『薪火post』BNO 續期資訊(84) 頂置有最新資訊

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
其實你過期太耐例如bb轉大人果啲就基本上要架啦
副簽主要用嚟核實你交俾佢果幅相同你舊證果幅相係同一個人
你開始前要答佢幾個問題架嘛
答完佢會話你知你既申請會唔會被歸類為first uk passport application
出左呢個,應該唔係當第一次
係,不過接近三百萬合資格續領人士,當中應該唔少人手持其他國家護照,我當死死埋埋依家得返兩百萬可以續,舊年全年咁大鑊,先多咗十幾萬人。今期好似好熱鬧咁,如果能夠持續兩三個月,我估額外申請人數能夠去到80萬都有機嘅,但呢期可能個零月貨仔,散咗又低返落去了。

要知道當年登記嘅人有乜?中產以上嘅走晒佬有晒外國護照了,得返普羅大眾,醒嘅定期續,絕大部分人信咗bno無用論!結果無續幾咁多人,好多人仲停留緊無續等如無,無證在手等如無,更多人係唔知自己原來有!呢啲好多時係普羅中嘅普羅,要挖返出嚟先有機會做到個數!所以我覺得多50萬人申請好接近現實了,多80萬人就真係要再出力宣揚!尤其係仲有好多人卡咗喺副署度,未申請已經放棄咗!至於老一輩,例如60歲以上嘅,除非子女著緊,否則好難踢得郁佢哋,佢哋真係當旅行證件咋,你叫佢哋走仲點走得郁,係有機會傳落去,先可能有啲動力,呢堆人其實唔少,五六十萬人走不了。

當然啦,我都希望越多人續越好,唔係我做乜日日上嚟答問題?
封面係靚啲嘅
唉,辛苦你
我只能夠講
In american we trust
鞭策uk they must
唔係美國佬威迫利誘佢都唔會鬆章
當年英國甩香港係將啲責任都甩得好乾淨
對我嚟講bno平權係擴張美英歐係香港既話語權
咁樣對香港人既保障多咗對中國既制約亦強咗
始終唔單止英國人對香港無乜感情,我一個香港90後都對英國無乜感情
95年
issue authority揀錯
睇黎都係,改左OTHER就變FIRST TIME

THX
我係bb轉大人,但係佢冇比form我副簽
想問下有冇人知
如果有舊果張港英打橫出世紙正本
再去補領一張而家新既打直出世紙核證副本
洗唔洗等7日先拎到?
想即日搞掂
上完入境處個網睇都唔明
佢有寫要咩架喎, 睇到ask someone to confirm your identity就要副簽
要睇佢係呢頁之前揀過啲咩選項而定,通常都係揀錯簽發當局。
講咗好多次都要講
人民入境事務署喺揀others
我揀左other 比埋錢 無要我副簽,家下都唔知點算
咁就照去啦,無需要顧慮太多
但睇番原來係British Consulate
EU嗰行係上年3月左右開始,HMPO唔再簽發印有EU字句封面嘅護照畀BC,可能想以茲識別所以嗰時開始簽發嘅BN(O)就多咗呢句。

所以係正常嘅
BC Cert
section 1(1)
section 1(4)
唔該巴打
[全民BNO]英國議員Alistair Carmicahel MP Liberal Democrats寄信比我
https://lih.kg/2059124
都係other ,唔記得自己係唔係㨂咗other 都唔緊要啦,照去咗先。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞