唔計有幾其支出 利息 去旅行 買電話

上年一年去左4次
咩意思

鍾意拍戲 鍾意玩音樂 鍾意踩單車踢波打籃球 係 社會「廢物」?
例子?
要彈係好易既, 我就諗下如果移民台灣
可以點利用呢D 去賺外國既野, 或香港既錢都好丫
美國QE,全世界窮人幫佢埋單
呢個唔否認
好耐港台定星期日檔案
訪問晒 台灣 ,韓國 ,日本既後生(好似係)
全部都想出走其他國家

台灣人工低 唔多講
韓國入唔到大企業又係人生冇希望,講佢地係咁補習 重考 直到入大企業

全世界後生都係面對依d問題
翻睇咗內文 屌你私立科大笑撚死
私立科大等於國內聯考中後段嘅大學
已經唔計台大呢啲有理工但唔叫自己做科技大學
當台科大係科技大學第一梯
雲林科技大學 高雄科大呢啲第二
虎尾嗰啲你地聽都未聽過嘅第三
最好嘅私立科大都仲要向後數幾個梯次
台幣,大概除3.8 係HKD

另外見其實公司請Marketing. 4皮台幣有找
佢係私立科技大學 有冇睇清楚
台灣嘅科技大學就好似香港嘅大專學校 大部分都係私校
你係香港hr定台灣
好似話得3成地方住到人,未來會發展台東
未必,台北大把兩萬蚊呎
發現有啲巴打搞錯樣嘢
想講台灣好多理科都會歸落去工程 software hardware 土木etc全部叫工程師同香港唔同叫法 所以工程師依個field入面人工都有落差
其次就係佢地個社會最熱門就係工程師 咁緊係起薪唔差

其實台灣同香港問題一樣 一兩個產業人工好高資源好多 其他全部都人工低又冇乜上升空間
我都括住咗啦 比喻嚟咋
唔講top tier嗰啲
其他普通運動員經濟價值可以有幾高?
但佢地唔洗為生存擔心
台灣打籃球一級嗰啲全部唔洗parttime有sponsor 前年先開始搞足球聯賽 一級嗰啲已經有四五隊人唔洗出去秘撈
台灣未來5年一定發展翻蓬勃
一個離地到上太空,一個離地到上黑洞
拎4萬台幣以上都少香港一大截啦,香港洗碗嘅都唔止4萬台幣

香港無經驗freshgrad 工程佬都講緊港紙17k~24k
好快就插
港女去台灣一定生存唔到 個個都要一年要出國旅行幾十次 去唔到旅行簡直同攞佢哋命冇分別
香港Marketing Head, 管埋台灣team
插左仲好,即刻移民無牽掛

d 樓又會插埋
咁你係咪覺得台灣人做嘢好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞