『薪火post』BNO 續期資訊(84) 頂置有最新資訊

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
sar好似sar唔到included child
到時sar話冇我資料就應該係included child
Section1(4) 1997年之後就唔可以傳比一代?定係其實佢係指計劃1997年之後唔可以加子女同配偶個名
夠用啦
apply first passport

“Do you have a naturalisation or registration certificate?”
NO

1. 父或母certificate of registration as a British citizen / BC PASSPORT影印本
2. 出世紙
3. 英國以外護照副本
4. 地址證明
係,攞section 1(1)應該係世伯嗰張?
BC一世嘅,過期咪順便續埋囉,不過你啲文件要正本去!
Section1(4) 代表你嘅BC by descent ,個仔女要有BC就要返英國生,如果要海外出生又要想佢有BC就要你返英國住3年
Section 1(4)係bc by descent,只有英國出世嘅下一代先可以有bc!
想問下出世紙,父母結婚證明書一定要交正本?我淨係知passport要彩色影印晒成本。唔該晒巴打
HMPO認cert 唔認passport ,仲要寄正本。
佢本人住咗3年前同後出生嘅海外子女有無分別?
section 1(1)
係比申請人
section 1(4)
係比申請人子女
BC by descent
海外出生又要想佢有BC就要你返英國住3年
HMPO一直要求正本
你張出世紙OK
睇頂置
變秒經
section 1(4) 應該係佢自己果張
apply first passport

“Do you have a naturalisation or registration certificate?”

填寫歸化證明號碼(certificate no.)

1. certificate of registration as a British citizen
2. 出世紙
3. 英國以外護照副本
4. 地址證明
解釋信既template del左?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞