台灣人工真係低到咁?拎住香港舊錢過去咪可以做大爺?

670 回覆
229 Like 28 Dislike
所以我去台北勁詫異點解佢地afford得起同香港價錢差唔多既咖啡同野食
當然人地lunch dinner食啲野可以平過香港好多啦
其實香港真係好有錢 大多數人年年都可以去旅行 有時諗其實係咪台灣生活節奏先正常 慳錢儲錢去旅行 個旅程咁先珍貴
俾支那打壓得太勁
無得唔返,佢咁嘅財力同能力點移民
廉價勞工
一個食左真實藥丸咁 ,已經返唔到奴隸模式
如果唔考慮買樓就唔錯, 如果佢結婚, 當佢老婆人工同佢一樣, 都好難買到樓
台仔仲度縮過支那 你睇台積電就知
股價咁高 人工都仲係唔夠兩皮港紙
底層鬼佬打牛工做到四十歲退休,攞住舊錢係東南亞日日做十一哥,幾年後性病上腦入棺材
都唔陰啦
道道都有辣有唔辣
唔知踩黎做乜
唔通香港好好咩
我著重既點係:係澳洲要捱,係台灣又要捱,但澳洲好pay好多,咁點解係澳洲捱就係心高務遠何況點解係外地就唔岩,係台灣就係好佢老豆on9 到無人有,聽佢點都on9 既
唔係踩台灣,根本係現實

你睇下TSM 升到開巷,就快轉埋做獨市,但佢地d 人工有幾高?

你諗下台灣人自己都唔幫自己國家,反而自己壓乍返自己人,今日嘅局面,真係只係中共搞出黎?
菠蘿油三十幾蚊真係貴喎
人工低物價低好事黎
雖然出國旅遊難d
但係物價低吸引到窮遊撚黎消費
入面勁多美國人喎
不過點都好
台灣人做老細係堅刻薄
佢個真實係自己唔鐘意做機電野又無其它興趣
淨係鐘意hea 飲啤酒吹水
但又想要錢喎
仲慘過真心想做奴隸
其實唔係踩,香港都係一個食人嘅社會

所以最好係拎香港舊錢過去台灣,大量廉價奴工
你都啱,係澳洲除左好pay,仲要有work life balance,根本個生活水平同模式屌打哂係台灣捱
台灣真係退休先去
根本台灣同香港一樣,都係有油水就拎到盡

不過台灣有度好,因為奴工更廉價

開生意好著數
香港既低層只可以望下其他國家 拎下優越感 人工高過人地少少
只係返工都係返到成隻狗咁
利申 工程狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞