不規則分享 | 化妝品 + 護膚 39

1001 回覆
8 Like 2 Dislike

唔該絲打
一直用開kate眉粉

有冇其他介紹
想問下各位絲打
如果有過期/ 唔岩用嘅化妝品會點處理?
直接掉咗佢又好似好浪費咁
但放係到又無用

前幾日Google過
我見台灣有禮儀師收化妝品用黎做善事
如果香港有就好
要睇係唔要d咩 之前見到有機構回收睫毛液的掃但一年幾次
亦都有人回收過眼影 唇膏離畫畫 但都冇regular 的回收
得罪講句 不喜勿屌...
將過期化妝品用喺人地親人塊臉度係咪唔係幾好....
雖然出發點係好

有個連登絲打有份開嘅ig 係專收唔啱用化妝品護膚品
義賣所得會捐出幫手足

但我好耐冇留意佢地
凡有關錢嘅嘢
大家自己小心
有無用開印尼髮膜嘅絲?
問咗幾間東南亞舖都話無都話停產了 係咪已經無得買了
我quote嗰段只係好大段嘅其中一part,其實都有講 molecular structure of commonly used silicones makes it impossible for them to suffocate skin. The unique molecular structure of silicones (larger molecules with wider spaces between each molecule) allow them to form a breathable barrier
Claims that silicones in any form cause or worsen acne have not been substantiated in published research, nor have reports that silicones are irritating or "suffocate" skin. Almost all of these claims are either myths or based on anecdotal evidence, which isn't the best way to determine the safety or efficacy of any cosmetic ingredient.
而且矽係一個好大嘅family
如果你避開某種矽而你覺得好咗,有可能只係你本身對嗰款矽敏感,但本身每個人就係有機會對每樣唔同嘅嘢敏感,好似有啲人唔受得niacinamide,但本身niacinamide係一個非常好嘅ingredient
講起clean beauty,唔知大家嘅definition係咩,如果避開essential oils呀, fragrance 呢啲係好嘅
不過好多只係marketing gimmicks,話自己chemical free嘅products就
呢個世界無嘢唔係chemical, 水呀樹呀都係chemicals
吖唔記得講,唔係敏感問題嘅話,可能只係唔同人對護膚品finish有唔同preference,但唔係嗰樣嘢有唔好
我覺得嘉丹妮爾係其中一個中伏brand
marketing睇落好似好好 個個iger都有優惠code咁
曾經都迷失買左一堆 買完發現實質係一般 因為佢網站無全成分表 買左至知
依家我就真係睇哂全成分查哂先會買
不過就真係好攰

有冇絲用過呢隻粉餅
啲人講到好好咁
好正
Finishing 好靚
但佢唔控油同埋有絲話乾
我用佢唔算乾同埋都long last
見佢coverage幾好 上完會唔會好厚粉?
我覺得唔會但佢遮暗瘡印遮得6-7成
邊隻有冇圖?
評價好極端 我混油用落幾好 出油後finish更近奶油肌 戴口罩都問題不大 但有人用到出粒粒
而家疫情唔知可唔可以上面試色
我用佢HD粉底液係y225 前幾日問個ba佢話y235啱我多啲
有部分人出完會出暗粒 我係其中一個 停用左都仲出多一兩個月先完
但妝感都真係好靚 上妝又方便 但奈何同佢真係唔夾
唔肯定 試左先 好過買錯色 依隻唔會點暗沉
好好用?
我都係之前追啲Po見過有絲打推先想買嚟試下
點知一搵就聽個東南亞舖老細講停產
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞