『薪火post』BNO 續期資訊(84) 頂置有最新資訊

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
無須擔心,真係要補都視乎情況,有啲可以電郵去,到時先再打算啦。
睇doc
由於hmpo有遺失正本前科,有錢可出核證副本,無錢可彩影做副本,影像要清晰唔過底,底面都要影,可以手機影自造成A4文件,可雙面印製。但hmpo有權要你補正本。如果真係決定俾正本,為減風險,請於所有文件上標示pex no,以免散失。風險自決!

Hmpo 返唔齊工,無得急,慢慢等,預四個月啦。
易靈巴
寄左文件先醒起死亡證無印"底"果面比佢
系統有要你交?
如果易靈巴條數正確,即有成兩百萬人持有適合副署嘅外國護照(包括bno)!比我保守預算嘅多一倍!咁其實仲有咩籍口搵唔到人副署呢?
睇doc係90日...? 定係我理解錯
邊度有要求交死亡證呀?又交無所謂嘢!

人哋要出世紙,唔係要身份證,亦唔係要死亡證,佢哋意義上完全唔同,唔好聯想有替代文件!
係90日
有入呢個post都有咁多人交無謂嘢
我估出面有更多人交埋族譜、三世書、全家福咁去HMPO
一套關於自己生平嘅dvd
我唸以上果條數,
英國Boris Johnson, Home office, 甚至FCO也大概掌握,
明白到即使BNO平權(無論以什麼形式),
最終可能Maximum 都係幾十萬人會去claim呢個權利 (隨時仲會少D,因為有D人會去五眼聯盟其他國家)。

既可盡道義責任,又會有實際利益(英、美貿易協議,以及部分BNO passport holders移居英國所帶來的貢獻...etc.), 何樂而不為?

所以大家可繼續盡情renew BNO passports, HM passport office 慢慢復番工,應該會加快處理applications.

至於副署人,因為一般要係一些專業人士或地區議員等,所以數目應該少D, 幾十萬至一百萬人符合副署人資格唔出奇。如果真係搵唔到副署人,可去搵附近嘅區議員幫幫手。
咪派膠啦
朋友定義並唔止相熟嘅,同學師長同事上司下屬,長輩嘅朋友,朋友嘅家人等,識得你認得你,肯幫你簽就得。

去ig、fb開post,利用廣播,話俾你ws、tg啲聯絡人,俾佢哋知你要幫手!

唔搵唔知揸外國護照朋友多,唔出聲啲朋友點知要幫你手!
我想問fedex話8號寄到,但HMPO 1號send sms話未收到
係米未入機炸?今日tracking都係未收到
Thanks
睇置頂,好嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞