『薪火post』BNO 續期資訊(84) 頂置有最新資訊

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
話說點解會揀 I've cancelled it.
佢有可能
屋企人有bno 應該1992年發出
佢可能出生已經係BDTC

1981 年英國國籍法節錄:
第16條:

Acquisition by descent
(1) A person born outside the dependent territories after commencement shall be a British Dependent Territories citizen if at the time of the birth his father or mother—

(a) is such a citizen otherwise than by descent; or

(b) is such a citizen and is serving outside the dependent territories in service to which this paragraph applies, his or her recruitment for that service having taken place in a dependent territory.
你太複雜,咁樣就算hmpo都好難幫你!改名係點改先?全個改?定加名?你估當日登記bno用咩名?同埋係咪當首次申請完全同你無關,系統自動幫你配合,佢話renew就renew,1st apply就1st apply,你唔使幫個系統諗你咩case!

你唔肯定當然最好等hmpo俾回覆你肯定有,反正都唔急嘅,依家急都無人同你做!當然你肯定自己中晒大法,好有信心咪去馬囉。但如果included child有機會麻煩啲,如果嗰邊只搵你資料而唔搵父母嘅,有機會當你無登記而唔批!
佢唔等REPORT LOST同SAR
直接比錢試

比一次錢都係仟幾姐
我追6個月前既post係寫太舊當first UK passport
而家轉新系統,就算太舊都當renew

自己有一本最好
但如果係INCLUDE CHILD
我老豆走左 身份證個d唔見晒
我sar唔到佢

我見兩者都要副簽,改名契出世紙個d
所以我先打算保險d當first UK passport,咩都比埋佢
我屋企人有bdtc 之後先續bno
佢本BNO幾時ISSUE
2002年過期應該1992年發出
睇你張身份證首次簽發日期
所以佢係有機會,前人有個98年先到香港都有,保持少少希望囉。如果有,唔知封信點會講呢......
佢92年出bno
我03年先出身份證 好撚柒啊
保險係當LOST CASE先
因為好多時都係父母唔比小朋友知有BNO姐
你諗得太多!另外父親資料有無多啲?名、身份證號碼、出生日期!唔係你無又sar唔到佢就收皮了!
當日登記bno時我2歲,應該係我出世紙個名
而家最驚就係included child,而我現時比唔到任何我老豆既資料
03先出?完
見步行步囉
父母得一個有BNO
係啊

7歲出身份證就應該係特區
老豆而家唔係到,我冇任何佢現時既資料
但有1張20年前佢既身份證影印本,驚唔接受用身份證影印本黎sar佢
等下啦,學所記巴話
你係續證,唔係入籍
最多耐啲,唔會留難你
SAR你自己先喇
sar左
驚如果係INCLUDE CHILD就仆街啦
我又冇佢bno,又冇佢現時資料
SAR 話你有就夠啦,included child 呢啲小事啦
佢地拎完我先出世,咁我而家係網上申請番passport,交番晒d資料就ok? Btw佢地本bc passport過咗期有冇影響
等SAR返黎先
暫時係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞