《只有做愛的時候我才聽得見聲音》

1001 回覆
450 Like 11 Dislike
新讀者留名
一開頭俾D 扑野情節吸引
到後面alex同晴晴相處其實好好睇

我是來追文的
希望愛可以令男主角聽得返嘢
然而成日流流長,總要揾啲做嚟打發時間。

晴晴提議佢可以同豆豆玩,可惜隻貓食飽貓糧,就訓到豬咁,叫都唔醒。

之後佢諗住上房抹下黑膠,咁啱黑膠碟清潔液用曬,於是就叫晴晴車佢位於旺角嘅相熟唱片鋪買返幾樽。

晴晴喺清水灣呢啲偏遠地區揸車嗰陣,係幾穩陣,但一嚟到油尖旺呢啲車多人多嘅地方,就見真章。

遇到分岔路多嘅路口,佢好幾次都轉錯線,又兜錯路,仲有次轉緊燈嗰陣,無預先留意慢慢剎停,到見轉曬紅燈先急剎車。

咁樣dup一dup,架車chok一chok,嚇到車入面嘅Alex以為發生咩事。

佢遇過一次車禍,心入面有陰影,對於車入面少少波動,都感到不安。

行錯左幾次路,好不容易終於揾啱唱片鋪位置。

晴晴泊架車入停車場,然後同Alex一齊入鋪頭。

晴晴諗起自己對上一次嚟CD鋪,應該係中學嗰陣,自從上網聽歌咁方便,佢都無買CD好耐。

Alex見一場嚟到,不如揀多幾隻碟買返去聽。

佢一路揀碟,一路㩒住電話,應付隔離晴晴嘅疑問。

「其實你聽唔聽流行曲架?」晴晴面對面send message。

「少聽。」

「咁你有時聽黑膠,有時聽CD,兩者有咩分別?啲聲唔同?」

「自己去Google。」

「上次你都未答我,咩係post rock?」

晴晴問到呢個問題,咁啱Alex見到眼前有本雜誌介紹唔同類型嗰Rock,佢遞呢本書俾對方,並喺電話中輸入:「你想知咪就買本雜誌返去睇下。」

「可以報銷?」

「唔得。」

「唓~」

大約左個半鐘後,二人買完嘢離開唱片店。

出到嚟晴晴話口渴想去七仔買啲嘢飲,Alex就出面門口附近等。

遠處一百米有大批差佬封鎖左對面街,似係查緊大案。

而其中兩個差佬無端端走過嚟查路人身份證,第一個就查到Alex身上。

「喂先生,查身份證呀。」兩個其中一個帶眼鏡嘅差佬語帶輕佻問。

Alex聽唔佢地講嘢,無即時反應。

另一名無戴眼鏡嘅差佬兇佢話:「頂你個肺呀!你聾架?阿sir同你講緊嘢呀,快拎身份證出嚟!」

Alex用手語表示自己耳仔聽唔到,係一名失聰人士。

「我頂!呢條友真係聾架?唔係掛,無帶相機都撞到『聾友』,哈哈!」戴眼鏡個差佬竟然發出嘲笑聲。

「扮架下話?等我試下。」

無戴眼鏡個差佬喺Alex面前大嗌一句:「仆你個街!我叫你拎身份證出嚟呀!你聾架?」

Alex淨係見到條友擘到個口好大,而且態度極不友善。
多謝g持
要訓啦,聽日啦
晴晴應該係死差佬講到出口就俾人跪頸
屌 太早入嚟
strong post lm
岩岩好睇完番工
仆街好好睇 雖然晴晴好煩膠但一定可以解開主角心結
新讀者留名支持
樓主介紹啲歌幾好聽
晴晴煩膠得黎又幾可愛
琴晚臨訓先睇文 無乜心機聽d 歌
一陣收工聽下先 好少聽 d indie band
朝早做女僕
夜晚做愛
可愛得嚟仲有36d
試聽下,或者你會鍾意
我都對晴晴有信心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞