不規則分享 | 化妝品 + 護膚 39

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
咁真係唔知應該用咩好
用過paulas choice 同幸福肌個去角質都好似覺得冇乜用
想問有冇咩好用嘅飾底乳
塊面好易泛紅 粉底都遮唔到
我都試過 最後睇醫生開藥食&搽先搞得掂
而家間唔中會發一次
摩洛哥髮尾油好用
但陣味我覺得好難頂
冇護膚品係可以收毛孔
收毛孔一定要醫療介入
最多只可以用護膚品控制控油量
出少啲油 皮脂腺冇咁腫大 毛孔自然唔會被撐大
Factiv 嘅美白精華
暗瘡印都淡咗
本土品牌又係黃店
https://youtu.be/nm2R7Gd7nRA

睇台灣呢個皮膚科醫生嘅片
會顛覆左你平時對護膚嘅概念
呢條片有講想要避免毛孔粗大首先要減少油脂分泌
搽A酸係其中一個方法
藥房都有得賣外用A酸
係比較低濃度
屌我都係苦主 用完個嘴會痕會腫
講起唇炎真係好撚痛苦 我上年八月出現唇炎 到上年十二月已經睇過三次家庭醫生 因為反反覆覆 好似隔兩三星期又爆咁 每次都係開類固醇藥膏+消炎藥/抗生素 但係都無用斷唔到尾

去到今年一年唇炎慢慢爆到頸變濕疹 再到二月塊面開始都係 我決定睇皮膚科 然後去到今時今日 我都係斷唔到尾 辛苦到好想死 每晚又痕又紅 食類固醇藥食到又遲m 再加上已經戴左半年口罩 痛苦到唔想返工 有時喺度諗我會唔會係第一個因為唔想戴口罩而自殺嘅人

sorry 睇睇下post 走黎放負
生唇炎變到生濕疹
我都好想知咩事我都解答唔到 個陣唇炎出黃水慢慢塊面都有黃水 睇皮膚科就話我濕疹黎 喊出聲
醫生有無講咩原因 絲打唔好唔開心
心情好先可以快啲好
我細個條頸都有濕疹 大個就自然好返
但係個陣真係好痕好辛苦 明白你心情
建議你睇下中醫 西醫太多副作用啦
絲打you are not alone
我都係條頸有濕疹(面都有),口罩仲要岩岩好cool住條頸個位真係想死
有時可能好左幾日,之後又無啦啦好痕,又紅腫番

之前都有去睇皮膚科搽類固醇,但見無咁嚴重都停用啦
不過呢排用無印隻化妝水覺得幾舒服
係面霜未搵到岩
冇用,用韓國CNP好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞