『薪火post』BNO 續期資訊(84) 頂置有最新資訊

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
等你消息~

我係網上填咗,
佢竟然無來電顯示call過嚟,
叫我send授權書&身分證,
問極都話最快係嗰日先拎到
我揀左lost or stolen
之後揀埋Yes - I’ve cancelled it
最後係出Apply for a UK passport

其實係咪之前Have you had a UK passport before
揀返NO會好d
揀no先會去Apply for a first UK passport

因為我係中晒身份證大法先續,我未見過自己本bno,舊果本應該一早過晒期
理論上應該係Apply for a first UK passport
有冇人屋企人有bno 但有效期去到2002年 但自己係1996出世 佢又冇寫到落included child 想知咁我有冇機會拿翻bno
父母有冇BNO
合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'
唔知,兩老唔清楚,老母直情話未見過我有,應該係家變case
啊爸身份證係E香港出世,理論上佢有
但中晒身份證大法我應該有先岩
但我係廣州出世 97年6月先第一次落嚟香港 身份證好似冇咁早拿到 係咪冇機會啦
有冇巴打知如果父母係透過居英權計劃拎到BC,咁做子女係咪都可以申請英國passport
其實英國當地應該有好多人想換藍色!你睇英國轉藍色不斷延遲,並強調清埋存貨先轉色,就知出貨不似預期!係香港人先諗話脫歐日會出藍!實情係佢哋不知幾想早啲轉藍!不過拖吓拖吓,順便等到脫歐日延遲埋都未轉,可想而知紅皮存貨幾咁多!呢期香港人每日申請量5000,但疫情關係唔夠人手,出貨量少,應該起碼印多三個月以上先全面轉藍,除非內政部話算喇,批存量由得佢,但既然幾十萬香港人幫手清貨,我係內政大臣直情做晒你哋班香港人先,點睇都完全交到差!
你父母攞咗bc cert先定你出世先?如果你出世後,睇吓邊位bc cert係section 1(1),用嗰張嚟俾你申請bc by descent !如果你出世先,理應有自己張bc cert!
中晒身份證大法
建議係REPORT LOST 同SAR
因為可能係INCLUDE CHILD
INCLUDE CHILD要提供父母資料
但HMPO比香港人玩爆咗個肝
SAR都可能要一到兩個月時間

直接比錢就後果自負

lost or stolen就
Have you had a UK passport before
YES
冇舊BNO點REPORT LOST
屋企人問題
section 1(1)
section 1(4)
大陸出世,已經比香港出世嘅低!要有英籍要先做歸化,父/母要係英籍你先有!我估你機會極微,如果父母醒目嘅,一早幫你做咗啦!最終答案都sar先會答到你。
成件事好on9 但都想去博下
report左REPORT LOST
但追post話過期太耐都算係Apply for a first UK passport
而且我改過名,又可能係INCLUDE CHILD

直接報Apply for a first UK passport可能好d
只有sar俾到答案你。唔係搏唔搏嘅問題,有就有無就無!
佢本BNO幾時ISSUE
2002年過期應該1992年發出
睇你張身份證首次簽發日期
唉 依家仲要幫佢地整翻本bno 以前又話冇整過bno 依家一話bno有機會平權就即刻話有整過 我就on99咁俾佢地撚
保守係
SAR咗你自己先
冇再SAR你父母

BTW
比一次錢都係仟幾姐

當唔係INCLUDE CHILD先

REPORT LOST
lost or stolen
Yes - I’ve cancelled it

Have you had a UK passport before
YES

要改名證明同副署
唯有問下啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞