可不可以,讓我再選擇多一次 [愛情/甜]

383 回覆
61 Like 2 Dislike
我聽日會開始寫返
仲有冇人睇

都頹夠,要開始寫返
https://youtu.be/chmlFBUdVuw
俾首歌大家聽下先
我想講,如果俾多次機會我,就算明知結果係咁
我都會揀多次
婚禮 下

時間都差唔多夠鐘要行禮,啲客人都到哂,阿程去廁所再執執自己個人,之後電話響起,原來係女朋友Evelyn send俾佢嘅message

「你嗰邊搞成點啊?一陣你會唔會黎車我過去?」

Evelyn 係阿程拍咗10年嘅女朋友,亦準備結婚拉埋天窗

「差唔多搞掂啦,準備行禮,我一陣打俾你再confirm我幾點車你啦。」阿程覆返佢

「等你阿陌生人,咪喺度覆message啦大佬。」Jessica 催阿程出去,因為大家都準備好哂

「得啦,而家黎」阿程聽到俾人催,都快手執一執個頭就行返出去。

喺佢眼前嘅人已經著好婚紗嘅琳琳,白色嘅婚紗襯喺佢白色嘅肌膚上更顯白。

「乜咁靚女啊你。」阿程笑住咁講

「係咩,你都唔差吖」琳琳講過佢最中意就係男仔著西裝,而喺佢面前嘅阿程真係著得好好睇。

音樂奏起,琳琳撓住阿程嘅手,行入教堂,或者呢一次係佢最後一次可以咁樣撓住阿程嘅手。

即使兩個人慢慢行,始終都會行到盡頭。阿程拖住琳琳嘅手,交俾阿輝。

「我將佢交俾你啦」

「嗯」

完成歷史任務嘅阿程退落黎,喺側邊見證住琳琳講嘅「我願意」

其他細節阿程都無乜點留意到,因為佢都喺度幻想緊,下年佢同Evelyn 嘅婚禮。

搞掂哂所有野嘅阿程,去攞返架車

「我而家過黎啦,你預大概十分鐘左右落嚟啦,順便喺枱面幫我攞個尿袋得唔得,我電話無乜電。」

「我今朝唔係提咗你去攞尿袋㗎咩,傻龍」Evelyn笑住咁答返佢

「對5寺囉,禾唔記得咗」阿程開始用返佢地講野嘅模式覆返佢。

「巧啦,禾幫你攞」

去到飲,阿程都無乜特別嘅感覺,只係坐喺女朋友隔離同佢講野多

「喂,你話我地下年擺酒擺幾多圍好?」阿程問琳琳

「其實都係睇你咋,我不嬲都話唔係特別想擺。」琳琳有少少面紅咁答佢,雖然知道會結婚,但每個女仔聽到呢啲話題都會有少少面紅。

「點可以唔擺啊,一世人得一次機會㗎咋,緊係有幾大擺得幾大啦。」阿程摸一摸evelyn嘅頭。

阿程係一個都幾傳統嘅人,佢覺得結婚係一件好重要嘅事,所以佢由求婚戒指開始就一啲都唔馬虎,更唔好話結婚嗰一日。話哂,呢個女仔曾經用自己最寶貴嘅三年青春等自己,阿程希望可以俾到最好嘅佢。
有文了
今日會努力寫,睇下出唔出多到兩三篇
一甩P就正評咗 支持樓主
感激不盡
話說又有新女角出現
希望大家中意佢
好似那些年個結局咁好sad
男主遲啲就會因為花心而受到懲罰
到時可能仲sad
最慘嘅係一個你以為唔太重要嘅人離開咗
先發現原來佢係最重要
第五十二章 愕然

返到屋企嘅阿程同Evelyn講起咗琳琳嘅往事,即使Evelyn一齊都唔中意琳琳同阿程有接觸,畢竟每個初戀喺男仔心目中都有一個特別嘅位置。但知道呢一次大概係最後一次之後,自己都無理由再去反對佢,仲好俾面出席埋佢嘅婚禮

「你之前唔係話佢好冧你㗎咩?點解佢之後又會有男朋友嘅?」Evelyn 好奇咁問

「我咪講過我同佢中學嗰陣有一年無聯絡過嘅?之後再揾返佢就已經有男朋友啦佢」阿程苦笑咁講

因為阿程唔肯為自己而放棄女朋友嘅琳琳已經好心灰意冷,兩個人都認為自己無錯,而呢個咁嘅冷戰關係,一過就過咗一年幾嘅時間去到升中六嘅暑假

而佢地點解會再講返野?係因為一次補習嘅相遇

中六嘅時候個個學生都會搏哂命咁補習,就算明知唔係真係咁有用都好,都會有一種唔可以蝕底俾人嘅感覺,阿程都唔例外。明明覺得上堂好悶又無乜野學到,但都會去繼續補習。

佢補習嘅時間係星期六同星期日嘅朝早,所以佢每一次要上堂都好唔願意,因為難得放假都要咁早起身去上堂

早入到佢嘅佢坐低喺度睇手機,開始無耐之後,有個女仔行入房,理所當然每個人都會望一望佢。

我無眼花啊嘛?係琳琳?佢有無望到我?佢坐咗喺Jessica隔離,似乎無留意到我。佢就習慣坐前面,我呢啲黎hea嘅就緊係坐喺後面㗎啦。落堂都係佢走先,所以應該無留意到我

自始之後,見到琳琳就係佢每次起身去上堂嘅動力。但佢唔知道嘅係,琳琳其實有發現到佢,只不過唔想理佢啫,加埋自己又已經有男朋友,點解要俾我喺度見到你?唔通呢啲叫有緣無份?

就係咁,過咗好幾個星期即使見到大家,但都無講過一句野,如同陌路人

轉捩點係有一次Jessica無黎上堂,琳琳主動坐咗喺阿程隔離

阿程嗰下都唔識點俾反應好,一個最熟悉嘅陌生人...講乜都好似唔係幾好,所以就索性就唔講野

上上下堂嗰陣,琳琳jot notes唔夠快,唯有去睇阿程嗰份

「做咩啊,抄唔切啊?」阿程一如既往有啲串咁問佢

「最衰都係你,坐咁後,搞到我睇唔清楚,平時都有Jessica幫我抄」琳琳唔係認衰

「係咩?咁唔好抄囉」阿程作勢攞走本notes

「喂啊」琳琳出手㩒住本notes去抄,兩個人喺呢個好靜嘅課室一有風吹草動就好易成為焦點

「唔好玩啦,俾人望啦」阿程笑住咁講

其實阿程係一個超級口硬心軟嘅人,可能係因為之前有過嘅誤會,所有佢身體入面有個保護機制去保護自己,而呢個機制一啟動咗之後,佢個人就會變哂,講野會變得好難聽,嗰個對女仔好好嘅佢會唔見咗,但心底入面,其實都只不過係怕自己會受傷,所以就hurt咗人先去避免
今晚可能有1-2篇
啱啱瞓醒覺
而家打
G chi樓主
第五十三章 後知後覺

上完堂之後琳琳叫阿程陪佢食飯

「喂,陪我食飯啊」琳琳同阿程講

「都得,你想食咩?」

「附近有間薩莉亞,你食唔食?」琳琳主動提議

「無所謂,我羅仲謙黎」

「咩羅仲謙?」琳琳不解

「雜食啊,你無聽過雜食羅仲謙咩?」

琳琳聽完之後真係唔知笑唔笑好,場面一度尷尬

「行啦,唔好企喺路中央」阿程打破僵局

去到餐廳坐低嘅佢地開始睇餐牌

「你想食咩啊?」阿程問琳琳

「無所謂啊,你幫我決定啦」琳琳天生就有選擇困難症,所以阿程喺度嗰陣通常都會幫佢決定埋

「好啦,咁就叫個蕃茄火腿意大利粉同pizza再加多個雞翼」

野食黎到,未食早餐嘅阿程終於有野落肚,佢都無意慾去問琳琳關於呢排嘅事

「喂,交換食啊」琳琳將自己碟意粉俾咗阿程,之後佢攞咗個pizza黎食

「乜你食淨晒啲餸?你唔食蕃茄㗎咩?」

「係啊,我中意個味但又唔中意啲蕃茄,所以就交哂俾你」兩個人成年無見過,但好似一啲都唔陌生咁,做出情侶嘅行為都唔覺有啲咩尷尬

「話說呢...我有男朋友啦」琳琳向阿程坦白

「下?你有男朋友?」阿程聽到之後覺得有啲不可思議

「係啊,一齊咗兩個月...」琳琳其實好唔想講,但醜婦終須見家翁,阿程遲早有一日會知道

「哦...咁咪好...」雖然阿程心入面係覺得件事好爆,但佢都嘗試扮冷靜。咁唔通叫佢地分手咩

「你真係覺得好?」琳琳唔多相信阿程講嘅嘢

「係啊」阿程好想講唔係,但佢就係一個咁嘅人,好少去透露自己嘅心聲

「係呢,你地係點一齊㗎?」阿程有啲好奇,自己係點輸俾佢

「嗰陣我發生咗啲事,而你唔喺我身邊,但佢就一直陪住我,所以咪中意咗佢...」

「哦...」原來又係自己拱手相讓咗俾人...
睇完婆再打
文呢樓主
啱啱起身
食完飯打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞