可不可以,讓我再選擇多一次 [愛情/甜]

383 回覆
61 Like 2 Dislike
係聽日個星期五,打緊了
第七十章 可不可以 再讓我選擇多次

去到外國嘅阿程好快就適應咗外國嘅大學生活,唯一唔適應嘅係無咗Evelyn 喺身邊。

或者係無咗嗰一種親密接觸又好,或者係所有事都要自己一個去面對,無咗嗰種需要嘅感覺,Evelyn 幾個月之後就同阿程提出咗分手

其實分手之前佢地都有嘈過幾次交,內容大概係講兩個人覺得對方唔夠重視自己,覺得段關係變咗

阿程接受咗佢分手嘅提議,但唔係因為阿程唔愛佢,而係佢知道咁樣拖落去只會令到Evelyn 更加辛苦,佢一早就發現到Evelyn 有分手呢個念頭

阿程一開始會覺得自己係受害人,因為係對方向佢提出分手,但慢慢就發覺其實兩個人無話自個啱邊個錯。佢仲記得嗰一晚係佢聽過Evelyn 喊得最撕心裂肺嘅一次,未必係因為Evelyn 仲好愛佢,而係因為佢都有喺呢一段感情投入過,認真對待過。最後行唔到落去都唔係佢想發生嘅事,奈何longd對佢黎講真係行唔通

呢一次分手一分就令阿程個人沉咗幾個月,其實喺外國讀書呢幾年,阿程都有識到唔同嘅女仔,但始終都無一個人俾到心動嘅感覺佢。但呢一種感覺,係佢每一次見到Evelyn都會感受到

三年過去,阿程返到香港,佢諗咗好耐到底約咗約Evelyn出黎好,話就話分手做返朋友,但其實分手之後佢地都已經好耐無講過野,阿程都唔知Evelyn 而家有無男朋友,諗咗好耐,終於諗到個藉口去約Evelyn 出嚟

「你今個星期六得唔得閒?」阿程打完呢一句,諗咗好耐先敢send出去

無耐,Evelyn 就覆返佢

「做咩?」

「仲記唔記得以前我話過要帶你去迪士尼?點知我地plan好嘅前一日,佢就封咗去唔到,所以想帶你去返次當係守承諾」

Evelyn唔傻,佢知道阿程有咩目的,佢都諗咗一陣

「吓?唔使啦,都過咗去」

「你咪當俾個機會我守承諾囉」阿程好厚面皮咁問

「好啦好啦」Evelyn 最後都係心軟答應咗阿程

星期六出到黎之後,兩個人原來已經有三年無見過大家,大家都有好大嘅轉變,但唯一無變嘅係Evelyn 俾到阿程嗰一種心動嘅感覺

明明大家都好熟悉大家,但呢一次見返反而好似好尷尬咁,或者係因為佢地已經唔係佢地以往習慣咗嘅男女朋友關係,又或者係太耐無講野

「你呢幾年嚟點啊?」阿程一路行嗰陣嘗試令個場面冇咁尷尬

「都幾好啊,下年grad啦」Evelyn好客套咁覆返佢

「咁就好啦」阿程都唔知點覆返佢

兩個人一直行,阿程雖然有好多野想講,但係佢好怕咁講會嚇到Evelyn

入到去迪士尼,有個工作人員問佢

「先生,買個頭飾俾女朋友啊?好襯佢喎」

呢一句令兩個人都有啲尷尬

「呃..佢唔係我女朋友...」

「哦,唔好意思呀,不過你地好襯哦」

阿程同Evelyn 就行開咗

迪士尼係Evelyn 由細到大都好想去迪士尼,但一直都無機會去,所以都算係夢想成真

兩個人玩下玩下就無咁尷尬,開始放低咗介心

臨走之前,阿程問Evelyn

「我知我地分開咗好耐,你又覺得我地有好多地方都唔夾,但可唔可以再俾多次機會我地?」

Evelyn 都無諗過阿程會咁講,佢一直間都唔知點答應佢好,一方面係佢地分手嘅主因係longd,但佢地咁耐無見過,可能阿程都唔係原本嗰個阿程已經

但到最後,佢都係選擇同當年一樣,再一拖起阿程隻手,放膽再試一次

無幾耐佢地就去咗琳琳嘅婚禮,一切一切都好似好順利咁

但幾個月後有一晚琳琳call阿程出去,就係講自己結咗婚之後所有唔開心嘅事,仲話想離婚,問阿程會唔會同佢一齊。但呢一刻阿程已經準備緊同Evelyn求婚

阿程喺腦海浮現返以前同琳琳經歷過嘅事,或者當初有其中一個決定唔係咁懦弱,個結局就會唔同哂

但佢知道對琳琳嘅感情同對Evelyn嘅唔同,一個係要守護佢,一個係真正愛情嘅感覺,但到而家佢唯有拒絕琳琳

可唔可以 俾我從頭選擇多一次?
全文完
聽日會有後記,我對唔住咁多個讀者
好撚sad
咁就完呢個世界真係無乜完美結局
世界上邊有咁多完美結局
我寫得出嚟,都係因為唔完美
https://youtu.be/Dnj5Tcpev0Q
俾首歌大家聽下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞