《神盾局特工》Agents of SHIELD Season 7 最終季

896 回覆
35 Like 7 Dislike
好撚好睇呀 屌你
Fitz整過樣野係 CA2入面出現過好似係
幫Nick Fury 走佬
Lightsaber Mouse Hole
唔知有無人同我一樣覺得好睇同唔捨得
我諗呢度9成9都係因為mcu先睇aos
但我就特別啲,機緣巧合下接觸到aos先對mcu有興趣,所以我一開始就唔係帶住以為佢地兩者有關連既希望去睇aos
會接觸到aos,因為我係好鍾意睇特工劇,又迷超能力,太空,時空,科技呢啲,我想講aos真係完全俾到個滿足感我。
好多人話好失望,因為無解釋到mcu乜乜,無連到mcu乜乜,其實當你唔用mcu視覺去睇,你會發現佢無論內容,特效,多元性等等,係同類劇黎講都係超水準。
每一季既故事,你可能覺得未必覺每季都吸引,但如果你同我一樣,都係迷呢啲元素,你就會知呢套劇有幾正,我睇完大結局,直頭有少少睇完a4完果10年既感覺咁,根本唔會有失望
S1-s5都翻睇過,s6-s7都睇足,相信未來我會一炮過全部重睇多次
Aos其實已經做得好好,無論演員同編劇,雖然完全無解釋海底條友,拆散fitzSimmons咁多次,同coulson無限復活,但結局黎講真心唔錯了,唔明果啲,唔該睇多次。

真心,要求要有關連,有解釋a4既人,你覺得mcu保護劇本咁嚴,會俾aos預先睇mcu既劇本咩?加上原本s5已經係結局,無啦啦被續2季,仲交到咁完滿既結局,又加左少少mcu bonus落去,我已經好滿足了,與其夾硬解釋a4 ,不如你真係放低mcu,用aos既視覺去欣賞套劇仲好。

好多人話唔明點解最後要分開曬,咁諗啦,Enoch死前講過,(fitz都係)佢睇到aos贏既未來,但唔會再一齊行動了,你可以當佢哋係順從Enoch,我就會覺得如果佢哋唔跟住咁發展,就又會變左新timeline,唔再係Enoch同fitz睇到原本果條,咁仲點確保到s5啲未來野發生同deke岀世?
更何況 fitz simmons經歷左咁多,仲點會想繼續做任務,難得可以一齊過世了Shield咁多野做,全部人一年見一次都好正常

所以,除咗中段yoyo同mack煩啲之外,同海底果個無交代之外,我都好滿意了
唔知有無人同我一樣覺得好睇同唔捨得
我諗呢度9成9都係因為mcu先睇aos
但我就特別啲,機緣巧合下接觸到aos先對mcu有興趣,所以我一開始就唔係帶住以為佢地兩者有關連既希望去睇aos
會接觸到aos,因為我係好鍾意睇特工劇,又迷超能力,太空,時空,科技呢啲,我想講aos真係完全俾到個滿足感我。
好多人話好失望,因為無解釋到mcu乜乜,無連到mcu乜乜,其實當你唔用mcu視覺去睇,你會發現佢無論內容,特效,多元性等等,係同類劇黎講都係超水準
每一季既故事,你可能覺得未必覺每季都吸引,但如果你同我一樣,都係迷呢啲元素,你就會知呢套劇有幾正,我睇完大結局,直頭有少少睇完a4完果10年既感覺咁,根本唔會有失望
S1-s5都翻睇過,s6-s7都睇足,相信未來我會一炮過全部重睇多次
Aos其實已經做得好好,無論演員同編劇,雖然完全無解釋海底條友,拆散fitzSimmons咁多次,同coulson無限復活,但結局黎講真心唔錯了,唔明果啲,唔該睇多次。

真心,要求要有關連,有解釋a4既人,你覺得mcu保護劇本咁嚴,會俾aos預先睇mcu既劇本咩?加上原本s5已經係結局,無啦啦被續2季,仲交到咁完滿既結局,又加左少少mcu bonus落去,我已經好滿足了,與其夾硬解釋a4 ,不如你真係放低mcu,用aos既視覺去欣賞套劇仲好。

好多人話唔明點解最後要分開曬,咁諗啦,Enoch死前講過,(fitz都係)佢睇到aos贏既未來,但唔會再一齊行動了,你可以當佢哋係順從Enoch,我就會覺得如果佢哋唔跟住咁發展,就又會變左新timeline,唔再係Enoch同fitz睇到原本果條,咁仲點確保到s5啲未來野發生同deke岀世?
更何況 fitz simmons經歷左咁多,仲點會想繼續做任務,難得可以一齊過世了Shield咁多野做,全部人一年見一次都好正常

所以,除咗中段yoyo同mack煩啲之外,同海底果個無交代之外,我都好滿意了

exactly
雖然係aos係黎自MCU, 但本身獨立黎睇呢個系列已經係超正
同呢班角色一齊渡過左7年, 正因為係電視劇, 每個角色既成長都睇得好深刻
同你一樣因為AOS先接觸Marvel所以對呢出劇情有獨鍾

第一次嗰陣睇好多位都睇唔明,一直以為自己睇漏直到去turn,turn,turn果集知原來要睇完CA2先會明。因為咁先慢慢開始追番晒咁多套MCU電影。

我諗好多人覺得差係因為佢哋期望會有Avengers出現,但點知一直都得二三線角色
其實呢套戲一開始個定位就係用平凡人嘅角度去睇呢個世界,成班主角都冇超能力,純粹一班普通嘅特工去解決問題,我自己反而鍾意佢哋用呢啲二三線角色去擴大Marvel個界觀,睇到mcu嘅另一面。

但最後搞到要成日夾硬提電影發生嗰啲事,搞到啲劇情成日互相矛盾,之後又要諗方法去令到件事合理返。第四季明明唔提太多mcu focusADAI幾好睇,但第五季又無啦啦要提Thanos

我諗如果冇電影包袱嘅話編劇肯定會寫得好好多,好多時候佢哋諗好咗啲劇情因為套電影上又或者Marvel唔俾要特登改,依家搞到兩頭唔到岸

不過諗返轉頭第七季真心有啲失望,先唔講mcu,反派差之餘佢哋成個動機都好唔合理,time travel嗰理由又超弱,kora啲超能力完全係劇情工具由頭到尾都唔明點解班長生人要毁滅神盾局,may超能力又冇解釋過,其實呢啲位佢簡單交代下都已經好好多,最後一季真心想佢哋寫好啲
上面太長就唔quote啦
有解釋過點解要搞Shield
個理由就係s5 Fitz死改變咗個timeline而導致佢地個星球毀滅,所以要杜絕Shield既出現
其實學再上面個ching話齋
咁既劇情安排就是唯一解 (無續訂)
好似avg4一樣Tony要死咁 (無續約)
當然好多野係講清楚係有啲可惜
因為無機會再解釋啦
Sor下次唔quote
但佢哋一開始目標唔係純粹要fitz研究Time Travel咩,定佢之後有講我睇漏咗
fitz係最大敵人

最好睇真係第四季,又有意思 好哲學性
我諗都係quake 爆佐半個地球但依然無avenger出來呢點唔make scene 姐
同埋因為avengers1某程度係靠coulson死而團結
佢復活mcu無人知其實都好難講得通
已經係有直接聯系既衍生劇就梗係想佢地越關事越好
連nick fury都出過來
但其他角色就只係提下個名就算
當然 獨立作品來睇真係算高質啦
第5季開始冇咁好睇係開始玩到好大
到岩岩個大結局完個時已經勁過班avengers
玩少d異能會好d
印象中講過 黑寡婦 係最高級特工(9定10級)
May 同 coulson 只係低佢一級
搞到好似唔識咁
終於都完咗
其實唔明點解條team會變咗做唔準殺人,做埋局長都唔比殺,但Team以外嘅shield又一直殺人

boom, you looking for this?
你唔提真係唔知
「quake 爆佐半個地球但依然無avenger出來呢點唔make scene 姐」
exactly,唔係唔滿意Avengers唔出現,畢竟咁貴片酬,我只係唔滿意忽然間Avengers消失曬唔make sense姐
https://marvelcinematicuniverse.fandom.com/wiki/Clearance_Level

睇呢個網,
黑寡婦6級;
鷹眼、Ward、May、Sitwell 7級;
Victoria Hand、CA就8級;
Maria Hill 9級;
局長10級
竟然係咁

Avengers班agents應該好大程度來自舊SHIELD,
而Coulson重建SHIELD果陣又係向舊SHIELD埋手,所以話Avengers唔知道Coulson存在真係難啲講得通
鷹眼做緊特工果陣,黑寡婦仲比人通輯緊,所以鷹眼高級啲唔出奇
今次真完?
索性話佢地都返唔到主線仲好
反正完全冇電影關聯
冇snap
冇avengers
做d野又唔比avengers
coulson有埋學院,周街走
但當初d人以為佢死左連做局長都唔俾得人知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞