[漫] 龍珠-超 Dragon Ball Super 集中討論 (5)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
咁樣死
等睇用其他方法復活
走搵超級龍珠 去第6宇宙順手去埋比達星 再發現鳥山明講果個也莫斯
認真
劇情好弱智 超1 超2 極意都要靠死人先完成到
之前又講到極意唔係靠情緒變
仲有柒達呢
依篇比豐太朗自由發揮真係唔得
依篇都係鳥山比劇情ga,只係細節位係豐太
之前睇過
好似話魔羅篇係豐太朗既idea
訪談中豐太郎還盛讚鳥山明對銀河巡警篇新角色的構思,並稱「除了鳥山明老師之外其他人想不到這樣的設定」,毫無疑問這段話指的是梅爾斯的故事,這算是確認了梅爾斯與天使一族關係密切的設定是鳥山明的想法

至於其餘劇情就唔知
k島同ptt講之前豐太朗訪談有提過鳥山明今篇放左權比佢
主要橋段都係豐太朗諗
可能同之前d劇場版一樣 島山明利係做主要角色設定同比意見劇情
又係悟空完場
今次呢個感動位做得好出色喎
悟空因為佢既犧牲而突破就見人見智,可以話悟空搵到個契機控制自己既情緒
唔係因為發嬲或者悲傷,而係明白到保護地球果種心意,因為佢加左一格表達悟空其實無咩想認真保護地球,好多時都只係想做好人,唔比想壞人殺人加想打架
所以我會理解成悟空得到份想認真保護地球既心意去作為一個契機或者一種感覺去突破極意(如果要合理解釋的話)
我記得佢起初出場俾人話
話銀河刑警點解強到先後令悟空比達暈左
後來慢慢發展都講得通同對角色描寫上令人有感情
最奇怪點解地球打魔羅唔出大界王神同布歐
訓返,有講
因為用左太多力量
超級工具人
吓what
利申唔排除有咁嘅可能
但係現有嘅訪談就冇講過咩放權,亦冇講過主線係豐太郎諗
發展到比達發現係比路斯落order叫菲利炸比達星 再反面就有可能
有熟肉未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞