[罪大滔天] Sony Xperia集中討論區(51) - Xperia 1 II 罪大智囊團

1001 回覆
7 Like 7 Dislike
冇啦,冇高 Hz 同大 mon,加埋啲 software 唔生性,好難返到去以前噉
之前仲傳 Xperia 1 II 係 6.8 吋 21:9,我鬼死咁開心,結果又係失望
Sony可以做架佢肯嘅話
因為S865 4k得60Hz但係佢可以畀多個option係FHD+/QHD+ 90/120Hz 、4K 60Hz切換,但佢就唔肯,硬要整個冇咩效果嘅模糊抑制
如果16:9片個陣唔係左右黑邊而係好似tablet咁片係左邊資訊欄係右邊?
之前我喺度畀人串話一塊 4K 60Hz panel 點變 2K 120Hz 添
三叔打機 順能過sony好多 想轉會了
19:9相對闊身好多, 雖然都有左右黑邊, 睇片個MON 畫面大D, 睇16:9就算拉大都有機會睇到字幕

20:9 S20今年行緊, 我自己都唔支持佢用20:9, 加上外型大圓, 所以冇買

NOTE10+都係用19.9, NOTE20ULTRA用19.3:9 係差左, 加上MON加大左,我覺得可接受

21:9 畫面拉大後CUT走左好多, 唔拉大又大黑邊

另外19:9 機睇21:9片畫面只係上下有黑邊, 相對幼身, 又唔影響字幕
sony 旗下所有產品 技術係咪唔互通?
其實唔關比例事咁
係6.5” 21:9太窄啫
問題係佢平時都只係得qhd但係都係得60hz
XPERIA 1 II平常好似都唔係行4K, 只係2K, 所以高HZ係可以做到

另外點解冇一間廠跟風出4K MON, 第一係行高HZ好食資源/電, 第二係畫面像素大密, 令到MON唔夠光

點解冇一間廠跟風出21:9 MON, 答案係上面

我估SAMSUNG下年S21都係行20:9, 或者向下用回19.5:9, 唔會上21:9
有冇人都試過?
點會. 咪一樣CPU, OS, TUNING應該唔會太大影響
21:9唔係問題 真心
Sony嘅問題係屏佔得84%之餘仲要得6.5”
所以睇16:9片變相細咗但係睇21:9電影係爽到不得了
同埋畫面分割都係x1ii做得最好
我自己係接受到嘅
嗰陣話 bandwidth 做唔到 QHD + 120Hz,冇用到 Dual MIPI,但係 OnePlus 8 Pro 做到
可能120hz/60hz嘅問題
但我覺得手機game唔會太大分別
做唔到120hz都一定做到90Hz
佢想留畀下年啫但今年都做唔到口碑
點會有下年
加大螢幕可以解決像素太密問題呀,但係話太長嘛
pes mobile好玩
如果主力睇21:9電影, XPERIA 1 II係PERFECT
[罪大滔天] Sony Xperia集中討論區(52) - 狙撃 Xperia 1 II 軟件體驗
https://lih.kg/2123292
我買咗 Xperia 1,第一時間就係 del 咗個 Netflix
100%留番XPERIA 1 III

XPERIA 1 III, 電加大至4300mAH, 90HZ MON, 遠攝CMOS轉1/2.55 12MP, 廣角CMOS轉1/1.76 12MP, 前鏡13MP PDAF, RAM 12GB, 256GB ROM

又可以賣街
其實我用咗幾個禮拜1 II
又唔覺得部機有你地講得咁差
FUCK U
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞