『薪火post』BNO 續期資訊(84) 頂置有最新資訊

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
hi希巴 想搭單請教下關於同時有bno同bc既問題

老豆(主申請人)同老母係我出生前透過居英權計劃拎左張 certificate of registration (CR)但拎左張 cert之後佢地從來冇拎過bc passport
小弟97前出世 係符合獲取bc passport既情況下 拎左一本child BNO (已過期超過10年) 和從來沒有拎過bc護照
依家我想整翻本bc passport 想問下

1. " Have you ever held a British passport?" <--我應該答yes?

2. 會唔會有機會 係hmpo認為我唔能夠證明我bc by descent既身份(eg交漏野, 無交正本)
或者因為我無指明係申請bc
而出左本新bno比我?

3. 我打算一次幫全家申請晒 但有D文件係必定要正本 例如CR 我打算父母既申請用正本CR 自己就用彩色副本 另加一封信解釋 咁樣做有冇風險?

4. 理論上我可唔可以續領bno 然後靠 observation 部分既 “ The holder of this passport is also a holder of British citizen passport”<--大約啦.......去行駛居英權或者簽證優惠?

我仲未比錢 暫時諗到既問題大概係咁多 唔該晒希巴
1. 老豆(主申請人)同老母
certificate of registration section 1(1)

" Have you ever held a British passport?"
NO

apply first passport

“Do you have a naturalisation or registration certificate?”

填寫歸化證明號碼(certificate no.)

1. certificate of registration as a British citizen (正本)
2. 出世紙
3. 英國以外護照副本
4. 地址證明

2.子女
BC by descent

" Have you ever held a British passport?"
NO

apply first passport

1. 父或母certificate of registration as a British citizen (副本)要註明正本喺邊個申請人啲文件
2. 出世紙
3. 英國以外護照副本
4. 地址證明

父或母certificate of registration as a British citizen同出世紙能夠證明我bc by descent既身份

certificate of registration as a British citizen邊個申請都要正本

續BNO要比多次錢姐

堅持
想問下renew個陣要copy特衰既問題,我10年前已經唔見左,冇報失,但我依家住外國又報唔到失應該可以點做?
睇doc
將母親個名打多左個字,會唔會唔批
寫formal letter解釋
[quote]將母親個名打多左個字,會唔會唔批
寫formal letter解釋
記住要親筆簽名[/quote]
Thx, 但副簽冇係唔洗理?
最好啦,嗰邊成日搞錯續bno!
如果伯友只係section 1(4)咪出事囉,所以有張證書先重要!世伯呢?好多時主申請人係男戶主,佢嗰邊啲資料都好重要!
https://youtu.be/X_2TzuNsZDM

bbc一訪問鄭文傑,下面即刻刷左堆5毛
佢係透過居英權計劃拎,所以應該係non decent
系統要乜俾乜,無需多疑。
5毛靠電腦censor,一有post就即刻bot式回覆
系統有要求嘅話就去搵合適嘅人簽
就係咁多
就係冇
其實希巴教咗你屈機嘅方法,你可以照做嘅。

實際有巴打webchat 過,方法係有bno即係有英國護照,要答Yes!不過由於佢係新申請bc,所以寫信講明申請bc。不過結果都係續咗bno返嚟,要聯絡返嗰邊,佢哋睇過真係錯咗,寄返錯嘅護照,再印新嘅bc俾佢!要點行,自己決定,記得返嚟報告,等以後相同情況巴絲多個參考。

至於文件,你一封信三個申請,其實都好簡單,文件當然要mark好pex no,邊份打邊份要清楚,邊份要share嘅亦要標明,同一封信多數同一個pe同時批,所以你搞清楚啲文件,佢哋會明過情況,bc cert無必要為你自己而另作影印!

你最好有封信強調返申請bc,就幾時都減少問題。至於你話續bno嗰句,係要有bc護照先會有observation話你有bc護照。你原本無無唔會有嗰段嘢出嚟!同埋佢只不過話你有另一本英國護照,要行使咩權利,必須出示bc護照,唔好夢想揸bno而observation 有批註,就當你有,兩件事嚟!除非你好想留本有效bno,就俾兩次錢去搞,否則一本bc走天涯把啦!
寄咗先
佢話要補會搵你
其實張證書緊要過本護照,最好問問hmpo點處理,有人係補咗證書先搞。當然佢話護照都受就最好啦!正常你交唔到證書,佢要搵返舊資料出嚟,時間上會耐啲啫。
好 唔該晒
記得返嚟報告
好彩我忍住仲未搞,佢而家仲未清晒啲紅色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞