台灣人工真係低到咁?拎住香港舊錢過去咪可以做大爺?

670 回覆
229 Like 28 Dislike
唔記得18定19年 港共最大既收入來源係賣地
平時唔係第一都第二
你就明白羊毛最後都係出自羊身上
點解咁講? 教書係英國有市場?
英國而家缺教stem 嘅老師架
所以唔難移民
基本上香港政府既主要收入來源從來都係賣地同印花稅。好耐之前已經有d社評講,反正賣地同印花都收夠數,不如全民免薪俸稅,打工仔就更樂於工作,而且更易吸到外國人材黎香港發展,不過政府緊係on99 無做喇…
所以你計返條數,其實同外國一鳩樣
外國生活貴,車費貴,交稅多,樓平
香港生活平d ,車費平d,交稅少,樓好撚貴
叫香港d老師用英文教,佢地有幾多頂到呢?尤其教小學果班,本身佢地係大學入面成績最差果班
其實如果香港政府靠薪俸稅嘅話應該含左撚,破左產好耐
咁呢個無得搞,不過其實英國都有好多唔同種族嘅教書佬,就算香港嘅大學d prof 好多d 英文都係一舊舊
你攞日本同台灣比?
有d唔認同…用東京/倫敦做比較,香港生活費唔會平得幾多,我諗基本上同級,可能差唔到10%…唔好唔記得我地d野呢10年貴左100%…但如果用外圍城市做比較,真係平過香港…

交税問題,外國稅多係事實,但人地有返相應福利。何況dklm, 我交開最後果17%, 所以去英國要交20%稅對我黎講唔覺得多幾多囉

又,我諗我就算去到英國都無咩可能係英國上多1個稅階咁keep住交20%税對我黎講真係無咩所謂。
你啱,其實香港生活費都好貴

香港交稅無福利真係on9, 仲要派錢比腥港人,再幫d 狗買裝

如果講稅嘅話

如果香港你嘅人工要交到17% 嘅話,去到英國應該係40%

不過咁講,一定唔會搵返同香港一樣嘅人工
地球是平的
去英國轉做藍領喇,我放得低架

出最低工資正常返工同供佢果d國民福利金,做到退休咪算數囉,最緊要係有交果舊錢,到退休有錢攞返靠香港政府就死得人喇
假如台灣人工得$8000港幣
香港人工有$20000港幣

咁台灣人點買得起iPhone
又唔係平勁多
係貴過香港。。。
咁點買

Btw user name
估唔到20年就收皮
07年識咁諗就好
所以唔係咁多人用iphone mac(年輕人)
通常用華碩嗰啲

又靚性格又好
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-07-27/bankers-leaving-hong-kong-face-grim-job-markets-and-higher-taxes

我諗其他人好值得睇下呢個news. 今日嘅news 黎, bloomberg.

你睇完就知, 以搵錢黎計, 香港就算係d 樓價好撚貴, 但係搵錢係無撚得輸. 唔好講news 入面d 高薪職業, 就算香港fresh grad 做得幾年野, 人工都高過好多國家.

當呢d 香港嘅大學生習慣左咁嘅洗錢模式, 一年去幾次日本玩咁, 到真係要你scale back 就唔係你諗咁易.

不過我都應該會選擇走, 但係計過條數, 台灣搞唔撚掂. 你普通fresh grad 可能同台灣差幾千到一萬蚊嘅差距. 到你去到結埋婚去到30尾40頭, 連埋老婆嘅household income 隨時講緊每個月少幾萬蚊港幣, 一年差幾十萬港幣.

年紀越大, 去台灣移民個cost 係越高.
自己行業 做兩三年 過外國試啦
點都比去台灣人工高
其實香港人嘅消費模式去到台灣應該會自殺

香港連炒散嘅mk 仔都一身名牌,一年換一部iphone

香港人都係去英美加好d
其實呢,iphone 全球最平係香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞