《只有做愛的時候我才聽得見聲音》

1001 回覆
450 Like 11 Dislike
傍晚一直追到而家,希望唔好爛尾
推呀
樓主快d出spotify playlist
段文配埋D歌真係正到爆,我諗呢度得你比人催playlist多過比人催文
好睇加速
其實出個playlist嘅難度喺邊
點解樓主唔出
樓主
今晚有?
其實樓豬
個重點都唔喺甜唔甜
個重點係張歌單
好睇。加油!
樓主加油
Live! 晴晴唔好有事呀
期待中
Alex知道自己同晴晴嘅合約已經完左,理論上佢地已經無瓜無葛,佢亦無需向對方交代自己嘅嘢,只係唔知點解當佢耳仔好返之後,第一時間卻想將呢個消息講俾晴晴聽。

「滋滋—」電話收到對方嘅回覆。

晴晴回覆佢話:「真係架?你好返咁就太好啦,恭喜你呀!」

「係呀,我真係好返曬,以後隨時隨地都可以聽到嘢啦。」Alex回應道。

「我掛住豆豆呀,揾日得閒我上嚟探佢呀。」訓喺病床嘅晴晴,啱打完呢段字,正想send出去嘅陣,個肚又突然作痛。

痛到佢差啲連電話都拎唔穩,一分鐘後,等痛楚消失佢才能按下發送鍵。

Alex就覆返一個OK嘅表情符號俾佢。

晴晴都想趁自己仲未死得,想再見多豆豆一面。

見多Alex一面。

問題係佢依家俾個病,俾藥物同電療折磨到不似人形。

佢唔想帶住一副蒼白憔悴嘅樣去見Alex,於是向醫生提出話想暫停一個禮拜唔做治療。

「點解無端端要停一個禮拜?」醫生問。

「醫生,我真係好辛苦頂唔順呀,嗰啲副作用折磨到我就嚟死咁滯,我想抖下呀。」

「我知你好辛苦,但係…」

「嘔—嘔—」晴晴突然掩住個嘴作勢狂嘔。

「醫生...我...俾啲藥...同被部放射機搞到成日係咁嘔。」

晴晴一邊作嘔一邊講,隨即攤開手掌俾醫生睇,上面沾左啲淺綠色嘅液體,「你快睇下,我嘔啲嘢仲係綠綠地色嘅,睇嚟我個身體已經負荷唔到,真係要暫停一下先得啦。」

呢啲唔係佢嘔出嚟嘅嘢,而係佢預先用綠茶粉溝出嚟嘅液體,用嚟誇大副作用對身體嘅影響。

「如果係咁,睇嚟你可能真係要停一停,我盡快安排你去驗一驗血,檢查你身體咩情況。」醫生同晴晴講。

「咁樣中途停一個禮拜,無問題呀嘛?」晴晴問。

「正常停一個禮拜其實無問題嘅,不過停得耐就唔得啦。」

喺化療期間,病人需要定期驗血,若果驗血報告唔理想,化療係會暫時停止,等血液中嘅細胞恢復正常後,才繼續進行化療。

晴晴抽完血,喺醫生批准下,暫停一個禮拜電療同化療。

等個精神返些少,佢就偷走出醫院,到清水灣探望豆豆同Alex。

呢日佢特登化左個妝,畫左眼線,等自己個樣望落去無咁憔悴,另外頭上就戴左頂Cap帽,嚟遮一遮日漸稀疏嘅頭髮。

「叮噹!」

晴晴嚟到獨立屋門前,㩒一下門鐘。

等左一陣,就有人開門。

然而,佢見到開門嘅人,眉頭一皺。
係文呀
好緊張呀!仲有冇呀今晚?加速
咪撚再quote文唔該
開門嘅唔係何管家亦唔係Alex,而係Priscilla。

「Hello,你嚟揾Alex?」Priscilla問。

「我…嚟探豆豆…」

「哦,咁你快入嚟啦。」Priscilla邀請晴晴入內。

晴晴慢慢行入屋內。

Alex聽到晴晴把聲,就主動去打招呼:「咦,你嚟左啦?」

「Hello。」晴晴打一聲招呼,並打量一眼面前嘅Alex,「你耳仔真係…好返啦?

對方點點頭,答話:「係呀,好返曬啦。」

「哈哈,咁真係太好啦。」晴晴替對方感到高興。

入嚟清水灣之前,晴晴喺腦入面諗好曬見到面要講啲乜嘢,原本諗住好似普通朋友咁同Alex寒暄一番,只係當面對面望住對方時,腦海卻變得一片空白,寒暄嘅說話唔記得曬,講完上面兩句說話就唔知講咩好。

「喵~~」呢個時候,豆豆施施然行到二人中間。

晴晴抱起豆豆,輕輕撫摸貓仔嘅頭:「豆豆,你無見我一排,係咪好掛住我呢?」

「喵~~」豆豆嗲一聲。

「咁耐無見,我特登買左啲好嘢俾你食,你估下咩嚟?」

晴晴放低豆豆,喺手袋拎出一盒嘢食,「登登登!無錯啦,就係你好鐘意食嘅漢堡扒啦,哈哈!」

佢一打開外賣盒,豆豆就即刻行埋去食。

殊不知,Priscilla行過嚟,抱起豆豆話:「哎呀,唔得架!漢堡扒呢啲咁高鹽份嘅嘢,你點可以俾豆豆食架?你想食到佢生腎病咩?」

晴晴呆一呆,無出聲。

Priscilla拎起外賣盒,望一望份漢堡扒,聞左一聞,又同晴晴講:「塊扒上面仲有『滲』左啲蒜蓉,乜你唔知貓係唔食得蒜頭架咩?」

「我之前周不時都會餵呢啲俾豆豆食,我唔知原來貓唔食得呢啲嘢,對唔住…」晴晴塊面紅曬,感到有啲慚愧。

「貓唔可以亂食嘢架,食錯嘢隨時會死,所以餵之前一定要check清楚架,你咁求其點得架。」Priscilla繼續講。

「Sorry,下次我會check清楚架啦。」

Alex見晴晴臉上露出難堪嘅表情,嘗試打圓場話:「算啦,我諗晴晴都係一時無為意啫…我以前都餵過Pizza俾豆豆,豆豆食完都無嘢呀。」

Alex講嘢無以前咁斷開一截截,流暢左唔少。

Priscilla都意識到啱先語氣好似重左少少,佢同晴晴say聲sorry,然後就去餵返豆豆食貓糧。

剩低Alex同晴晴企喺走廊,你眼望我眼,無嘢好講。

Alex望住晴晴,留意到對方嘅表情同眼神好似充滿倦意。

晴晴就環顧一下周圍,見唔到何管家:於是就問:「咦?唔見何管家嘅?」

「佢去左買餸。」

「哦~」晴晴「哦」完又靜左。

跟住佢拎電話出嚟望一望時間話:「我都探完豆豆啦,差唔多夠鐘返café開工,走先啦。」

「咁快?你唔留低食埋個飯先?我知你今日過嚟,特登叫左何管家今晚買多啲餸。」Alex話。

晴晴笑一笑話:「哈,唔啦,我要返工,下次先啦。」

「咁好啦,我送你出去。」

「唔洗啦,我知門口喺邊,byebye。」

「byebye,得閒再嚟啦。」

「嗯,好呀。」

二人點頭揮手道別。

晴晴離開清水灣,返到醫院。

姑娘發現左佢偷走出去,鬧左佢一餐,但係佢全都聽唔入耳,腦海淨係諗緊今日同Alex見面時嘅事。

對方睇嚟唔單止重拾聽覺,而且身邊仲多左個人相伴。

呢刻嘅佢一定好幸福同好開心。
聽日出
晴晴
sorry拖大家咁耐,playlist聽日出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞