可不可以,讓我再選擇多一次 [愛情/甜]

383 回覆
61 Like 2 Dislike
你遲啲咪知
而家都係簡介嘅部份
過多幾章先會入正玉
之後會詳細咁樣寫由中四到中六發生嘅嘢
第八章 決賽下半

喺中場休息嘅時間,教練提醒我地要做好自己就得,唔需要理對手有幾勁。特別係當對手好波嗰幾個球員扭波嘅時候盡量唔好一個人去對付佢,要至少兩個三個去,等佢地失波。加上佢地習慣失咗個波就唔會回防,所以我地就可以把握呢啲機會去入佢地波

理想總是豐滿的,但現實卻很骨感

落到場嘅時候我地根本追唔上對手嘅節奏,一次又一次咁俾人扭過,同射波

「嗶,嗶,嗶!」三聲響之後

最終我地輸咗6:2

王sir嘗試鼓勵我哋 「唔緊要啦,大家都知對面有超齡嘅球員,又由細打到大。我地今年又無form 6要畢業嘅同學,下年再打過啦。」

現場一片沉默,無人出聲

大家都知道以實力同體能黎講我地係差對手好多,不過大家都唔想接受呢個輸波嘅事實

我返到屋企之後

我老豆第一句就問 「點啊?係咪輸咗俾班叉仔?都話你地唔夠班人打㗎啦。」

唔知點解,我聽到呢句之後就忍不住想喊,我知道我地唔夠人打,但係我地已經盡咗力。

之後我連飯都無食,就返咗房喺度偷偷地喊

我諗大家都明白,有啲仗係明知會輸,大家都一定會打

唔打又邊有奇蹟可以發生呢?

人生本來就要面對好多場硬仗,但逃避從來都唔係我地嘅選擇之一,無論幾難打嘅仗,我都會頂硬上。那怕係輸咗,至少我可以講我已經盡咗力,而唔係做一隻縮頭烏龜,未打先投降。
偷偷地出多更
差兩個正皮就加多更
收到!
已正評
佢都唔係P牌
10正皮加更
下個加更位喺20正皮
第九章 老闆娘

喺form 3嘅我經常會去一間餐廳度食lunch,因為嗰度嘅老闆娘對學生都好好,我放學之後又經常要去補習,咁補習之前可能會有一個鐘咁上下嘅時間

所以我通常都會去嗰度坐下,同老闆娘傾下計同睇下佢地煮野食

黎多幾次之後就識咗老闆娘嘅女,佢個名叫Sophie,細我五年。

因為中三開始我嘅成績慢慢有啲進展,大概排全級嘅一半左右,所以老闆娘都會叫我幫手睇下sophie嘅功課,同埋叫我睇住佢等佢唔好週圍走

呢種生活都維持咗成個中三,每日放學之後就會去老闆娘嗰個hea下,睇下Sophie幾時會過黎

得閒又會陪Sophie行下,放下狗,送下貨

「喂,你知唔知學校有好多男仔追我?」佢好得戚咁同我講

「係咩,咁又關我乜事?」我好hea咁答返佢

我突然感覺到我嘅左腳有種俾人踩住咗嘅痛感「喂你做乜踩住我啊,你暴力狂黎㗎?」

「係啊,我最中意打你㗎,咁得唔得啊?」佢開始用腳好大力咁踩落我對鞋度,仲用手作勢咁想打我

雖然我大佢五年,我好清楚我要打一定夠佢打,不過我心入面諗住反正我大佢咁多,咪讓下佢囉,所以都係擋住就算

老闆娘聽到我地喺上面咁嘈就上咗黎睇下發生乜事

「sophie,你咪咁惡啦,你咁樣打人,第時哥哥唔黎就無人幫我睇住你㗎啦。」

得到老闆娘支持嘅我喺老闆娘走咗之後就同佢講「聽到未啊,你阿媽都叫你咪咁惡啊,你仲話有好多男仔同你表白,等孤獨一世啦。」

聽到我呢句嘅佢狠狠咁用腳踢咗落我上五吋下五吋度。

我即刻痛到跳下跳下同鬧佢「你係咪痴線㗎,邊有人會咁暴力!」

佢唔單只不知悔改,仲將我個計數機抛咗出窗外,好彩只係一樓,執返返黎仲用得。

我喺心入面喺度諗「都未見過咁野蠻嘅女仔,又暴力又唔講道理,平時明明同其他人嗰陣都唔係咁,今日得我一個就唔知點解喺度發癲...」

不過其實諗深一層佢望落又真係幾可愛嘅,如果唔係咁暴力嘅話有個咁嘅阿妹都幾好。可惜阿媽阿爸一直都無打算要生。
其實有太多女角色會出現,所以唔重要嘅我盡量都係少啲寫或者skip咗
大部分唔係太多劇情嘅人都俾我skip咗了
邊有啲咁嘅事,仲有好多女角色未出場
lm
第十章 交友App

叫我form 3學期尾嘅時候都算考到一個唔錯嘅成績,起碼入到我想入嘅三科electives 加埋M1

不過同一時間,老闆娘間餐廳都搬咗位,雖然都仲係喺我學校附近,但係我好少會去到嗰邊,所以就少咗去好多。加上另一個原因就係Sophie都好少喺嗰邊出現,咁我去到自己一個人又唔係幾好意思咁樣,所以我就無乜再去過嗰度hea,但都會間唔中同阿媽一齊去嗰度食飯。

嗰陣有個交友App 開始興起,咁為咗識下女仔我都download咗黎用。

一開始好多女仔都係講咗一陣就無講。

又或者咁講,同唔同女仔傾,本身大家就唔識,又無乜共同興趣嘅話,邊有咁多野好講啊...

直到我遇到呢個女仔。

佢叫Kristy,一開始都係大家自我介紹下,咁我經過咗前幾個女仔,其實我都無乜話好想再玩呢個app。因為黎黎去去都係咁㗎啦,自我介紹多幾次之後就會覺得好悶。

我一直都係喺個App入面同啲女仔傾,反正又無乜興趣,都好似無乜必要去交換電話,IG。

而佢係第一個主動話要同我交換電話嘅女仔。

咁個女仔問到都無乜理由去reject人,咁咪交換囉。

傾咗唔夠兩日,佢就話要約出黎見喎,我咁啱嗰一日唔使補習,咁咪見囉。

一出到黎,佢俾我嘅感覺係一個幾清純嘅女仔,但個樣就普普通通,都算得上可愛嘅。

「hello,你就係阿程?」佢行過黎問我

「係啊,你就係kristy?」

「緊係啦,唔通係你咩?行啦快啲!」佢一行嗰陣就好順手咁撟住我隻手得

我望一望佢,俾唔到反應,因為呢一次係我第一次俾女仔撟手,突然間心跳加速,個人好清楚咁感受到個心「噗通」「噗通」咁跳

佢見到我呆咗,就笑一笑咁話「望咩望啊傻仔,行啦。」

就係咁,我同佢第一次見就已經撟住手行。

「我想睇「波士bb」啊,不如你陪我去睇?」

「好啊,我反正都唔係太中意行街,去睇下戲都好啊!」

我地就去咗Popcorn 買飛,因為係平日放學之後嘅時間,所以通常都無乜人睇,成個場都無乜人。我同佢就求其揀咗最後嗰排嘅中間位,我估無乜人中意坐前排掛?
夜更
第十一章 電影院

買完爆谷汽水入到去,個場果然係好少人。其實本身我對卡通片都無乜興趣,加上今日又上完成日堂,所以都無乜精神。

睇到一半其實我都唔記得哂成套戲係講乜,反而佢就睇得好入神。佢覺得好睇就得啦咁。

佢突然之間轉個頭過黎問「你係咪對呢啲卡通片無乜興趣?...對唔住啊我應該問下你想睇咩戲先...」

「唔係嘅,只係今日上完堂有啲攰無乜精神啫,唔關你事啊,唔使對唔住喎。」

我講完呢句之後,我嘅嘴唇感覺到一陣温柔嘅感覺。

佢揼低頭問我「咁樣有無好啲啊?」

我嗰下俾唔到反應佢,估唔到自己嘅初吻係咁樣俾人攞走咗「Erm...有掛?...」

就係咁,我成套戲都無睇過,只係喺度回味緊第一次俾女仔錫係咩感覺

套戲好快就完咗,完場嗰陣佢好主動咁拖住我隻手走返出去「男朋友,行啦!去食啲野好唔好?」

「男朋友?...你話我係你男朋友?...」

「係啊,行啦傻仔!」

「哦...」

我地去咗間餐廳食咗少少野就送佢去小巴站搭車走

「bye bye啦傻仔。」

「嗯,下次見啦。」

喺上車之前,我再次俾佢突襲咗一次,原來同人kiss嗰陣個心係會跳得好快,咁係咪代表我中意佢?...

我帶住呢個疑問返屋企,照常食飯同做功課。唯一唔同嘅係,我手機會時不時收到kristy嘅message

「你食咗飯未啊?」

「早啲瞓啊知唔知啊?唔係聽日就無精神上堂㗎啦!」

面對住呢一啲對我關懷備至嘅message,其實我唔係好識點去認對,因為我根本就唔知自己中唔中意佢,甚至唔知佢中意我啲乜...

其實我怕偷看
如揭破感情實況
感覺太不爽

https://youtu.be/AphrA76OpnE
黎個超早/夜間,睇完波嬲到瞓唔到
中4玩交友app 後生可畏
主角光環係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞