《只有做愛的時候我才聽得見聲音》

1001 回覆
450 Like 11 Dislike
樓主多數4點左右先有文
翌日,Alex叫何管家打電話,俾之前一路睇開嘅嗰位相熟醫生。

佢想揾醫生重新檢查多一次耳仔,睇下耳仔嘅情況係咪比之前有所好轉。

而個醫生話自己去左英國參加醫學研討會,要等一個星期後先返嚟香港,到時返到嚟就會通知佢地。

何管家休息左一個月後,隻腳已經好返曬,終於可以復工,咁晴晴亦可以功成身退。

「晴晴,你過一過嚟呀,你啲糧我差唔多計好啦。」何管家坐喺客廳,揸住計數機,計算晴晴喺度做左一個月工人嘅人工。

「計好啦?有幾多呀?」晴晴喺廚房洗緊碗,一知話出糧,就馬上放低碗碟,行過去客廳。

「根據合同,你每日日薪就係一千四百五十蚊,咁你喺度做左二十八日,乘埋一齊就總共係40656蚊。」何管家計完話。

「俾我計下。」晴晴拎過計數機,自己計一次,計出相同嘅結果:「嗯,係呢個數啦,咁我呢個月啲額外洗費係咪都一齊報銷埋呀?」

「係呀,你拎啲單出嚟,我計埋俾你。」

「好呀,你等等。」

晴晴返上房,拎左一沓約莫一吋厚嘅收據。

何管家逐張檢視:「呢張係你自己買m巾嘅錢,咁都拎嚟報銷?」

「係呀,有次同Alex行超市順便買架嘛,你又話我同Alex一齊喺外面所花費嘅錢都可以報銷嘅?」

「但呢樣嘢…我諗唔得喎…」

「得嘅,Alex佢都話無問題。」

「少爺話無問題?」何管家半信半疑,「都係揾埋少爺過嚟一齊對。」

經過上次俾晴晴呃過話Alex同意帶隻貓返屋企後,何管家學精左,無咁容易上當,所以佢都係揾埋Alex嚟問清楚穩陣啲。

Alex跟住落埋嚟客廳,一齊檢視晴晴啲單據。

「唔得,m巾點啲私人嘢點幫你報銷?」Alex打字同晴晴講。

「唓~」晴晴扁嘴,感到失望,並問:「咁其他呢?其他有無問題?」

Alex細心翻看,除左類似m巾、脫毛膏呢類私人嘢外,其他開支佢都批准報銷。

當中佢發現有兩三張單係買止痛丸嘅收據,問晴晴:「見你有買止痛丸,乜你個肚仲痛咩?」

「一時時啦。」

「如果仲係痛就唔好死頂,去睇下醫生好啲。」Alex提醒話。

「知啦,我會架啦。」晴晴回覆完,心急咁問計緊數嘅何管家,計好個總數未。

「計好啦,人工加報銷嘅錢加埋一共70050蚊。」何管家報出總數。

晴晴又自己計一次,對下個數啱唔啱。

「哈,啱數呀,係70050蚊。」

「拿,呢度係十六萬零五十,呢個數計埋你今個月做『合約伴侶』嘅錢。」何管家劃一張支票俾對方。

「哈哈,多謝!」晴晴一臉開心咁,接過呢張十六萬嘅支票,「咁我要幾時搬走呀?」

「我諗呢兩日之內啦。」

「何管家,你話我如果繼續喺度住,得唔得呀拿?」晴晴問。

「呢個你就要睇下少爺俾唔俾啦?」何管家答話。

晴晴打字問Alex,對方答話:「得嘅,每個月收返八千蚊租金,制唔制?」

「啊?咁算啦,咁我都係返黃大仙。」

第二朝早,晴晴收拾行李搬出清水灣,返到黃大仙嘅劏房住所。

住左一個月大屋,返嚟呢間地方不足二百呎嘅劏房,一時時間係會有啲唔慣,但都無辦法啦,佢本來就唔屬於清水灣嗰啲高級地方,就算住到多兩三個月都住唔到一世。

點都好,話曬都叫做免費住過一個月海景獨立屋,都算係執到架啦。

唔洗再做工人,晴晴就返去女僕咖啡,做返全職侍應。

另一邊廂,屋企少左一個人,Alex其實都有啲唔慣。

平時三個人食早餐,家下唔慣側跟個位無人,亦唔慣無得食晴晴煮嘅飯餸,
不過佢諗呢啲唔慣都係暫時性,無左晴晴喺隔離煩住,樂得清靜,理應係好事。
晴晴做真女僕時,每日對住豆豆、Alex同何管家,家下返到café做「女僕」,佢又要日日對住個衰格老細。

「我頂!你條友抖左成個月都未夠,一返工又企喺度發夢恰眼訓?出面無嘢做就入廚房幫手,呢啲嘢唔洗我教啦下話?」咖啡店老細行到面前訓話。

「哦,知啦老細。」晴晴轉身行入廚房幫手洗碗。

返嚟做左幾日女僕侍應,佢都仲未係好習慣。

返工嗰陣,腦海中周不時會回想起自己做真女僕嘅日子,之後諗諗下,又會忍唔住回想返早幾日同Alex親吻嘅情景。

當時嘅佢面紅耳赤,心跳加速,依家諗返起,個心仍然係怦怦跳。

「喂!」老細行過嚟大喝一聲,嚇左晴晴一跳。

「咩事呀咁大聲呀老細?」晴晴拍拍心口定驚。

「我問你咩事呀?你自己睇下個洗手盤?」

晴晴望一望個洗手盤,發現成個盤都係白泡,啲泡幾乎多到流出嚟咁滯。

啱先佢諗嘢諗到走曬神,落左太多洗潔劑唔知,搞到家下正宗「一獲泡」。

「頂你個肺,洗幾隻碗碟都搞到咁,真係無鬼用!算啦,呢度唔洗你幫手啦,出返去啦你!」

「哦,對唔住老細。」

晴晴行返出去外面招呼客人,佳瑩聽到廚房嘅責罵聲,走嚟關心問:「搞咩呀你,呢幾日係咁做錯嘢,仲成日都心不在焉,神不守舍咁?」

「可能一時未習慣返。」

「哈哈,係未習慣定係掛住個有錢仔呀?做人阿四做上癮呀?」佳瑩笑笑口問。

「講咩呀?我邊有掛住Alex!」晴晴臉頰泛紅。

「咁大反應,即係講中左啦,你唔會係對得多左,然後日久生情,鐘意左個有錢仔呀嘛?」

「無呀,我邊有鐘意佢?」

然而晴晴分辨唔到究竟咩係鐘意,亦唔知咩係愛。

佢咁大個人,只係拍過一次拖。當時佢讀緊中五,返兼職識左個比自己大幾年嘅男仔。

個男仔好冧佢,向佢展開追求攻勢,又送花又請食飯,仲同佢表白,晴晴見對方咁有誠意,咁就接受左同左對方一齊,

佢唔知自己係咪真係鐘意個男仔,佢淨係知自己同對方錫嗰陣無咩感覺。

佢並唔抗拒嘴對嘴錫,只係無嗰種心跳加速嘅感覺。

之後佢地拍左兩個月拖就散左,晴晴唔開心左幾日就無事。

反而同Alex錫,佢個心就跳得好快,咁即係代表自己鐘意佢?

「佳瑩,鐘意一個人係點架?」晴晴問。

「鐘意一個人就係,你見唔到佢嗰陣你會好掛住佢,到一見到佢你個心就會怦怦怦咁跳。」

「咁…」

「仆你地個街!講完嘢未呀!講講講,我俾錢返嚟你地傾計架?快去做嘢啦!」老細嘅罵聲打斷二人嘅對話。

晴晴同佳瑩即刻收聲,去做返自己嘢。

而晴晴仍喺度思考緊佳瑩所講嘅說話。

見唔到對方就會掛住對方,咁自己成日喺度諗返喺清水灣同Alex一齊生活嘅日子,咁算唔算係掛住?

當佢同Alex錫嗰陣,佢會心跳加速,但又未去到一見到面就會緊張心跳,咁算唔算係鐘意?

呢兩條問題佢都諗左好耐,或者仲未得到確實嘅答案,但有一點可以肯定嘅係,佢嘅思緒一整日都係被Alex所佔據。

到晚上九點。

晴晴收左工就坐車入清水灣,原本佢想訓一陣休息下,但訓到中途,突然間作肚痛。

今次就似上次咁,小腹同後背一齊作痛。

佢掩住前後,露出痛苦嘅表情,隔離乘客問佢有無事。

「無事…」佢拿拿臨啪兩粒隨身帶備嘅止痛藥嚟止痛。

過左分幾鐘,身上嘅痛感先慢慢消失。

佢心諗咁樣唔係辦法,睇嚟真係要去醫院做個檢查下先得。
俾我等到
明日再更,早抖
子宮環其實傷害唔細,長期唔除仲危險
睇到女主角咁貪錢睇到好撚燥
頂係呢d位停
晴晴可唔可以好翻
欄主考慮過寫定一堆文再逐日出?
咁我哋咪日日都有一定數目嘅文睇 你又唔使太辛苦囉
儲文再逐日出,過程都需要啲時間我諗諗
好既樓主
Btw依家去到個故嘅幾多%?
進度過左一半了,進入緊中後段劇情
可唔可以俾2個ending我地揀
Btw今晚幾點有文
得既到時睇下反應先
未g
其實點解你收6半收工但深宵先有文
寫吓諗吓,諗吓寫吓,寫完執下文,就搞到咁夜囉
有時寫緊嗰陣,啲fd又R我玩幾手online poker,所以都會推慢左進度
樓主正職係老c?
白領定藍領先
白領
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞