《只有做愛的時候我才聽得見聲音》

1001 回覆
450 Like 11 Dislike
文呢
「…何管家跌親係意外,你咁都賴落我度?」 晴晴同坐喺對面梳化嘅Alex理論。

佢兩個嘅電話都無電,一個直接開聲講,一個就用手語,由旁邊嘅何管家為二人翻譯轉述。

Alex用手語回應,何管家轉述話:「少爺佢話係你帶貓仔返嚟,而貓仔唔聽話到處走導致意外發生,因此你要負全責。」

「咁你講曬啦,明明都唔關我事...」晴晴扁起嘴,感到委屈。

何管家繼續翻譯Alex嘅手語:「少爺話希望你喺我休養嘅呢段時間,頂替我嘅工作以作補償。」

「你知我日頭要返café,根本無時間過嚟做阿四,就算做,我都要收返錢,無理由白做咁蝕底囉。」

Alex早就預左晴晴唔會咁順攤,同埋其實佢都唔係好信得過晴晴。

佢覺得晴晴係嗰啲姐手姐腳,平時連家務都唔識做嘅死𡃁妹,只係臨時臨急唔知邊度去揾替工,咁唯有揾晴晴暫時頂替下。

佢知對方無錢收肯定唔會做,就開價八百蚊一日當報酬。

「八百蚊?等我計一計...」晴晴暗自盤算一陣,然後對Alex講,「好似有啲少,不如兩千蚊一日?」

Alex還價一千,晴晴索價千八,之後雙方討價還價一輪。

最後結果,晴晴接受左日薪一千四百五十蚊嘅開價,應承臨時頂替何管家嘅工作,負責照顧Alex日常起居飲食,為期一個月。

何管家右腳骨折,慶幸情況唔算太嚴重,醫生建議只要好好休養,一個月後就可復工。

晴晴計過度過,喺度做工人,人工高過返女僕咖啡店,所以決定將咖啡店份工轉做兼職,接住落嚟一個月就全職做個「真女僕」。

一開始何管家先教佢同解釋一次佢每日要做嘅嘢。

「少爺每日八點準時起身,刷完牙洗完面大約八點二就落飯廳食早餐。我就建議你呢,最遲朝早七點半就要過到呢邊,煮定早餐俾佢。」何管家推住輪椅,帶晴晴入廚房講解。

「七點半要過到嚟,咁我咪六點半鐘就要起身?不如我直接喺度住咁仲方便。」

「唔得啦,少爺唔鐘意多個人住喺度,所以呢段時間辛苦你啦。」

「唓~」

「呢度有張早餐餐單,上面都係啲好簡單嘅中西式早餐,我諗你應該識煮嘅。」何管家展示一張餐單。

清單上面寫住都係麥皮、公仔麵、通粉、三文治之類嘅普通嘢,煮呢啲對晴晴嚟講無難度。

「少爺食完早餐,就會落地庫做gym,呢段時間你就洗左碗碟,全屋吸一次塵,抹下啲地方咁,而晏晝嗰餐你可以唔煮,少爺一般鐘意去高爾夫球會食,同埋你識揸車架何?」

晴晴點點頭:「識呀,我有車牌。」

「咁就好啦,少爺平時鐘意去球會打下golf,有時需要你車出車入。」

「原來Alex鐘意打golf,除此之外佢平時仲有咩細藝?」晴晴問。

「出下海釣下魚啊,平時係我揸船嘅,咁依家我傷左揸唔到,就應該就無得去啦。」

「釣魚聽落有啲無聊喎,仲有呢?」

「無啦,平時留喺屋企嗰陣,少爺鐘意睇下書、睇下Netflix、打下機咁囉。」何管家答。

「聽落都係有啲悶,如果換轉係我有錢唔洗返工,肯定日日出去周圍去玩,最好環遊世界,去到邊玩到邊,咁先係享受人生架嘛。」

「其實以前少爺讀書嗰陣都好活躍架,最鐘意同啲朋友夾band、彈結他,又成日出去表演,只係自從對耳仔聽唔到嘢後,佢就變得有啲收埋自己。」

「唔怪得之啦,我見佢間房有支結他,原來佢以前夾band嘅。咁話時話,其實Alex對耳仔點解會聾左嘅?」

「唉~七年前發生左一場車禍,導致到少爺聽覺嚴重受損,變到完全聽唔到嘢。我記得車禍嗰日係父親節,佢同老爺、夫人,亦即係少爺嘅阿爸阿媽出去食飯慶祝,原本一家人係開開心心,無估到回程路上佢地不幸遇上個醉酒佬司機。嗰條友揸架車迎頭同佢地部車相撞,少爺雖然聾左但都救得返,至於老爺同太太,仲有我地原本嘅司機,全都不幸離世。」何管家臉上浮現傷感嘅神情。

「估唔到Alex有咁悲慘嘅經歷。」晴晴同情Alex嘅遭遇。

「唔好講呢啲啦,跟我過嚟,等我教埋你用我地部洗衣機…...」

何管家交代好曬啲嘢,晴晴都明白曬,第二日就正式返工。
樓主話今日補返尋日果篇嫁喎
琴晚晴晴臨訓前較左兩個鬧鐘,今朝未夠六點半起左身。

本來以為七點半左右就可以去到清水灣,點知上到巴士自己眼訓得滯,唔覺意訓著左,坐過左站,搞到成九點都未去到。

而八點就起左身嘅Alex,對住空空如也嘅飯檯,餓住個肚等待晴晴出現。

見豆豆喺檯底食貓糧食到lam lam脷,自己就仲未有早餐食,佢開始有啲後悔搵左晴晴做替工,心諗嗰條友睇嚟都係靠唔住,早知登廣告認認真真請個臨時工好過。

佢叫何管家打俾晴晴,啱接通電話,對方就剛好出現眼前。

平時返Café扮女僕,就要化曬妝著曬女僕衫,當家下真係做女僕,晴晴只係求其著牛仔褲同T-shirt,連少少妝都無化。

現實同幻想始終都係有分別嘅。

晴晴九點三到,一嚟到就馬上入廚房煮野。

到左九點半,只係用左十五分鐘就煮好曬拎出嚟,唔單止係一人份量,連何管家同自己嗰份都煮埋。

呢個效率令Alex同何管家感到有點詫異。

晴晴同何管家一人一份麥皮同三文治,Alex嗰份就豐富啲,有火腿煎雙蛋,沙嗲牛肉公仔麵加杯蔬果汁。

見晴晴咁快手就煮好,Alex以為對方求其hea整,但係放入口食落去,佢又發現又唔係太差,食得出係認真煮嘅。

而喺做家務方面,晴晴都做得有板有眼。

吸塵、掃地、抹檯抹凳呢啲做得妥妥當當,乾淨又快手,完全唔係Alex所諗嘅「姐手姐腳,連家務都唔識做」嘅死𡃁妹。

喺客廳吸完塵,晴晴就嚟到書房吸,呢間房喺佢簽約嗰時入嚟過一次。

當時佢無為意,家下先發現原來書檯上面放左兩張合照。

一張係Alex細個同阿爸阿媽嘅合照,另一張係Alex以前同樂隊成員上台演出時嘅合照。

每張相入面Alex都笑逐顏開,識左個幾月,佢都未見對方笑到好似相入面咁開心。

「估唔到Alex拎住結他個樣都幾型仔喎。」

晴晴望清手上幅合照:「咦,呢個…呢個女仔...咪係上次喺酒吧門口嗰個,原來佢係Alex隊band個主音...」

呢個時候,做完gym嘅Alex,經過門口入嚟睇下晴晴喺度做咩。

晴晴睇得入神,無留意有腳步聲,抬頭見到Alex無端端棟左喺隔離,嚇左一跳:「哇,你行路無聲嘅,失驚無神彈出嚟嚇我一跳!」

「你喺度做咩?」Alex用電話問。

晴晴指一指身旁嘅吸塵機,表示自己入嚟吸塵,又拎手上張合照裡面Alex個笑樣同眼前個Alex比照一下:「點睇你都係笑嗰陣靚仔啲。」

Alex見晴晴個嘴郁緊,問:「你話咩話?」

「我話你笑嗰陣靚仔啲。」

晴晴打字覆完呢句,就擺返低副合照,繼續吸塵。

到左中午,Alex話想去高爾夫球會食lunch,食完順便打個golf。

咁晴晴就擔當埋司機車佢去,臨出發前佢渌多個麵俾何管家做午餐。

今日個太陽超級猛烈,天氣非常炎熱。

太陽光射落嚟成身熱辣辣,猛咁出汗。

「好熱…」晴晴件衫濕曬,周圍都無遮無擋,想揾個樹蔭抖下涼都唔得。

Alex一開始打高爾夫球就係貪佢運動量唔大,但又可以曬下太陽,出下汗。

佢揮桿打波,晴晴就負責斟茶、遞水、抹汗。

太陽高照,溫度高企。

「好熱,我驚我頂唔順會中暑,你打算仲打幾耐?」晴晴遞水俾Alex,佢額頭、頸、手臂全部都係汗。

Alex飲一啖水,喺對方手上嘅電話輸入幾隻字:「再打多半粒鐘。」

佢諗住打多陣就走,而打到中途,晴晴忽然掩住個肚,表情痛苦咁行過嚟。

雖然聽唔到對方講乜,但從佢嘅表情同肢體語言,應該係講緊佢想去肚痛想去廁所。

晴晴乸埋口面,面容扭曲,表情誇張到有啲假。

Alex覺得對方可能扮緊嘢,詐緊肚痛想返球會涼冷氣,但佢見對方一個女仔曬左咁耐,大汗疊細汗,自己其實都有少少過意唔去,所以就俾對方返球會先。
補ed
仲未嚟完m咩
出完再睇
摩牙
嚟完啦,我skip左扑嘢情節
點解肚痛定真係扮
點解會skip
因為想等男女主角間bonding加深多少少,先再寫床上情節
呢個...故事後面會有解畫
今晚幾點有文
爭取十二點前
等你
中暑咪肚痛
就到12點
喺呢啲高溫天氣下,最適合就係整返杯紅豆冰消一消暑。

打完波全身熱辣辣嘅Alex都係咁諗,返到球會就到餐廳嗌返杯冰。

而提早返黎嘅晴晴,已經坐喺度嘆緊冰凍可口嘅紅豆冰。

「你又話肚痛?依家又食生冷野?」Alex坐到晴晴對面,右手展示電話屏幕。

「真係好奇怪,我一返到球會,個肚就唔痛。」晴晴喺自己電話上打字回應。

Alex露出思疑嘅眼神,個心諗緊對方果然詐肚痛。

晴晴跟手喺銀包拎左張單據出嚟。

呢張係買紅豆冰嘅收據,一般餐廳賣嘅紅豆冰價錢大約二三十蚊,但呢間高爾夫球會所買嘅,一杯要成一百五蚊。

晴晴好後悔嗌之前無問價錢,依家「揼曬心口」。

「你俾呢張單我做咩?」Alex疑問。

「何管家話我同你一齊喺出面所用嘅洗費都有得報銷,所以咪俾張單你報銷。」

「要等到月尾先一次過claim,到時睇你邊啲可以報銷,邊啲唔得。」

Alex嗌嘅杯紅豆冰仲未嚟,晴晴就無啦啦將自己嗰杯俾Alex,並笑笑口做出「請」嘅手勢,好似想同對方分享。

Alex猶豫片刻,硬係覺得對方無咁好死同佢share。

兩秒之後,晴晴竟主動用匙羹「筆」啲冰,餵入Alex口中。

「Good」嘅一聲,Alex吞左口中嘅紅豆冰,亦正如佢諗嘅一樣,晴晴點會咁好心請佢食。

對方對佢表示:「依家杯紅豆冰你都有份飲,咁呢張單就無得唔claim啦,啱唔啱?」

Alex無奈一笑,呢個女人為左錢真係無所不用其極。

嚟到傍晚時候。

夕陽西下,天氣比剛才涼快少少。

二人返到屋企,Alex坐到客廳梳化休息,睇下電視。

豆豆喺電視機前訓緊,被電視聲嘈醒左幾秒,眨幾下眼然後又繼續訓。

晴晴就到廚房煮飯,要煮啲材料早就準備好,係頭先何管家拜託幫襯開嘅超市揾人送左過嚟,唔洗佢親自出去買。

今朝晴晴用左十五分鐘整好三人份量嘅早餐,咁夜晚呢餐五餸一湯,佢都係用左九個字個煮好曬,而且味道仲好得,真正嘅快靚正。

Alex不得不承認自己有少少跌眼鏡,佢無諗到對方煮飯同打理家頭細務都做得比想象中好。

大家識左個幾月,佢終於喺對方身上揾到少少優點。

搞掂曬啲嘢,晴晴完成曬女僕一日嘅工作,然之後就轉換返做「床上情人」。

日頭做工人,夜晚做情人,一日分飾兩角,係就係幾辛苦,但係對晴晴嚟講,有錢收,辛苦啲都無乜所謂。

做左一個星期,晴晴基本上都上曬手。

煮飯、管接送、打掃等家頭細務佢都搞得掂,係有兩樣嘢頂唔順,一樣係每日六點半前起身,第二樣係大熱天時要陪Alex去打golf。

早起身呢點佢仲未適應,而陪去打golf,就每次去親都曬足幾粒鐘,又熱又難受,去左幾日佢已經曬到啲手手腳腳黑曬。

今日,Alex又想去打golf。

「出面三十六度!係三十六度!今日唔打golf得唔得呀?」出門口前,晴晴一手拎住溫度計,一手拎住手機,兩樣嘢同時展示俾Alex睇。

「點解?我想打golf。」

「咁鬼熱,隨時會中暑架,同埋一個禮拜打五次golf,你唔悶架?」

「唔悶。」Alex輸入文字,

「唔好去啦不如,反正你都唔係咁鐘意打高爾夫球啫,去少幾日都得啦。」晴晴繼續說服對方。

「我鐘意打呀。」

「無可能!你打嗰陣都唔笑,玩得一啲都唔開心,你根本都唔鐘意高爾夫球,求下你今日唔好去啦,真係好熱架。」

Alex無即時回應,因為佢被晴晴講中左。

的而且確,佢根本唔鐘意打高爾夫球,只係呢樣活動自己一個玩都得,又可以打發時間,所以佢先玩。

其實釣魚都係一樣,都係為左打發時間先釣。

「你應該揾自己真正鐘意嘅嘢去做,唔好打高爾夫球啦。」

Alex鐘意彈結他,問題係依家既佢想彈都無法子彈。

有時候有啲嘢唔係話你鐘意做就可以做嘅。

過左一陣,何管家都過嚟勸說,話天氣咁熱,唔適宜到戶外打波。

後尾綜合雙方意見,自己又諗一諗,Alex決定今日唔去打。

晴晴鬆左口氣,心諗今日終於都唔洗喺草地上暴曬幾粒鐘。
仲有冇
寫緊,望兩點前出到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞