《只有做愛的時候我才聽得見聲音》

1001 回覆
450 Like 11 Dislike
屌㩒錯
再嚟
寫文寫得慢先搞到咁夜先出
Lm
lm
辛苦啦 今晚繼續啦咁
等睇文
一覺訓醒,來到星期六。

琴日喺厠格聽到嘅說話,Alex已經忘記得七七八八,無再放心上。

不過相隔咁多年再要上台演出,佢嘅心情難免十分緊張。

演出時間係夜晚十點,佢趁日頭有時間就練多一個鐘,今晚九點半前就要到現場準備。

依家時間係夜晚八點九,佢地食過晚飯,餵埋豆豆,晴晴就車Alex到中環。

離表演時間越接近,Alex嘅心情就越緊張。

佢個心跳得好快,手心冒汗,平時上到車佢會帶頭盔,今日佢調轉左頭盔嚟戴都不自知,要晴晴提醒先戴返啱。

「哈哈,你做咩調轉左個頭盔呀?」開緊車晴晴睄到車內嘅倒後鏡,睇到Alex前後調轉左頭盔戴,覺得好搞笑。

Alex被對方提醒,馬上返轉個頭盔。

「睇你個樣,你係咪好緊張呀?」晴晴問。

「少少啦。」

「洗乜咁緊張,你都唔係第一次上台表演架啦。」

「咁耐無上台…係會緊張架。」

「拿,你試下深呼吸,咁樣可以放鬆到個人。」

「呼~」Alex大口呼吸。

「搞笑咩你,戴住個頭盔抖氣,除左佢啦。」

「唔得…喺車入面我一定要…戴頭盔。」Alex話。

「唔緊要,仲有第二個方法,你試下自我心理暗示,即係你不停喺心入面同自己講『我唔緊張』、『我唔緊張』,咁你就會唔緊張架啦。」

「呢個方法好似好流…得唔得架?」

「呢個我唔知,你可以試下,可能有效。一係你諗下你當年第一次上台表演,自己係點樣克服緊張,用返嗰陣既方法或者都得。」晴晴提議。

Alex回想起第一次上台表演,當時係中二,嗰陣應該係參加左啲學校開放日之類嘅活動。

上台前佢真係好似依家咁緊張,上到台腦海更加係一片空白,台下好多觀眾,但佢又唔敢望觀眾,對眼就唔知望邊好。

然而,當時佢同行父母就喺台下幫佢打氣,唔敢望觀眾嘅佢於是全程就望住阿爸阿媽,當淨係表演俾佢地兩個睇,咩都唔諗,彈曬全首歌,結果出到嚟個表現都唔錯。

直到後來經驗多左,信心多左,佢上台先無咁緊張。

「到啦!」晴晴將車駛到酒吧門口。

隨後,二人行入酒吧,裡面熱鬧非凡,逼滿嚟飲酒玩樂嘅客人。

Priscilla同另外幾個樂隊成員已經到左,坐左喺角落頭張檯,等台上表演嘅樂隊唱完,就輪到佢地上台。

Alex同晴晴一齊坐過去,彼此打聲招呼。

「唔該,我想要兩份雞肉串燒,同埋一杯橙汁。」晴晴一嚟就嗌嘢食,「Alex,呢度串燒好正架,你食唔食呀,食嘅話幫你嗌多兩份。」

「就嚟上台...唔食啦。」Alex答。

「Priscilla你呢?」晴晴問。

「我陣間要唱歌,唔食熱氣嘢。」Priscilla婉拒。

幾分鐘後,台上嘅樂隊演奏完畢。

「佢地唱完啦喎,咁就到我地上台set up啦。」鼓手同另外兩個樂手拎住樂器行上台。

Alex同Priscilla跟隨其後。

「加油!」晴晴同Alex打氣。

上到台上,Alex先較下支音箱同結他嘅聲,同時望見台下有好多人,呢刻佢腦海就好似中二嗰年第一次上台咁,完全一片空白。

佢個心跳得好快,緊張到唔敢望啲觀眾,心入面猛同自己講「我唔緊張」、「我唔緊張」。

而台下坐喺角落頭嘅晴晴擔住串燒,正向住佢做出加油嘅手勢。

動作望落有啲滑稽,Alex見到都忍唔住笑左一笑。

等大家準備就緒,Priscilla就叫Alex可以入歌。
Alex深呼吸口氣,望住遠處咬緊雞肉串燒嘅晴晴,數左四拍就入第一首歌《Mardy Bum》。

台下嘅晴晴亦注視著喺台上演奏嘅Alex。

拎住結他喺台上表演嘅Alex真係好唔同,唔單止眼神、表情流露出喜悅,而且仲散發出獨特嘅魅力。

演奏期間,身邊不時傳出其他客人傾計和吵鬧嘅聲音,而喺晴晴耳中,淨係聽見Alex嘅結他聲。

而呢刻Alex雙眼亦淨係望著晴晴。

到彈完兩首歌後,Alex已經揾返台上嘅感覺,心情比之前放鬆左,都開始敢望台下其他觀眾。

樂隊演嘅最後一首歌係《Wish you were here》。

Alex輕掃弦線,溫柔地彈出歌曲嘅前奏。

台下有部分原本喺度竊竊私語嘅客人,聽見悅耳動人嘅前奏,不約而同靜左落嚟,專注細心聆聽樂曲。

呢一首歌Alex佢特別喜歡,特別感觸。

Wish you were here,但願你(們)在此。

喺Alex心目中,「你們」代表已去世嘅雙親。

但願你們在此。

最後一個音彈奏完,表演喺一片掌聲下結束。

晴晴諗住等Alex返嚟,就大讚特讚對方彈得好,但見對方行落台之後,無返嚟呢邊,而係同左Priscilla到另一邊吧檯飲嘢。

演出完鼓手、bass手同另一個結他手就去揾自己啲熟人飲酒,至於Priscilla就邀請Alex去吧檯單獨傾下計,飲下嘢咁。

「Alex,你啱先彈得好好呀,啲技術仲係同以前一樣,完全無退步過。」Priscilla稱讚。

「你都唱得同以前…一樣咁好呀。」Alex嘗一啖威士忌。

「哈哈,多謝。見你肯幫我手,咁係咪表示左你無再嬲當年我同隊band飛起你,去參加個音樂比賽?」

「唔關你地事嘅…係我出左車禍…彈唔到啫。」

「咁你嗰陣點解會退學,又同我地斷曬contact嘅?」Priscilla問。

Alex唔想將自己因車禍而導致雙耳失聰嘅事講出嚟,於是就作個理由解釋話:

「嗰陣我出左國…改左電話…不過唔記得同你地講。」

「哦~原來係咁。」

「叮鈴鈴——」Priscilla響起。

「Sorry,我要聽個電話先。」Priscilla行開去左講電話。

Alex睄到個來電顯示,上面個名係Peter,睇嚟應該係佢男朋友打俾佢。

Alex飲一啖威士忌,殊不知突然之間,佢感覺到胯下個飛機杯有唔妥。

飛機杯內籠正喺度收縮,夾緊左佢碌嘢,兼且越夾越實,呢種感覺似曾相識!

今次大獲!碌jer唔會又啜住左,掹唔返出嚟下話?

佢彎低腰掩住下體,周圍咁揾晴晴。

對方就喺啱先角落頭張檯度,佢拿拿臨衝過去話:「點算?我下面夾…夾住左…」

晴晴對一對錶:「無可能架,你今朝用左一個鐘,啱先夜晚八點九笠上去,依家仲差三個字先到十點九,加埋都未超過三個鐘,無理由咁架?」

「唔好問點解住...快諗辦法幫我...掹返出嚟先...」Alex焦慮不安。

佢極唔願意再試多次打十六個鐘飛機嗰一種痛苦折磨!
明日繼續
辛苦晒樓主
辛苦曬好睇呀
呢個位停
lm
快啲到聽日
我脱了褲子你就給我看這個
啱啱一次過追曬好波,期待故事發展
其實同自己講我唔緊張冇我準備好咁有效
人腦對negative words例如:唔、冇、不...呢啲字幾反感下
所以調返轉會好啲
利申 聽返嚟,自己試完心理上又好似好啲

Btw好鍾意樓主啲歌 thud 首Lime都正
啱啊。
如果你諗住:唔好諗蘋果,唔好諗蘋果,你個腦就會一直諗住蘋果。
如果你諗下橙,諗下蕉,諗下西瓜,就會好自然無諗蘋果。
到底晴晴個肚咩事
好擔心啊
Lm
出文未 好心急
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞