[Switch] 異度神劍 終極版 Xenoblade Chronicles DE (3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
我同你差唔多,尋日先玩到第八章
啲支線多多到PK,地圖又大,無乜心機玩
D支線真係好Q多
我又唔解支線唔舒服
就係咁搞到行黎行去恰眼訓

上面巴打先話比盡去1/3
真係有排都未玩完
明明玩XB2個時都冇玩到咁頹
所以上面問點解個價跌得咁快
就係因為呢啲鎖碎 / 無關重要嘅支線影響咗成個遊戲嘅可玩性

個地圖又大喎,行得又唔係勁快
要升Lv又要做呢啲支線,係呀,個遊戲時數係好長,但係當中都唔知有無一半係個遊戲主軸
呢樣嘢DQ11S真係好好多
其實佢d支線順路就做,唔順路咪鬼理佢就得
你做曬d支線個lv反而會太高,個節奏亦真係會冇咁好
成個遊戲嘅可玩性,講到唔買班人個個都好了解隻game咁

講到尾都係個brand少眾,又全區中文,事前吹太大,清唔晒d貨
除左訪問有無新料,我覺得都係以前本secret file最正
唔識貨,地圖大顯得自己渺小,去到某個位再望返轉頭發現原來自己由咁遠地方走過黎好有滿足感,望住一個又一個絕景嘆為觀止,依個亦係我最鍾意XB1既地方,特別係由conlony 9上到巨神腳果下先至最感動

大部分支線都係順手幫你探地圖,出發前分日夜接晒佢一邊清怪一邊執野一路向前行,完全唔覺鎖碎
講真行多兩步路都唔肯即係唔識享受探索地圖既樂趣,最好所有location同解任地點都可以比你fast travel
唔記得左講望住牽伴圖慢慢擴大同人物關係慢慢變好,依個過程都好有滿足感,慢慢解任了解每個人物既故事同性格,去到第二度突然發現然後佢同邊個人有關係
本身唔同地點既人之間既關係慢慢連上,直至所有地點都有個人可以link落第二個地點既人又係好玩既地方

去到後期解幾個任,又突然同之後某D劇情直接相關,果種surprise都不知幾咁有趣
個人覺得 牽絆同支線任務 可以精簡啲
Npc又唔知邊個未入牽絆圖

我玩xb2都唔會咁,玩xb1次次去新地圖都覺得有少少煩(我有強逼症,要行晒地圖每一忽,但係行嘅途中又冇咩其他玩,畫面又普通,冇咩風景欣賞)

利申 最鍾意玩rdr2,xb2,witcher呢啲玩得多時間嘅驚,但對xb1印象平平
行地圖唯一娛樂係睇下フィオルン同メリア個屎忽
行地圖咁辛苦咩,裝左移速加25%其實都唔會話太慢
地圖探索方面真心覺得嘛嘛
由其是D高低位, 行上去又要兜返一個大圈
有D位又明明好矮都跳唔到上去
如果有薩爾達咁多野搞我都好enjoy地圖探索
玩落好似魔獸世界 連條路都一樣咁闊 單機game洗乜條路咁闊
其實你諗返隻遊戲果時WOW係好HIT,所以佢呢方面學WOW係唔出奇
隻GAME其實同WOW同期
反而薩爾達我玩咗20幾個鐘就頂唔順賣咗game
xbde 90幾個鐘
其實DE都幾好玩,雖然我都係鐘意玩2多D
利申:XB2 300hrs
我玩到皇都見到十幾個支線都冇心機玩 棄左
玩到17章,有野唔明想問

你投入到個遊戲就係囉,好似我呢啲覺得佢大過龍真心唔覺有咩好
我認同見到啲靚景係嘆為觀止,但係中間摸索個時間長得濟,已經無哂意思

我無話咩都要行兩步就做得哂,係個支線數量太多而個地圖太大
我玩得DQ11都唔係個啲要速食嘅人,你唔好扭曲我意思
https://youtu.be/0VpkwEGLm6s
紐西蘭嬤嬤做左10年XB系列Fans

(未睇片唔知有冇劇透)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞