不規則分享 | 化妝品 + 護膚 39

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
你用咩深清?
如果成set 我推薦去ig睇muaseeker 紫色系列既掃
年代有d久遠要碌落少少
好好用! 我買完一set再買左單支
店主好黃 可以放心支持放心買
單支黎講 台灣林三益好用
唔怕貴既 muf都好好用
https://www.instagram.com/p/BzqZaCujD12/?igshid=l7unb3n66skd

我R01同R02 有2支
R04有3支
眼影掃每款2至3支
買完又買 買到個店主笑我傻傻地
想問下有冇定妝粉餅/蜜粉餅推介?
用完盒canmake蜜粉 想轉下新嘢
利申 混合偏乾
去開柴灣呢間黃店針清手法一流仲要好撚平
想問下新手學化妝買咩眼影好
朋友推薦買canmake
我自己都有睇過下 唔知揀邊隻好
之前用ettusais個去荳晚安粉 但香港代理藍+shiseido gp 轉左albion美白晚安粉

去痘/美白感受唔到效果 我旨在想起身塊面乾爽 因為我一出油就生暗瘡

其實計番gram數 Albion 係平過ettusais 添
Swisse 清潔面膜 吸油好勁
台灣嘉丹黑醋栗面膜 唔想過度清潔時用佢 溫和去油
The ordinary aha 30%果酸面膜 清哂下巴白頭 暗粒消左大半 敏感肌慎用 不過我油肌用得好爽
大把日系開架 visee/ excel / kate/ canmake/ cezanne
日本眼影比較清透 新手易掌握

G market都可以買apieu/ etude house/ clio/ romand 平好多
Sogo 同 cpb 都係垃圾
仲幫襯sogo同CDP
日本mimc liquid fdt好用
乾肌友好
cosme kitchen同tokyo lifestyle都有得賣
乾到出油真係呃左唔少油肌 根本唔存在依回事 以前細個都以為補濕多d會無咁油 好彩無爆痘爆到留疤
我補濕程序只會喺敷左好harsh的深清面膜後做 eg補濕紓緩面膜 平時根本唔洗敷補濕面膜 d錢洗哂喺深清面膜上

其實做健康的油肌幾正 keep住控油同疏通毛孔就得唔洗好似乾肌咁茶好多野

Btw 朝早上完碎粉當下會甩皮 食lunch照鏡發現唔見左 塊面油脂分泌旺盛太勁
以前混合性偏油 搽少少野就搞掂
依家乾到仆街 晚晚都要搽一堆野 隔日又要敷mask
做唔足訓醒塊面會變蛇皮
日日戴口罩 但都焗唔出油 會乾到粉底一撻撻
其實真係好煩
我成日都諗依家都咁乾 老左點搞
送化妝品都幾冒險 試下探下口風朋友鍾意咩色tone先? 大地色好似安全過粉金tone 同埋ud係loreal gp的 唔建議4年前買咗naked3到宜家用唔超過10次 粉紅仲要cool tone唔係好啱亞洲人
如果唔一定要專櫃 韓牌應該有好多類似naked既多色盤 https://youtu.be/uohfXpiTh3c

專櫃就日牌都幾高貴大方
仲有suqqu都正 不過貴
有無人分享下obagi用幾耐先有效果
我用完爆粒粒 唔知係咪買到假野
有冇絲有買rf射頻機 係咪真係work
係咪維他命c
我用到生左幾粒大瘡
之後拎去搽身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞