台灣人工真係低到咁?拎住香港舊錢過去咪可以做大爺?

670 回覆
229 Like 28 Dislike
所以唔係好明,點解香港IT 仲有人請,咁高人工仲要廢過台灣
台灣人去美國做野是常識吧
呢到仲勁多人笑台仔廢

你試下比支那打壓到你連出口都收皮啦
30蚊一個菠蘿油
唔好話台灣人
我都應該剩係嗌少少算
唔係 可以去第度
掉返轉睇,台灣人都覺得香港人買間2,300呎既屋覺得好大件事而奇怪
台灣實際人工其實無報紙報到咁低,好多呢啲專訪嘅人同當年香港碩士做麥當勞差唔多
Even 生活水平低嘅南部已經30k 起跳
英文同人格問題,台灣人同大陸人IT 技術平均好過香港。但英文方面台灣同大陸人都唔夠香港人好,需好多時做IT由其金融IT係要經常同鬼佬溝通。而性格人格方面大陸人踢一下郁一下仲hea撚過香港,台灣人就同香港人差唔多。

所以綜合黎講香港IT人贏
當佢哋知道等於喺天龍國買300呎屋,佢哋仲覺得大件事過你
台灣買都呢個價啦 無錢食飯仲去旅行
仲要唔使幫你搞Visa
個問題就係台灣發展唔出世界第一流獨有技術,所以比人輕易禁出口

但而家台灣半導體非常成功,但又帶唔起台灣人收入,真係一句禁出口就解釋到成個問題?
反正都係搵錢,點解品去沙漠做礦工?
咁睇黎應該選你做總統
發展都要時間下
it 最近高好多啦 對比其他大學生 都有80k
其他仲拎緊20k

係市場細 d人要支那市場 先輕易禁出口咋
香港Fresh grad 去台灣咁大落差。但做左幾年野,香港搵20-30k, 真係未必考慮去台灣

話就話「生活」好d,但要跳去台灣,物質上同人工上真係大心理壓力
篇文章都on9
澳洲高薪 vs台灣低薪
就係咁簡單 返台灣辛苦挨就一定會高人工既咩?

你都可以去參選
做boy有2期1
返7日?
唔好成日吹香港人英文勁啦
亞洲最好雙語一定係新加坡+馬拉人
早幾個月睇過d節目,佢地原來1個住500 呎咁細係唔體面,唔敢叫朋友黎屋企
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞