『薪火post』BNO 續期資訊(84) 頂置有最新資訊

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
各位大大
我幫朋友問個問題, 希望有人可以解答到
佢係90年7月後香港出世 張出世紙係not established
因為當時佢父母都未有3粒星
佢呀媽話因為咁樣所以幫唔到佢申請
佢呀爸大約93年已有3粒星
佢想問佢呢個case係咪真係由始至終都唔eligible申請BNO, 即係佢呀媽冇搞錯
定係其實佢當時係有機會申請?
thanks
當年老竇唔入英籍死揸住本ci去到淪陷嘅話
個仔就冇資格申請
睇吓當年申請說明要求咩:

其實97前佢老竇仲可以申請歸化英籍,但當時咪同依家副署差唔多,佢哋成日話搵唔到兩個英籍人士幫手推薦。
佢有個呀妹出世既時候老豆已有3粒星, 出世紙係established, 有拎到BNO
咁呢個關唔闔佢老豆有冇入英藉事?
定係佢呀妹申請到係因為"established"?
召喚酸民巴

冇記錯嘅話not established嘅話喺要家人+仔女一齊做neutralisation先得
1983年後父或母係永居,所生子女先會即時係永居,出世紙有established。睇返樓上我張指引相,佢個妹係英籍,可以申領bno!佢出世當時無永居,唔係英籍咪無囉。83年前出世就簡單啲,有出世紙就搞掂。
佢父母都唔係bdtc,只係其一有永居,佢個妹自然就係永居,國籍因出生而嚟。
我都get到係咁

點都好, 多謝咁多位大大解答
其實我感覺到佢父母已經盡咗力,幫子女能夠有英籍,佢哋識同個女搞,證明佢哋好重視呢樣嘢!答得出佢哋兩個因為未係永居,所以個仔無,實際上應該問過了解過,相信佢哋都好無奈!相反有幾多父母,當年無乜關心子女bno問題,明明有都無去登記!真係醒嘅,97年出世都預先安排晒,甚至大陸出世都搞埋!唔係點會仲有咁多尾水出世嘅人無份吖!
ok我記錯嘢
見到咁多大交無謂野就覺得佢地好撚on9
得個急字,唔清楚又唔去了解。成日用自己角度睇問題!其實永遠用他人角度去睇,一定會對件事有更圓滿同深入嘅睇法!
係咩,碰!
1981 年英國國籍法節錄:

第15條:

Acquisition by birth or adoption
(1) A person born in a dependent territory after commencement shall be a British Dependent Territories citizen if at the time of the birth his father or mother is—
(a) a British Dependent Territories citizen ; or
(b) settled in a dependent territory.

第16條:

Acquisition by descent
(1) A person born outside the dependent territories after commencement shall be a British Dependent Territories citizen if at the time of the birth his father or mother—

(a) is such a citizen otherwise than by descent; or

(b) is such a citizen and is serving outside the dependent territories in service to which this paragraph applies, his or her recruitment for that service having taken place in a dependent territory.

個妹係第15條有BDTC
佢有冇要睇佢身份證簽發日期
Hong Kong Watch 籌左幾日得1000個人捐左錢?續左BNO嘅人都唔止1000人啦。香港人唔該做返啲嘢啦
https://lih.kg/2060703
FedEx話已經到咗成個星期,但BNO個網寫未收到document
睇頂置
想問副簽係咪搵合資格人填張form
同埋印佢一頁bno就得

係咪唔洗比埋副簽人工佢證明?
睇doc唔該
冇寫要交嘅唔駛交
佢知佢一定冇, 身份證大法唔適用
佢只係想得個知字睇下會唔會當初係有機會可以申請到
總之係咪要佢父母同佢自己都申請BDTC, 咁佢先可以申請到BNO?
不過佢係90年7月後出世
佢夠7年既時候都已經係7月1之後, 咁即係其實佢都係冇得BDTC?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞