《神盾局特工》Agents of SHIELD Season 7 最終季

896 回覆
35 Like 7 Dislike
個背景個Triskelion係咪證明咗佢哋都係冇返返去mcu timeline
個look一睇就知
好難認咩
個髮尾、個眼鏡,一睇就知
講緊Piper同Davis?
Davis本身死左, 係Jemma話比Piper reward, 然後最尾整左個LMD / Chornicoms嘅Davis
Fitzsimmon happy ending就滿意了,S1-S7最鐘意佢兩公婆嘅劇情
所有嘢塞晒最後一集解釋,好多嘢都好難明
不過唔深究了,我心中嘅AOS S5就完咗,S6S7當bonus

S1E1開始睇,咁就完咗
初時仲好期待everything is connected,S4開始做獨立劇情開始勁好睇
7年好多回憶
Deke做咗幾季都係覺得佢係team外人,不過啲cast本身好frd
對佢留係新Timeline無咩感覺
我仲以為最尾一集可以併得返去mcu timeline,結果都係唔得

S5同S6個銜接位真係好尷尬,復仇者響紐約打完black orders兩隻野之後去曬邊?竟然可以Thanos、Black Orders同Avengers響S6全部消失曬
「Deke係咪留咗響舊timeline?」
「返唔到黎添」
「咁我地係咪應該傷心?」
「唔洗」
....and Deke
算啦
s4開始覺得唔好當佢係mcu會睇得開心啲
真係寧願有多啲集數
依家趕到咩咁
補圖
編劇訪問講原本有諗過去解釋返化灰
但應該最後都諗唔到合理嘅解釋索性唔理算
Thanos同Avengers消失,真係用新時間分支都解釋唔到,想腦補做DS果1400萬個其他可能都唔得

我能夠理解S6編劇無Avg4劇本,點都要嘔啲野出黎,所以我都滿心期待S7玩Time Travel可以補完整個前因後果,點知編劇比個愛回家happy ending我就算
我接受到佢脫離MCU,開平行時空呀,但編劇講故仔都完整少少丫
電視電影劇本唔互通是原罪
今集有講到Jemma 係上季尾集做過d咩來
所以去睇返remind返d記憶
不過都係搞唔掂
隔佐太耐
今集雖然無surprise但係咁完好滿意

kora招技會唔會太屈
咁係咪搵得返talbot條屍就可以復活返佢
雖然都唔知係咪飛出佐銀河系
諗起Jemma 聽到話Deke係佢個孫好似當堂嘔出來
編劇都盡咗力㗎啦
其實kevin feige很每套電影都早少少比佢哋睇劇本肯定成出AOS會好睇好多
執一執Timeline既時序係咁
1. S6結尾Chornicoms攻打shield, Enoch救走Jemma同Fitz
2. Enoch帶佢地搵Piper同石頭仔, Quinjet調頭去Zephyr 1
3. 石頭仔整翻Time Monolith, Enoch三個人用Monolith去左另一個星系
4. Fitz同Jemma係呢段期間生左個女, 設計左Time Machine
5. 三個人翻去當初離開個一刻, Fitz留係舊Timeline等穿過Quantum Realm
6. Jemma救走神廟嘅人, 係Z1用Time Drive帶走所有人, 避過Chornicoms攻擊

由第6點就開始左S7既故事,直到7x12搵齊0-8-4
1. AoS將Fitz既裝置放上Z1, 用全紐約電力帶埋Chornicoms飛船由新Timeline去翻舊Timeline
2. 幾個AoS扮成Enoch帶黎嘅增援, 救走神廟嘅人
同時Fitz由舊Timeline穿到新Timeline

後續就係Daisy連埋Nathanial同Chornicoms飛船攬炒
Kora係關鍵係因為佢可以將May姐嘅大愛左膠力量傳去地球,同救到Daisy
有無人覺得今季有啲細節位太粗疏

例如Coulson死咗都可以再整個新,但Enoch抆咗舊電就入土為安?

長生人響S4-S6係威係勢,但去到S7全部變曬傻仔,要茜玻比command先識郁,好似為變蠢而變蠢咁
可唔可以開套Director Deke Spin-off我想睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞