不規則分享 | 化妝品 + 護膚 39

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
想問下絲打etude house麵包盤同clio 02推邊盒
望左勁耐 試過eh上手覺得唔錯 但上網睇啲人話買eh不如買clio 皮膚偏黃唔白嘅人麵包上眼冇色
有冇絲打有哂2盒俾個意見 十五十六左好耐
想問有無收毛孔產品推介
lush止汗磚
絲打唔係講緊面霜咩

如果你有興趣可以睇吓文字版:
https://labmuffin.com/silicone-mythbusting-with-video/
佢有提到
Allergies to silicones are very rare even though they’re used so much, and dimethicone is even listed as FDA-approved skin protectant (and has been used effectively in products to decrease skin irritation). Most people can put undiluted dimethicone on their skin with no issues.
你可以ctrl f 到淨係佢上面呢段文字已經provide咗4條study嘅links去support
有咩落妝用品好介紹
眼唇 etude house又平又好用
想問下絲打們有冇咩eye cream推薦,20歲頭發現自己有眼紋求救
我都睇過相關既野 但唔係敏唔敏感既問題 而係呢樣野會block毛孔 就係因為佢做到層膜咁 先話佢保到水
搽護膚品係想d野吸收 而唔係想d野stay喺塊面度
有n多添加劑都係列作好安全 但問題係有無需要
如果只係令產品用落滑d 搽完令皮膚假滑
呢d野係真係寧願唔要 喺我角度啦
所以護膚品我全部都係用小眾brand 追求clean beauty
化妝品clean就好難既 盡量都係底妝部分clean
我本來都覺得用完果下感覺好就可以 但塊面愈黎愈敏感
直到我換唒做clean既野2個月 皮膚係穩定哂
呢個我諗就係個分別了
所以絲打你無錯 只係我想對自己既皮膚再保護得更多
唔係敏感問題+1
foundation之前啲steps我都會避silicone
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞