[罪大滔天] Sony Xperia集中討論區(51) - Xperia 1 II 罪大智囊團

1001 回覆
7 Like 7 Dislike
XPERIA價錢同體驗唔成正比,今年定價太貴了,QC又差

SAMSUNG減價後更唔需要選擇XPERIA
咁唔食過屎點知草好食

以後更加堅定用Samsung
上年Note 10+ 一上手果一瞬間,有衝動想轉,即使我上年員工價入左XPERIA1,果陣用左3個月,見到Note10+果個19:9 6.8"大mon,好震撼,機身幻彩設計又勁有XZP影子,外型比XPERIA 1更硬朗,方角機先係王道,唔要圓邊

以前我都係由Galaxy Note 2 轉用XPERIA Z ULTRA,果陣個6.44"大mon又係好震撼

一句到尾,我都係喜歡大mon
又係infinity-o 好撚核突

睇片咁大個窿
淨係家燕mon已經扣到負分
Triskin
你講中我嗰句,我都係鍾意大 mon。

2013 年 7 月 27 日 Z Ultra HSPA+ 版第一日喺香港上市,我 10 點零已經狗衝落衛訊買,嗰陣真係市面上唯一一部大 mon 電話,亦都期待咗好耐,攞上手真係好有衝擊感。前三部機分別係 Xperia TX、arc 同 X10 mini。

自從吹咗幾年都冇 Z Ultra 後繼,我已經覺得開始食屎。明明係佢帶起大 mon 呢個潮流,佢竟然唔繼續行呢一條路,嘥晒可以做起個名嘅機會,又話咩大 mon 係小眾產品,整嚟都冇乜人買,所以唔繼續研發,只能夠講句「生不逢時」。

之後到 Z5 Premium 嗰代開始有啲驚喜,因為係第一部機用鏡面做機背,真係 J 死人。XZ Premium 更加靚啦,直頭講得上 Sony 神機。直到 XZ2 Premium,冇咗鏡面之餘,仲要整個突機背,唔緊要,因為你肯加大螢幕到 5.8 吋 ,AUBE 相機同 13MP 前鏡都勉強收貨。

去到 Xperia 1,用咗咁多資源去研發 AUBE,用咗一代唔用,係咩玩法?明明你發布嗰陣已經設計定之後有部 Xperia 5 主打單手操控,你何必喺機身大小同螢幕上妥協,用死 6.5 吋呢?主打視聽體驗唔係應該畀更大嘅螢幕去衝擊眼球咩?之後 Xperia 1 II 出現,依然死守 6.5 吋,冇得救。結果喺 2020 年 3 月 20 日,我轉投肯出大 mon,規格對得起價格,對得起 Ultra 呢個字嘅 S20 Ultra。
笑死, 入嚟諗住等人推我落坑買sony, 點知全部推samsung

我上年買s10之前都係用sony, 就係見s10咁勁先轉會, 今年s20樣樣衰衰 x1m2好似唔錯先想回巢. N20 d leak又唔吸引

噉搞法都係等iphone12算
infinity-o 真係好核突 仲要擺喺中間
好有心機

果陣Z Ultra LTE用左幾年都等唔到後繼真係好心酸,本來諗住買Z5 Premium,但係S810真係太熱,之後又繼續用繼續等,終於部用左4年既Z Ultra電開始發脹,咁岩XZ Premium出,5.5″ mon都冇計照入,到2018年Sony竟然出肥仔機,XZ2 Premium本身諗住買,但係個RGBW mon同重量問題,所以冇入手,直到XPERIA 1算有番D良心,搞番好,加上有員工價,就入手啦,點知21:9對我黎講睇youtube唔方便,一係左右大黑邊,一係放大遮字幕,又唔係好夠光,影相個2X zoom鏡唔掂,之後Note10+出就後悔了,不過冇辦法照繼續用啦,等2020年新機

S20個外型太圓,加上機身顏色唔合心水,所以冇入到,心中一直等Note20,後來又留意Fold,見人用黎睇片都幾好,係定價太貴,直到現在就等呢2部

XPERIA 1 II??
$7999仲係果塊mon,zoom鏡sensor仍然係果粒細size,又冇120hz,我自己真係諗唔到買既原因,如果用緊XZP,直上XPERIA 1 II就值得

另外系統更新真係Sony敗筆,香港更新又慢
可以用黑邊隱藏,現階段冇辦法解決

擺左右會影響打機
對於鍾意大 mon 嘅人嚟講,家燕 mon 係可以接受。但係為咗堅持全屏而夾硬塞粒廢 cam 就唔係幾收貨囉
S10 ok就繼續用啦,等S21囉
係囉,S21 可能出屏下前鏡呢
S20U都40MP前鏡PDAF, 另外支持4合1,合完都仲有10MP
好過 Xperia 1 / 1 II 嗰粒萬年 1/4" 8MP 冇自動對焦前鏡好多啦
你唔講我都唔知係定焦鏡黎
你用咗咁耐都唔知

下個月應該由note8 轉x1 mark 2
null
只係用黎照鏡用
XPERIA 1 II有256GB rom,賣點黎
係呀,終於追到人哋 2018 年嘅規格
真係令人懷念

Z Ultra

本人心目中最成功一代,當然實有人覺得XPERIA Z3 核電王先係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞