iPad Pro 2018 & 2020 用家討論區 (17)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
唉屌算
問左個bts絲打佢$700放俾我
都ok既反正如果我去Apple online store 買ipad起碼8月中先到
依家俾多7舊就早一個月收到AirPods
air3用家諗緊好冇upgrade pro 2020
好好好好好後悔當初冇買pro
有學生優惠1516緊
一樣想知點解
BTS都諗緊買air 3粗用定係買pro好
mon同埋個喇叭真係差好多
air單邊耳仔
一路都話夠筆直一定係pro
air同pro既體驗係差天共地
介唔介意講多少少點樣差天共地?
屌 部ipad買早咗 有返校優惠
我覺得而家Air先係入門ipad
簡單既mon同喇叭一拎上手試下就明
SOC用A12X/Z 係比A12快一倍 只要做少少productivity(畫畫/執相/寫notes)既野就會感受到
仲有design/USB-C/pencil 2
各樣野加埋加埋
絕對值得比多果少少錢
除非你話買黎純YouTube/Netflix就冇咁大差異
如果唔係 有筆直上pro用4-5年係好抵
我買來打下機睇下片都係直接pro 唔洗煩
電子產品一定係有新買新 呢句嘢唔會錯
Magic Keyboard 是否必買?
我自己覺得唔係 不過我唔係專業用家 所以其實唔值得參考
你符合以下幾點可以考慮
1. 已經長時間習慣用ipad (少用desktop做野)
2. 主要辦工語言係英文 或者你打中文可以唔洗咁快
(中文輸入以速成為例好似同desktop有D分別, 無得背no. 次序會你慣用字改變)
(我去試個陣backspace速度幾慢下 對比desktop, 不過如果你打字無一定要求其實可以無視)
3. 有閒錢 (Magic Keyboard的確比市面上好多keyboard貴..)

我仲未接受到1,2 所以仲struggle係 pro12.9 + keyboard + 筆 定係 air + 筆就算
有錯請屌
pro 加 smart keyboard folio. 筆not a must
pro+folio+pen
smart 太重 拿mbp仲好
筆真係好睇職業
除左個個都知既學生 / 畫畫需要用之外
如果你有presentation既需要的話 (sales / 教師 / 執片 / youtuber)
或者你會持續進修/經常自學的話
支筆真係好必要
smart folio 係舊keyboard,我都用緊。新太重不了
但係magic 有trackpad 好似成部iPad 好用好多
太重,太貴,本未倒置,呢個重量用Macbook算
有冇人magic keyboard 壞壞地。
差左成晚都充唔到iPad pro
要直插部ipad先充到
Magic Keyboard 真係垃圾
1)個keyboard無得反去後面
2)QC 差
3)usbc 只可以差電

用返舊kb + 隻藍芽mouse / trackpad 仲好
真係咁差⋯magic keyboard...

咁我再考慮下
至少我覺得係,你要當個base咁用,不如買套BT keyboard mouse 放係屋企。咁重完全唔方便拎黎拎去,已經失去iPad的意思。
利用左幾代ipad, 而加ipad pro 12.9 + smart folio keyboard。旅行,娛樂用一流。唔好諗當netbooj用,只會哂9集
12.9 加keyboard 真係重

~600g+ 700g 成1.3kg 不如我拎MacBook Pro 13寸好了

但係我買11' 唔知會唔會好d 大約1.1kg?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞