台灣人工真係低到咁?拎住香港舊錢過去咪可以做大爺?

670 回覆
229 Like 28 Dislike
窮都唔concern 真係你贏
CHING 支持你開! !
我個老死都就嚟過台北開工
但佢好命, 非專業都揾5萬TWD 一個月
應該係果邊唔會餓死啦
所以樓貨都唔係好貴ja
都唔知d人嘈乜
班乞食科可以番乜野高收入工?
好似成個 post
都唔見人講【購買力】呢個詞

明嘅就知 香港同台灣嘅分別
倖存者偏差,完
你喺香港有冇做生意經驗?而你喺香港做生意嘅經驗係咪成功?
但台灣容錯率肯定高好多
同一筆錢你喺香港做同台灣做,分別爭好遠
除左樓之外,香港同台灣購買力差唔多
但香港買外國電子產品同名牌時裝嘅購買力高台灣好多
當然,台灣買樓嘅購買力都高過香港
如果諗法係咁,都ok嘅,的確同一筆錢可能唔喺香港只可以試一次,喺台灣就可以試幾次。
只係如果本身冇做生意嘅經驗,就避免覺得去到第二個地方會變成生意天才。
好多去台灣搞茶餐廳嘅香港移民,都輸到一仆一碌
咁投資永遠存在風險嘅,不過同一舊本金,喺台灣應該可以滾耐好多

當然調轉咁諗,用舊錢係香港買樓收租拎去台灣洗嘅話,當收17k HKD一個月,呢個收入已經多過台灣一半人嘅人工
簡單啲講 (價錢)
以乜都冇 fresh grad 計
級數分 天堂,好,中,差,地獄

香港
衣好
食差
住地獄
旅行好

台灣 (台北)
衣好
食好
旅行地獄
住中
其實有香港樓收租
係好多嘢要親自跟
點解個個講到
永冇手尾自動準時過數咁
台北黎計,食我覺得兩面差不多

其他都認同

應該計多樣:
電子產品/ 名牌野:香港好,台灣地獄
睇你租比咩人啦,真係煩嘅可以搵代理收,當然要比少少錢人賺
台灣比你多錢都洗唔到
咁又唔係嘅,搵多幾個台妹都可以
咁呢啲有限錢姐
食嚟講
我用 最低工資 食到幾多餐普通飯

香港 最低工資 係食唔到一餐普通飯
台北 最低工資 係食到
咁都要得閒去下日本架嘛,去到日日唔做野好悶架
不如係日本做嘢番台灣玩算啦
以為你用freshgrad 計
如果freshgrad 計嘅話,我覺得兩面分別唔大
但外地人去日本做野真係等於自殺(白種人例外)

日本人排外排到仆街,但係奶白種人又奶到仆街
綜合 香港 同 台灣(台北)
如果你係乜都冇嘅 fresh grad 年青人

以錢計
我都係覺得 台灣 好啲
香港樓價完全係無間地獄嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞