不規則分享 | 化妝品 + 護膚 39

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
我去開小西灣perfect skin
喺富景商場
個老闆娘勁黃
淨針清?價錢係點呀?
你可以去佢ig睇下:
perfect_skin_co
唔係啊 用dr douxi10% 去到咁上下有整穿佢
想問下大家有冇咩好用又唔算好貴嘅化妝掃推薦比新手?
之前問fd都係話MAC好用,但我唔想買奶共MAC...
Real techniques
自己有成set Yves Rocher 化妝掃,幾偏門,但好軟好用
近排戴口罩點上底妝都溶⋯⋯噴晒定妝噴霧都唔得
最近就直接上cdp primer當調色base用,但上primer唔上粉底好似下午會暗沉咁
仲有冇啲調色base好用?
或者大家姨加口罩妝會點化?
我用緊banila co碎粉唔會溶 最多個鼻影甩左
我有諗緊買白肌美人base 有冇人用過?
我用lm碎粉 兩頰溶到不敢直視
有cdp碎粉 不過好耐冇用過
(覺得cdp long lasting過lm)
傳銷野
乜春made in usa, made in switzerland都係伏
matt個款?控油能力如何?
控到油呀 我有時上太多 甩皮
用完唔會transfer落口罩
該甩都會甩 但我油肌 唔想除口罩成面油
我用cezanne控油base加balina co / kat von d 碎粉 + matte setting spray
去到夜晚塊面仲係matte的 好勁抽
乾肌跟呢個用法應該會想死
咩setting spray? 我夏天都出油
一化眼妝再畫就不顯
後尾我再買左支灰藍 就幾靚
你想買邊類掃?
油肌+1 你底妝用咩
想買成set嗰種,因為手頭上一支掃都冇
最近開始得閒所以想研究下化妝
定其實大家買掃都係逐支逐支唔同牌子咁買?
覆上面兩位絲打

Cezanne粉色控油base 藍色我覺得好伏 太白 同條頸兩截色

我塊面瑕疵位係幾粒暗瘡印 用muf 粉餅局部印當底妝

全面上kat von d/ banlia co碎粉

噴spray

呢枝好癲 過一陣塊面勁matte 之前用咩urban decay, skindinavia 都冇咁matte 平靚正 有驚喜 油肌表示十分滿意 我個陣見look fantastic 呢個牌子做特價買的

Ps 有冇人由細到大都以為自己係乾到出油 慢慢大個睇多d護膚知識 先知自己真係油肌 好後悔細個亂搞塊面 生好多暗瘡 宜家我護膚步驟係兩三日深層清潔一次 用factiv b3精華 加晚安粉 保持臉部乾爽 就咩事都冇
我都算係痘肌,用清水洗反而會生暗瘡,用洗面奶會好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞