『薪火post』BNO 續期資訊(84) 頂置有最新資訊

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
搞左接近兩三星期,終於齊文件可以聽日fedex tnt寄
請問個Google Docs係咪del左解釋信個樣本?睇左幾次都搵唔到,記得之前見過有
我都係64,等緊update中
想問下簽收左接近10日都未update正唔正常
佢仲係未寫收到我啲文件
睇頂置
又有人自爆pex no
想問申請完, 佢淨係叫我俾以下資料 (無話要出世紙, 又無話要副簽) 係咪正常嫁 ??

Applicant’s documents

Send the following:

old passport
a colour photocopy of both sides of your Hong Kong permanent identity card
full colour copy (every page including blank pages) of any current or expired passports from other countries that haven’t been cancelled

And 1 of the following from the last 12 months, that shows your name and address and/or residency:

letter from your employer
medical card
letter from your local council or a government department
voter’s card
visa or residence permit (a colour photocopy will do)
education record for example a school report
immigration documents
我諗下次開新po,第一句就要打:
你的申請文件HMPO簽收後拾肆個工作天內更新
之後啲人就會問,我過左14日都未有更新呀,所以

HMPO簽收等14日更新,唔計星期六日紅日呀
我發覺我BNO AUTHORITY 係HKG  但係ONLINE APPLICATION 填左
UKPA, UKPS, IPS or HMPO.... 係咪玩完
寫信解釋
照去啦,到時有需要都係要你補返。
Report: 今日朝早終於收到hmpo ship返俾我續證果啲證明文件

寄去既:
舊bno
本人出世紙正本港英年代果張(因為小弟有幸有兩張,所以直接寄咗正本俾佢)
老豆老母出世紙、結婚證書副本(得孤本廢事佢detain,所以彩印就算)
身份證彩印副本
水費單、信用卡月結單正本(因為水費單太多中文所以俾埋信用卡單)
特衰全本彩印
副簽form

有俾返我既:
剪角舊bno
本人出世紙正本(俾佢整多咗幾條摺痕)
老母出世紙結婚證書副本
水費單

姐係係有機會佢唔俾返某啲文件你,好彩佢肯俾返張港英年代出世紙我之前有巴打report過係無返張出世紙佢

Post多次我續證既時間,想續又未續既自己諗清楚先俾錢同寄文件啦,我寄果陣應該係大概london lockdown前後既

多謝晒係度答過我問題既巴絲打
我想續bno都想咗差不多10年
當年仲係一個中學生,老豆民族主義上腦又嫌貴唔肯俾錢我搞,去到依家大學都grad埋我老豆過咗身,老母都仲想用遺產承辦要用出世紙果堆野嚟扣起我啲文件唔俾我搞,好彩影印本英國都照殺
老豆老母出世紙、結婚證書副本都可以攞多張
恭喜巴打
我知你想講咩
Original copy係英方度
手上既只係Cert. True copy vs photocopy嘛
但你覺得抽氣扇同港英果張可以比咩
攞黎備用
又唔係貴
啲文件要用但冇就出事
係,我都知
睇怕都要攞定
我覺得呢個「要用」既時刻都就快到
點證明
你老母係你老母
你老豆係老豆先
直頭直接d寫三星期內更新好過
一陣又要解釋咩叫工作天
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞