不規則分享 | 化妝品 + 護膚 39

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
係日本買或者上網買就可以 但香港買就唔啦 高層藍到黑
想問下呢度唔講得a酸塊面爛到懷疑人生 呢排仲要又熱又焗 驚食完a酸之後又因為長期戴住口罩跟住復發 但係我有打避孕針 唔知會唔會影響到a酸嘅效果 應該等疫情完咗唔使戴口罩先食?定係唔會太大影響照去
試下留意下會係咩原因導致自己爆瘡,可能有時因為啲自己估唔到嘅嘢。(雖然可能純粹我白痴)
因為我以前爆瘡都爆到懷疑人生,塊面長期有四五粒大嘅石頭瘡,細嘅就無數。已經儘量戒晒冇食糖同奶類製品,個個星期換床單,日日飲兩公升水都係無用,預備睇醫生食a酸。

我果時好似有強迫症咁 ,日日係塊面搞好多嘢,例如日日做深層清潔同敷mask,誤以為做完deep clean塊面朝淨就唔會生暗瘡,但因為做得太多返而令皮膚變得脆弱同敏感,更易爆瘡。

之前疫情關係,好少岀街同化妝,唔洗見人,岀街又戴口罩,懶得做護膚同化妝,剩係洗下面就算。(類似肌斷食咁,本身都唔知有樣咁嘅嘢,係同朋友講起先識)反而開始無再生石頭瘡

之後keep住無做太多嘢係皮膚到,差唔多呢半年無再生過一粒大暗瘡,好感動。
由春青期開始十幾年嚟未試過塊面無暗瘡,依家第一次

我用左嗰日就皮膚明顯冇咁油,但其他嘢就冇乜用
應該係藥嘅效果,之前有個朋友月經不調,好多暗瘡,食咗避孕藥之後皮膚好光滑
唉 反而無咩生暗瘡 係下爬嘴附近兩邊臉好多暗粒/油脂粒 仲頹過生暗瘡 起碼暗瘡搽完暗瘡膏就消 暗粒真係唔知點 整極都有
有 我覺得冇咩用 可能係我吹頭勁hea 的問題
連埋蘋果醋一齊用 啲印感覺係去得快啲
想問下護膚通常開左之後擺幾耐仲用得
前之一口氣係the ordinary買左幾枝野
但係太懶用左幾次就冇用
之後仲要有一排唔係香港

而家計返我諗有一年 唔敢用返
一年極限喇 咁平既野再買過好過
唔係你呢兩隻但用緊na46
以前用最cheap幾百蚊果啲 咁對比就一定有分別
但你話係咪吹完無毛燥好滑呢又唔係

易kick有無用tangle teezer 梳?真係可以好順暢咁解kick
用埋用印尼果隻護髮油 喺印尼鋪買好平 用完好滑

同埋fino髮膜?利申呢個無用過,上網見啲人講係work
用緊NA45,覺得幾好
絲打可能係髮質問題,唔夠營養,
試下頭髮唔好留咁長/染少啲,多啲護髮
風筒可能唔係影響好大
暗粒可以試下用酸(bha) 用一排暗粒消左好多
我一部分係遺傳啊 因為我媽依家都成日生 我上年暑假都冇生得咁犀利 係呢排真係好誇張所以先下定決心去睇 我都好想可以有有段時間塊面完全冇暗瘡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞