『薪火post』BNO 續期資訊(84) 頂置有最新資訊

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
睇置頂
信內容有問題
自己寫喇
因為之前篇文太屎,所以希巴暫時收起,睇吓有無巴絲幫手執一執啲文筆,再放上嚟。
睇左doc 條link
https://www.gov.uk/passport-advice-line 出現error,想問仲有咩方法可以contact到佢地
因為我6月1日用dhl寄去, 6月2 日話有人收件,但係到今日佢又sd email同message比我話我未sd比佢 所以想sd個email去問下.到底有咩方法可以contact佢
sorry for 1999
預約上門收件。不過係用公司account 寄
睇頂置
巴打咁夜都唔訓
岩岩睇多次DOC , 填左份Passport enquiries form,係咪就得?
定其實係唔洗理佢叫我SD野比佢個果EMAIL.
定真係自己心急ONLY
你的申請文件HMPO簽收後拾肆個工作天內更新
你的申請文件HMPO簽收後拾肆個工作天內更新

簡易續期指南

本地申請網站:
https://www.immd.gov.hk/hkt/service/travel_document/apply_for_hksar_passport.html

↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓其他問睇完Google Docs後唔明先問問題↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

https://docs.google.com/document/d/1sccskS5ZN9vRZveWFRS0vneBNO5Fk8csOKj3H2s3sdU/edit?pli=1
你係咪upload 張証件相?
人地要求係包括頭部,肩膀和上半身

PE 睇過有問題就會叫你upload 過第二張
如果佢覺得無問題就會cut 左頭髮照印上 passport

唔需要主動問HMPO 有無得改第二張, 佢唔會理你呢啲要求

呢度都有部份人係咁, 包括我
預左要耐啲
日日幾百人續緊
我都係2號到站,岩岩收到同一個email
自己同埋父母出世紙係咪一定要正本唔可以send certified true copy
我阿媽話嗰啲嘢得一份唔肯比正本我寄過去
爬左文了 certified true copy 原來可以
每日起碼五千
由於hmpo有遺失正本前科,有錢可出核證副本,無錢可彩影做副本,影像要清晰唔過底,底面都要影,可以手機影自造成A4文件,可雙面印製。但hmpo有權要你補正本。如果真係決定俾正本,為減風險,請於所有文件上標示pex no,以免散失。風險自決!
同家人用同一個 parcel 寄,都一個星期了,都未有通知話收到😭

但DHL話簽收咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞